Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Τσουρουνάκης
Υποψήφιος Δήμαρχος Ζακύνθου, «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ»

Δεν είμαι θεωρητικός, αλλά ένας πρακτικός άνθρωπος που μαζί με τους συνεργάτες μου μπορώ να δώσω λύσεις στα προβλήματα

Πα 6/10/2023«Είμαι αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με μια οικογενειακή επιχείρηση στην οποία πλέον είναι ενεργά τα μέλη της οικογενείας μου, επομένως έχω αρκετό χρόνο για να ασχοληθώ με τα κοινά, να ασχοληθώ με τον τόπο μου, που μου έχει δώσει τόσα πράγματα και που τώρα θέλω εγώ να του επιστρέψω, να προσφέρω. Κουράστηκα, αγανάκτησα με τα προβλήματα και για αυτό αποφάσισα με όλες μου τις δυνάμεις να συμβάλω στη λύση τους.

Στις βρύσες μας τρέχει θαλασσινό νερό, υπάρχει παντού βρωμιά, λύματα, σκουπίδια και ποντίκια. Θα θυμάστε την περίφημη και απαράδεκτη δήλωση κάποιου ο οποίος είπε ότι «τα ποντίκια δεν είναι δικά μας αλλά της Περιφέρειας». Δεν το αξίζει αυτό η Ζάκυνθος.

Δεν είμαι ρήτορας, δεν είμαι θεωρητικός, αλλά ένας πρακτικός άνθρωπος που μπορώ να δώσω λύσεις στα προβλήματα. Έχουμε ήδη κάνει πέντε ημερίδες ως συνδυασμός για βασικά ζητήματα, για το νερό, για το πάντρεμα της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, για την ψηφιακή διακυβέρνηση και την έξυπνη πόλη, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Ο δικός μας συνδυασμός είναι ο μεγαλύτερος αυτοδιοικητικός συνδυασμός που έχει γίνει ποτέ στη Ζάκυνθο και αυτό χωρίς να  στηρίζεται από κανέναν κομματικό σχηματισμό, είναι ανεξάρτητος και δεν στηρίζεται σε κανέναν επιχειρηματικό παράγοντα. Και οι 379 υποψήφιοι του συνδυασμού μας, είναι έντιμοι άνθρωποι, που δεν έχουν βουτήξει το χέρι στο μέλι, που θέλουν μόνο να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια. Θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει και τους 400 υποψήφιους, όμως αποκλείσαμε κάποιους που είχαν ενοχλήσει η και στενοχωρήσει την κοινωνία με την συμπεριφορά τους.

Στον Δήμο πρέπει να ψηφίζουμε με σοβαρά κριτήρια, όχι επιλέγοντας τον φίλο, τον κουμπάρο και τον συγγενή. Στη ζωή δεν υπάρχουν εύκολες στιγμές, άρχισα έναν προεκλογικό αγώνα από το μηδέν, αλλά επέλεξα να μην έχω βαρίδια. Είχα έναν δύσκολο, ψυχοφθόρο αγώνα, όμως μας έδινε καθημερινά δύναμη η κοινωνία.

Τα έργα της καθημερινότητας έχουν μείνει πίσω. Έχουμε κάνει μελέτες με τη βοήθεια επιστημόνων, ειδικών στον κάθε τομέα. Την επομένη των εκλογών θα δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις μελέτες.
Ένα έργο που θα ήθελα να δώσω την προσωπική μου σφραγίδα, είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, που σήμερα είναι σε μια τραγική κατάσταση, με μια εικόνα ντροπής για όλους. Θα συζητήσουμε με το Λιμενικό Ταμείο και θα επιδιώξουμε να περάσει στον Δήμο τουλάχιστον η χερσαία ζώνη του λιμένα.

Αρκετά χωριά χρειάζονται εξωραϊσμό. Όπως για παράδειγμα το Κερί, οι Βολίμες και οι Ορθωνιές που έχουν μείνει εκτός ανάπτυξης. Θέλουμε και θα επιδιώξουμε να αναπτυχθούν παραδοσιακοί οικισμοί. Θέλουμε επίσης να γίνει ένα μουσείο Ναυαγίου στις Βολίμες, που θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία. Όραμα μας είναι και να κατασκευάσουμε μια μαρίνα για μικρά σκάφη αναψυχής στη περιοχή Τηγάνια στις Αλυκές.

Είναι κοστολογημένα όλα όσα θα κάνουμε και μην φαντάζεται κανείς ότι απαιτείται πακτωλός χρημάτων. Για παράδειγμα και σε ότι αφορά το νερό, δεν έχουμε έλλειψη νερού στο νησί, αλλά έχουμε πρόβλημα με τις βλάβες και τις διαρροές. Με 50 χιλιάδες ευρώ γίνονται οι απαραίτητες επιδιορθώσεις. Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ στοιχίζουν οι έντεκα γεωτρήσεις που έχει προτείνει το ΙΓΜΕ, ενώ ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα στοιχίζει 200-300 χιλιάδες ευρώ. Σκεφτείτε ότι σε άλλες περιοχές, όπως η Κέρκυρα, έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα αναπτυχθούν έργα ύδρευσης, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Μπορείς να αξιοποιήσεις τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και αυτό το επιτυγχάνεις όχι με καμιά στρατιά ανθρώπων, αλλά με λίγους ειδικούς, με οικονομολόγους και νομικούς.

Είναι ελάχιστα τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου, αρκούν μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Αυτά μας είπαν οι ορκωτοί λογιστές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν λογίζονται ως χρήματα του Δήμου, τα περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ που είναι δεσμευμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λόγω της υπόθεσης με την Τράπεζα Πειραιώς. Το τι θα γίνει στην πορεία με αυτά τα χρήματα θα το δούμε αφού αποφασίσουν τα δικαστήρια.

Υπάρχουν επίσης μεγάλες οφειλές του Δήμου προς τρίτους, που δυστυχώς θα πληρώσει η επόμενη Δημοτική Αρχή.

Σε ότι αφορά την περίφημη λίστα των ανθρώπων που πήραν ενισχύσεις λόγω των πλημμυρών του περασμένου Ιανουαρίου, από τους δικούς μας δημοτικούς συμβούλους κανένας δεν πήρε ενίσχυση. Έλαβαν ενίσχυση μόνο δύο τοπικοί σύμβουλοι, που όμως το δικαιούνταν. Υπάρχουν όμως αρκετοί υποψήφιοι άλλων ψηφοδελτίων που έλαβαν αυτές τις ενισχύσεις. Πάνω σε αυτές τις ενισχύσεις στήθηκε ένα σύστημα, ένα εργαλείο για να στηθούν ψηφοδέλτια. Ο κ. Αρετάκης θα έπρεπε να είναι ήδη στον Εισαγγελέα.

Δεν έχουμε ακόμα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για τα νομικά πρόσωπα των Δήμων, όπως η ΔΕΥΑΖ. Θα τα εξετάσουμε όλα. Θέλει ειδική μελέτη η ΔΕΥΑΖ, έχει πολλές υποχρεώσεις και ακόμα δεν ξέρουμε αν συμφέρει τη Ζάκυνθο να ενσωματωθεί στο Δήμο. Θα το δούμε, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα εξυγιάνουμε τη ΔΕΥΑΖ και θα δρομολογήσουμε την ενεργειακή της αναβάθμιση.

Ως συνδυασμός, δεν είχαμε συμμετοχή σε κανένα κόμμα. Στις Βουλευτικές εκλογές δεν είχαμε εμπλακεί πουθενά. Εξελέγη Βουλευτής ο κ. Ακτύπης, θα είναι δίπλα μας και θα είμαστε δίπλα του. Το ίδιο δίπλα θα είμαστε και στη Περιφερειακή Αρχή που θα εκλέξει ο Ζακυνθινός λαός. Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα κόβει την κορδέλα σε ένα έργο, εμείς ή η Περιφέρεια, με ενδιαφέρει να υπάρχει συνεργασία και να γίνεται το έργο.

Θα κερδίσουμε σίγουρα τις εκλογές, αυτά τα μηνύματα λαμβάνω από την κοινωνία. Υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Για εμάς το χρώμα της νίκης θα είναι το χρώμα της Ζακύνθου, η ώχρα. Δεν υπάρχει κομματικό χρώμα. Το βράδυ της Κυριακής, η Ζάκυνθος στον εκλογικό χάρτη θα έχει το χρώμα της Ζακύνθου.»


Current track

Title

Artist

Background