Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Δεν θα απολογηθούμε για τα 2,7εκ. € που εξασφαλίσαμε για τη διάσωση του Ναυαγίου όταν επί πολλά χρόνια υπήρχε αδράνεια

Πα 12/08/2022«Έχουμε να κάνουμε με ένα νησί στο οποίο δυστυχώς λείπει η παιδεία όσον αφορά τη καθαριότητα. Καθημερινά βλέπουμε στους δρόμους σκουπίδια τα οποία πετάγονται μέσα από τα αυτοκίνητα. Πρέπει να μας απασχολήσει πως θα γίνει μία καμπάνια, μια συντονισμένη προσπάθεια για να αλλάξει αυτή η συνήθεια. Ο καθένας πετά ότι σκουπίδι θέλει, όπου θέλει.

Όταν ο Δήμαρχος λέει ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στο Ναυάγιο, τότε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του εκπροσώπου του Δήμου στην επιτροπή για το Ναυάγιο; Δηλαδή ο Δήμαρχος θεωρεί ότι ο εκπρόσωπος του Δήμου τοποθετήθηκε στην επιτροπή ως διακοσμητικός; Δηλαδή δεν έχει αρμοδιότητα και υποχρεώσεις ο Δήμος στην Περιοχή; Ποιος κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλη τη Ζάκυνθο; Υπάρχει κάποια σύμβαση που η επιτροπή λέει ότι αυτή θα μαζεύει τα σκουπίδια και όχι ο δήμος; O εκπρόσωπος του Δήμου υπάρχει στην επιτροπή ακριβώς επειδή ο Δήμος έχει υποχρεώσεις στην περιοχή. Το γεγονός ότι η επιτροπή δεν ενημερώθηκε για τα σκουπίδια στο Ναυάγιο είναι ένα θέμα. Θα έπρεπε φύλακες της εταιρείας σεκιούριτι, που εργάζονται εκεί να ενημερώσουν για τα σκουπίδια στη παραλία ώστε να ενεργοποιηθούν κάποιοι.

Είναι απαράδεκτο αυτό που ακούστηκε από τον Δήμαρχο ότι δεν έχει αρμοδιότητα στο Ναυάγιο. Ο Δήμος θα έπρεπε να έχει την επίβλεψη για τα πάντα στη Ζάκυνθο. Αν ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα στην περιοχή τότε θα πρέπει το πει και να αποσύρει τον εκπρόσωπό του από την επιτροπή.

Επειδή για χρόνια καμιά κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με το Ναυάγιο της Ζακύνθου, δεν σημαίνει ότι εγώ θα απολογηθώ για τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ που αυτή η κυβέρνηση δίνει για να συντηρήσουμε και να ασφαλίσουμε την περιοχή του Ναυαγίου. Είναι πρώτη φορά που κυβέρνηση ασχολείται με το αξιοθέατο, κάτι που θα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια.

Όλοι αυτοί οι επικριτές της επιτροπής, που σήμερα μας ασκούν κριτική, που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν αυτοί κυβερνούσαν, για διασώσουν εκείνοι το Ναυάγιο; Τώρα κάνουν κριτική πάνω στην δική μας προσπάθεια, μετρώντας τις ημέρες ή τις αστοχίες μιας νεοσύστατης επιτροπής; Αντί να συνεισφέρουν με προτάσεις για να επισπεύσουμε τις εργασίες αποκατάστασης θέλουν να σαμποτάρουν το έργο της επιτροπής. Θέλουν να καταστραφεί το Ναυάγιο για να πουν ότι η επιτροπή δεν έκανε τη δουλειά της.

Από τη μία θέλουν οι διαδικασίες να γίνουν με διαγωνισμούς που σημαίνει ότι  τα έργα θα γίνουν μετά από δύο-τρία χρόνια και από την άλλη δεν θέλουν να καθυστερούμε. Αυτό προσωπικά με ξεπερνάει.

Όταν ο βουλευτής κ. Αυλωνίτης ήταν μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έκανε τίποτα για το Ναυάγιο; Γιατί τότε δεν σχεδίαζαν οι ίδιοι την αξιοποίηση του Ναυαγίου και με λιγότερα χρήματα από τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ; Αυτές τις ηθικοπλασίες να τις λέει κάποιος ο οποίος έχει ανταποκριθεί στο ρόλο του. Δεν έκαναν τη δουλειά του όταν έπρεπε, ας μας αφήσουν σήμερα, την ύστατη στιγμή, να κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασώσουμε το Ναυάγιο.

Πρέπει να απολογηθούν για πιο λόγο όταν η δημοτική Αρχή Κολοκοτσά το 2016 ανακοίνωσε την συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση μελέτης για την συντήρηση του «Παναγιώτη», δεν επενέβησαν για να χρηματοδοτήσουν το έργο.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε τη πρωτοβουλία να διασωθεί και αξιοποιηθεί το Ναυάγιο. Όλα τα λοιπά που λέγονται, περί σπατάλης χρημάτων και μη ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν με αγγίζουν. Όλα αυτά για τα οποία μας κατηγορούν είναι μυθεύματα.

Από τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, το μεγαλύτερο ποσό της ανάθεσης, που είναι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, αφορά τη διάσωση του πλοίου «Παναγιώτης». Ακολουθούμε το νομοθετικό πλαίσιο και θα κάνουμε το έργο με τη μορφή του κατεπείγοντος, για να διασώσουμε το πλοίο. Τίποτα δεν γίνεται εν κρυπτό. Υπάρχει η Βουλή και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου μπορεί κανείς να ρωτήσει και να πάρει απαντήσεις για όλα. Όλα είναι στο φως.

Θέλουμε πάση θυσία να διασωθεί η εικόνα του Ναυαγίου, ενώ αυτοί θέλουν να διαλυθεί το Ναυάγιο ώστε μετά να μας κατηγορήσουν ότι επί των ημερών μας καταστράφηκε.

Έχει γίνει επίσημη επώνυμη καταγγελία στο Λιμεναρχείο από την εταιρεία σεκιούριτι που έχει αναλάβει την φύλαξη στο Ναυαγίου, που λέει ότι τα πλοιάρια δένουν πάνω στο κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης». Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, ο Λιμενάρχης πρέπει να κάνει τη δουλεία του. Επικοινώνησα μαζί του και το εξήγησα. Όντως υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης του Λιμεναρχείου, λόγω της δύναμης που έχει επικεντρωθεί στο Αιγαίο για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για όλα. Όταν έρχεται η εταιρεία φύλαξης και σου εξηγεί το πρόβλημα με στοιχεία και φωτογραφίες, εσύ είσαι υποχρεωμένος να το καταθέσεις στον εισαγγελέα. Δεν πρέπει να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Απαντήσεις και εξηγήσεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, θα δοθούν σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή η οποία ανοίγει στις 22 Αυγούστου. Παράλληλα θα δοθούν εξηγήσεις από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ΕΥΠ στον κ. Ανδρουλάκη. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, βάση του οποίου η ΕΥΠ με εντολή Εισαγγελέα μπορεί να παρακολουθεί κάποιον. Όλα θα βγουν στο φως.»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background