Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Γιακουμέλος
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Δεν είμαι ικανοποιημένος από την καθαριότητα – Θα έχουμε ελλείψεις μέχρι να ανακάμψουμε – Ο Δήμος δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση

Πε 9/05/2024«Η χρονιά που διανύουμε δεν είναι τόσο απλή, είμαστε μια νέα Δημοτική Αρχή που έχει αναλάβει πρόσφατα και χρειάζεται η συνεργασία όλων, γιατί τα προβλήματα δεν λύνονται με ένα μαγικό ραβδί.

Ανέλαβα το τεράστιο κομμάτι της καθαριότητας που ήταν σε μια κατάσταση κάτω του μηδενός. Οφείλαμε να κάνουμε έναν προγραμματισμό. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και έχουν γίνει βήματα προόδου.

Επιδιορθώσαμε τα μηχανοκίνητα της διεύθυνσης καθαριότητας που ήταν σε μια άθλια κατάσταση, όμως αυτά χαλάνε εκ νέου και αυτό μας πηγαίνει πίσω. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι κακόσυντηρημένα και γιατί έχουμε προσωπικό που δεν είναι μόνιμο αλλά με συμβάσεις που λήγουν. Προσλαμβάνουμε εργαζόμενους και μέχρι να μάθουν να λειτουργούν σωστά τα οχήματα λήγει η σύμβαση και φεύγουν. Παράλληλα ένα απορριμματοφόρο κάνει τρία διαφορετικά δρομολόγια με τρεις διαφορετικούς οδηγούς, το χρησιμοποιούν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι που σημαίνει πως δημιουργούνται προβλήματα.

Έχουμε καταφέρει να κάνουμε μια σωστή αποκομιδή απορριμμάτων, όμως δεν τα έχουμε καταφέρει με την ανακύκλωση γιατί μας λείπει προσωπικό. Έχουμε 35 εργαζόμενους στην αποκομιδή και 15 οδηγούς. Προσλάβαμε προσωπικό στο Δήμο, ο οποίος όμως ήταν όντως σε μια άθλια κατάσταση και χρειαζόταν ενίσχυση και σε άλλες υπηρεσίες που υπήρχε ανάγκη, πέραν της καθαριότητας.

Εμείς ζητήσαμε 140 άτομα προσωπικό και πήραμε 80 και δεν αναφέρομαι μόνο στην αποκομιδή, αλλά και στη πεζή καθαριότητα. Προσωπικά, δεν μπήκα στη διαδικασία να προσλάβω ανθρώπους που δεν ξέρω, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης καθαριότητας έκαναν τις προτάσεις τους για την πρόσληψη των 140 εργαζομένων.

Από εκεί και πέρα θα τα δούμε όλα στη πορεία και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα αφήσουμε τα σκουπίδια στους δρόμους. Μπροστά μας έχουμε το επιδοτούμενο πρόγραμμα 5567, διάρκειας δύο ετών, που αφορά εργαζόμενους ηλικίας 55-67 που θέλουν να εργαστούν και να συμπληρώσουν τα ένσημά τους για να βγουν στη σύνταξη. Θα εκμεταλλευτούμε αυτό το πρόγραμμα και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να καλύψουμε το κενό των εργαζομένων που χρειαζόμαστε. Θεωρώ ότι μέσα στο επόμενο 20ημερο θα έχουμε εξελίξεις.

Προσωπικά δεν είμαι ικανοποιημένος από την καθαριότητα και το λέω με ευθύτητα. Θα ήθελα να είμαστε καλύτερα στους τομείς της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων και στη πεζή καθαριότητα.

Περιμένουμε δύο καινούργια απορριμματοφόρα, που θα έρθουν τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Αυτά θα μπορούσαν να ήταν ήδη στο Δήμο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή η οποία όμως ολιγώρησε. Επίσης έχουμε προγραμματίσει να αγοράσουμε επιπλέον δύο μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση, απορριμματοφόρα.

Είμαι Αντιδήμαρχος ενός φορέα που δεν έχει ταμείο. Για την όποια δαπάνη θέλουμε, θα πρέπει να εγκριθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου. Οικονομικά ο Δήμος δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση, άρα θα έχουμε ελλείψεις μέχρι να ανακάμψουμε. Δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Ο Δήμος χρειάζεται ένα οικονομικό σοκ, και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών. Υπάρχουν και άλλες λύσεις.

Παρακαλώ άπαντες να σταματήσουν να πετάνε στρώματα όπου θέλουν. Είναι προσβολή για τη Ζάκυνθο αυτό που γίνεται. Δεν έχουμε αδειοδοτημένο χώρο για να πηγαίνουμε εκεί τα ογκώδη και να τα διαχειριζόμαστε. Υπάρχει ιδιώτης και όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του για τα ογκώδη που θέλει να ξεφορτωθεί, αλλά όχι για τα στρώματα.

με τα κομμένα χόρτα από την
Αυτή την περίοδο η Περιφέρεια κόβει τα χόρτα στο οδικό δίκτυο δυστυχώς όμως τα σκουπίδια που εμφανίζονται μένουν αμάζευτα. Μίλησα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιριγώτη για αυτό το θέμα, αλλά επαναλαμβάνω ότι στο Δήμο δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό για την πεζή καθαριότητα.»


Current track

Title

Artist

Background