Current track

Title

Artist

Current show

Jazz Life

00:00 02:00

Current show

Jazz Life

00:00 02:00

Background

Νικήτας Σπίνος
Αντιδήμαρχος Αλυκών, αρμόδιος για θέματα Παιδείας και Υγείας

Η αντιπολίτευση δείχνει ανευθυνότητα – Η κοινωνία δεν εκβιάζεται – Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Δε 12/10/2020


«Αρνητικά για κοροναϊό όλα τα αποτελέσματα των μαθητών που υποβάλαμε σε εξέταση αντισωμάτων επειδή είχαν εξυπηρετηθεί από το δρομολόγιο του σχολικού λεωφορείου, του οποίου ο οδηγός ανιχνεύθηκε θετικός στον κορωναϊό. Πλέον ξέρουμε ότι κανένα παιδί δεν έχει κολλήσει τον ιό και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τους υπόλοιπους μαθητές στου σχολείου.

Παρόλα αυτά, δεν αλλάζει η οδηγία που έχει δοθεί και τα παιδιά θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό για μία εβδομάδα ακόμη. Οι γονείς των παιδιών ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι μαζί μας, και μάλιστα μας ευχαρίστησαν για το ότι ως Δήμος αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία. Ήταν πολύ χρήσιμο αυτό το τεστ και για την ψυχολογία των μαθητών και των γονέων.

Έχω την αίσθηση ότι η αντιπολίτευση το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη πανδημία, είμαστε ήδη στην καρδιά ενός 2ου κύματος του κορωναϊού, το οποίο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο ισχυρό από το πρώτο. Στο πρώτο κύμα οι αντιπολιτευόμενοι μας εγκαλούσαν γιατί δεν συνεδριάζαμε με τηλεδιάσκεψη, τώρα που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, αντιδρούν γιατί δεν συνεδριάζουμε δια ζώσης. Προτιμώ και εγώ τα δια ζώσης Δημοτικά Συμβούλια, αλλά εδώ αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο μιας πιθανής διασποράς και πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι.

Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνεται με τηλεδιάσκεψη, γιατί πρέπει να προστατευτεί η υγεία όλων των συμβούλων. Φανταστείτε μετά από ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θα έχει γίνει με την φυσική παρουσία των συμβούλων, να εμφανιστεί ένα κρούσμα μεταξύ των συμβούλων. Θα μπει όλος ο Δήμος σε καραντίνα 14 ημερών και θα παραλύσουν τα πάντα.

Η τηλεδιάσκεψη δεν είναι η αιτία για να μην γίνονται τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά η αφορμή για να μην γίνονται, γιατί δεν θέλουν από την αντιπολίτευση να βρούμε λύσεις σε πολύ σοβαρά θέματα. Στο τελευταίο εκ περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο, είχαν συνεννοηθεί από πριν οι αντιπολιτευόμενοι 19 με 20 σύμβουλοι ώστε, είτε να μην απαντήσουν στις κλήσεις που δέχονταν από τον Πρόεδρο, είτε να μην απαντήσουν στα ερωτήματα. Ο σκοπός ήταν να μην υπάρξει απαρτία, για να μην παρθούν αποφάσεις, όπως είναι η μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών στα σχολεία σε 8ωρες και η αποδοχή της χρηματοδότησης του αρμόδιου Υπουργείου για τα σχολεία. Μιλάμε για μια μεγάλη ανευθυνότητα.

Μέχρι να μετατραπούν οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών σε 8ωρες, λειτουργούμε δίνοντας προσωρινές λύσεις για να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ότι αφορά την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Τακτικότατα ενημερώνομαι από τους διευθυντές των σχολείων και τους προϊσταμένους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου και γνωρίζω ότι σήμερα η καθαριότητα στα σχολεία γίνεται σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Όπου υπάρχουν προβλήματα, παρεμβαίνουμε και δίνουμε λύσεις.

Επαναλαμβάνω ότι έχουμε να διαχειριστούμε μια μεγάλη πανδημία και το κράτος που αξιολογεί την κατάσταση δίνει πλέον συγκεκριμένες οδηγίες. Επειδή το νησί είναι στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας στο επίπεδο 3, δηλαδή σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, απαγορεύονται οι συναθροίσεις με πάνω από 9 άτομα. Τώρα λοιπόν τι θα πουν από την αντιπολίτευση; Ότι δεν υπακούν στις κρατικές εντολές; Θα πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί τις ευθύνες του, για το επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μεθαύριο Τετάρτη. Μου κάνει τρομερή εντύπωση η στάση και η έλλειψη ευθύνης. Η κοινωνία δεν εκβιάζεται και στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: