Current track

Title

Artist

Background

Δημήτρης Κουτσογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος

Εξάντλησα όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τον Δήμαρχο – Μόνος του παίρνει τις αποφάσεις και μόνος του πορεύεται

Τρ 2/06/2020


«Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι παραιτήθηκα επειδή κουράστηκα, μάλλον λάθος κατάλαβε. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έκανα μεγάλη προσπάθεια για να βοηθήσω στα προβλήματα της καθημερινότητας και παρά την κούραση που μου προκαλούσε αυτή η προσπάθεια, η στήριξη των συμπολιτών μου μου έδινε δύναμη για να συνεχίσω να παλεύω.

Όπως με ενημέρωσαν υπηρεσιακοί παράγοντες, λόγω της παραίτησης μου, δεν θα μπορώ πλέον να είμαι μέλος στις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής.

Συζήτησα με τον κ. Αρετάκη πριν από 18 μήνες και μετά από πίεση αποδέχτηκα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιό του. Με τίμησαν οι Ζακυνθινοί δίνοντάς μου την πρωτιά σε σταυρούς

Ο Δήμαρχος είχε όλες τις προϋποθέσεις ως ένας έντιμος και έμπειρος άνθρωπος, όχι μόνο λόγω της ηλικίας του, αλλά και λόγω του επαγγέλματός του, να αναπτύξει το πρόγραμμά του. Μου ανέθεσε τις αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου Ζακυνθίων, το κομμάτι της καθαριότητας και την αντιπροεδρία του ΦΟΔΣΑ. Βάζοντας στην άκρη τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις ασχολήθηκα αποκλειστικά με τις ευθύνες που μου ανέθεσε ο Δήμαρχος, ξεκίνησα άμεσα τον προγραμματισμό μου και προσπάθησα να μάθω πως λειτουργούν οι υπηρεσίες του δημοσίου. Τα προβλήματα στον σύνδεσμο καθαριότητας ήταν πολλά, και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, και σε θέματα προσωπικού.

Στη συνεχεία εκδηλώθηκαν κάποιες συμπεριφορές με τις οποίες δεν ήμουν σύμφωνος, ούτε εγώ αλλά ούτε και τα άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής. Κάποιες αποφάσεις παίρνονταν αποκλειστικά και μόνο από τον Δήμαρχο. Υπέβαλα παραίτηση από την ευθύνη της καθαριότητας και την Αντιπροεδρία του ΦΟΔΣΑ καθώς δεν βρήκα ανταπόκριση σε μια σειρά ζητημάτων.

Μπορεί να είμαστε και ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που δεν έχει Γενικό Γραμματέα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική θέση που ισοδυναμεί μα αυτή του Δημάρχου. Θα έπρεπε από πέρυσι να είχαμε στον Δήμο έναν Γενικό Γραμματέα, έναν νομικό και έναν οικονομολόγο, ώστε να μας βοηθούσαν με τις συμβουλές τους. Σήμερα Γενικός Γραμματέας είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος. Παράλληλα καθυστέρησε η ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου, δεν είχαμε διαθέσιμες τις προμήθειες των υλικών που θέλαμε και τα προβλήματα είχαν διογκωθεί. Αν δεν υπήρχε ο κορωνοιός η κατάσταση στο νησί θα ήταν πολύ χειρότερη σήμερα.

Θεώρησα ότι το ξέσπασμα της πανδημίας μας έδινε τον χρόνο για να βελτιώσουμε τα πράγματα και έτσι τον Μάρτιο δέχτηκαν να αναλάβω για 2η φορά την θέση του υπεύθυνου καθαριότητας του Δήμου. Το έκανα με προϋποθέσεις και έχοντας την διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι θα μπορώ να λαμβάνω αποφάσεις, κάτι το αυτονόητο άλλωστε.

Ξεκινήσαμε εντατική δουλειά με μόλις ένα απορριμματοφόρο και με πολύ κόπο καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε ακόμα δύο τα οποία κρατάμε λειτουργικά με νύχια και με δόντια. Πριν λίγες εβδομάδες ο Δήμος έκανε για πρώτη φορά μελέτη για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα οχήματα του.

Εδώ ήταν το κομβικό σημείο το οποίο με οδήγησε σε νέα παραίτηση.

Στις 5 Μαΐου, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, συζητήσαμε το θέμα της διενέργειας διαγωνισμού για την προμήθεια των ανταλλακτικών και ομόφωνα η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσουμε. Την διαδικασία επέβλεψα προσωπικά. Κατατέθηκαν οι φάκελοι των προσφορών και μια τριμελής επιτροπή άνοιξε και αξιολόγησε τις προσφορές. Με εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, σε επόμενη Οικονομική Επιτροπή, ζητήθηκε η επικύρωση του διαγωνισμού και του αναδόχου. Κατατέθηκαν προσφορές από δύο εταιρείες, μία από Θεσσαλονίκη και μία από την Ζάκυνθο. Ο Ζακυνθινός κ. Μαρούδας έδινε μεγαλύτερη έκπτωση επί των καθορισμένων τιμών των ανταλλακτικών. Οι κωδικοί των ανταλλακτικών ήταν οι ίδιοι και στους δύο τιμοκαταλόγους των ενδιαφερομένων. Οι τιμές ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκε ότι είναι οι τιμές της αγοράς, δεν ήταν δηλαδή υπερτιμημένες. Εγώ δεν άκουσα κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα να λέει ότι ήταν αρνητικός στην διαδικασία, άλλωστε ο συγκεκριμένος υπηρεσιακός παράγοντας που λένε κάποιοι ότι εισηγήθηκε αρνητικά, ήταν μέλος της τριμελούς επιτροπής, της καθ ύλην αρμόδιας δηλαδή, που είχε εισηγηθεί θετικά. Σε αυτή την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πήρε τον λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καρακάς και ζήτησε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός γιατί ήταν ασαφής η μελέτη διακήρυξης. Δεν ασκώ κριτική προς τον κ. Καρακά, είναι άλλωστε στην αντιπολίτευση. Το παράπονό μου έχει να κάνει με τον Δήμαρχο και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής που δεν με στήριξαν. Ο Δήμαρχος αρχικά ζήτησε την αναβολή της απόφασης, όμως αυτό δεν το δέχτηκαν τα μέλη της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να συμφωνήσει και ο ίδιος ο Δήμαρχος αλλά και τα άλλα μέλη της πλειοψηφίας ότι πρέπει να ακυρωθεί η διαδικασία και να γίνει νέος διαγωνισμός. Η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν κάτι που με εξόργισε, για αυτό και αποχώρησα από την συνεδρίαση. Πιστεύω ότι έπρεπε να εγκριθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και αν υπήρχε κάποιο λάθος θα το έβρισκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα ακύρωνε την διαδικασία.

Ο κ. Σπίνος με αυτά που είπε στην χθεσινή συνέντευξή του για μένα, παραπληροφορεί. Η κόκκινη γραμμή που έβαλα δεν ήταν όπως είπε στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά αμέσως μετά στο γραφείο του Δημάρχου, όταν και ξεκαθάρισα ότι δεν ανέχομαι να θίγουν την αξιοπρέπειά μου.

Επισκέφθηκα τον Επίτροπο στο γραφείο του, τον ρώτησα αν έχω κάνει κάποιο λάθος, διάβασε όλα τα έγγραφα που του προσκόμισα και μου είπε ότι δεν είχα κάνει κανένα λάθος και ότι κακώς ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Ακολούθως επισκέφθηκα μαζί με τον Δήμαρχο τον Επίτροπο ο οποίος προσπαθούσε για δύο ώρες να πείσει τον Δήμαρχο ότι όλα ήταν σύννομα, αλλά τελικά δεν τον έπεισε.

Θα έπρεπε χθες να είχε βρεθεί αντικαταστάτης μου. Δεν γνωρίζω ποιος θα με αντικαταστήσει, είναι ένα θέμα που αποκλειστικά αφορά τον Δήμαρχο.

Πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση και με βάση το συμφέρον αυτού του τόπου, τον οποίο αγαπώ, αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Σε ότι αφορά το Ναυάγιο και στα όσα συζητήσαμε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, άποψή μου είναι ότι πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα συνάδει με τα μέτρα που επιτάσσει η Πολιτική Προστασία, όπως τα περιέγραψε χθες και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Καλογερόπουλος. Είμαι χριστιανός, στηρίζω την Εκκλησία, αλλά στην παρούσα φάση δεν εξετάζουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Ναυάγιο. Προέχει να είναι επισκέψιμο αλλά και ασφαλές το Ναυάγιο για τους επισκέπτες.

Θεωρώ ότι εξάντλησα όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τον Δήμαρχο, ο οποίος από την αρχή έδειξε ότι δεν μας έχει ανάγκη. Μόνος του παίρνει τις αποφάσεις και μόνος του πορεύεται. Εμείς μόνο ενημερωνόμασταν, είχαμε λόγο αλλά ήταν δώρον άδωρον. Οπωσδήποτε και εμείς, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, δεν ανήκει μόνο στον Δήμαρχο.

Εύχομαι να πάει μπροστά ο Δήμος, δεν θα σταματήσω να παλεύω, θα είμαι ενεργός. Το μέλλον χτίζεται στο παρόν. Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε τώρα για το τι θα κάνω στις επόμενες εκλογές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκα, όλους τους υπαλλήλους του Δήμου και τους διευθυντές του Δήμου και να ζητήσω την κατανόηση των συμπολιτών μου για την απόφασή μου να παραιτηθώ.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: