Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Αρμένης
Υποψήφιος Βουλευτής Ζακύνθου, ΣΥΡΙΖΑ

Η δυσαρέσκεια που υπάρχει απέναντι στη ΝΔ, θα δώσει την ώθηση στα κόμματα του προοδευτικού χώρου

Πε 23/02/2023


«Είμαι άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης. Στην Αυτοδιοίκηση έχεις το προνόμιο, ότι δημιουργείς να έχει άμεσο αποτέλεσμα. Το είδα πριν από κάποια χρόνια όταν διοίκησα τον Σύνδεσμο Καθαριότητας, όπου σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα με σύγχρονες προδιαγραφές στη διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο για τον ΧΥΤΑ στον Σκοπό, όσο και με το Κέντρο Ανακύκλωσης, έργα πρότυπο στην Ελλάδα.

Παλαιότερα για έναν άνθρωπο, αρκούσαν οι γενικές γνώσεις που αποκτούσε, το πτυχίο από Πανεπιστήμιο. Σήμερα όμως και σύμφωνα με μελέτη, ένας νέος άνθρωπος θα πρέπει να αλλάξει τρεις και τέσσερεις φορές τον επαγγελματικό του προσανατολισμό. Δεν αρκεί πλέον ένα πτυχίο Πανεπιστημίου για να εξασφαλίσεις τον βιοπορισμό σου. Σήμερα τα καφέ είναι γεμάτα με πτυχιούχους Πανεπιστημίων. Έχω δείξει στην προσωπική μου επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά και στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι ανανεώνομαι και μαθαίνω.

Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος Βουλευτής Ζακύνθου με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα στο οποίο ο κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο. Η αριστερά σήμερα, δεν είναι η ίδια που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Τώρα πρέπει να υπάρχει μια απάντηση στηριζόμενη σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Η ΝΔ έχει απογοητεύσει τους ίδιους τους ψηφοφόρους της, κυρίως τους συντηρητικούς νεοδημοκράτες, που δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό το μόρφωμα που δημιούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Θυμίζω τον κ. Πάτση, που επισκέφθηκε και τη Ζάκυνθο, ο οποίος αφού έλαβε δάνειο, εξαγόρασε με αυτό, έναντι ενός ευτελούς ποσού,  κόκκινα δάνεια. Σήμερα τίθενται σε κίνδυνο πλειστηριασμού 700 χιλιάδες σπίτια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια γενναία αυτοκριτική και τώρα με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα θα διεκδικήσει την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή είναι και η διαφορά μας με τον κ. Μητσοτάκη, που ζητά μονίμως την αυτοδυναμία. Φτάνει το μονοκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης που μας φέρνει σκάνδαλα τύπου Πάτση.

Ο κόσμος θα στείλει το μήνυμά του στην κάλπη των εθνικών εκλογών με τη μορφή της απλής αναλογικής. Σήμερα ο βασικός πρωταγωνιστής της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την 1η Κυριακή.

Ο ρόλος ενός Βουλευτή δεν είναι να εξασφαλίζει δωρεές από ιδιώτες για να κάνει παρεμβάσεις στα σχολεία. Αυτή η πρακτική δείχνει ότι προσπαθείς να εξασφαλίσεις ένα πολιτικό αποτέλεσμα με τη βοήθεια ιδιωτών, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Είναι δυνατόν σήμερα ο Βουλευτής Ζακύνθου να σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις στο θέμα των δασικών εκτάσεων; Να λέει συνεχώς διαφορετικά πράγματα κάθε φορά; Επιχειρείται μια κοροϊδία απέναντι στον κόσμο, λέγοντας ότι απομακρύνεται το δημόσιο από τις δασικές εκτάσεις. Η νέα εγκύκλιος που εκδόθηκε δεν έλυσε το πρόβλημα. Ένας νόμος αλλάζει μόνο με έναν νέο νόμο. Είναι μια δαμόκλειος σπάθη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει στα κεφάλια μας. Είναι δυνατόν στη Λευκάδα να μετατίθεται δυσμενώς ένας δημόσιος λειτουργός, ο εκεί Δασάρχης, επειδή ακολούθησε τις εντολές ενός Υπουργείου; Είναι δυνατόν να έχουμε ένα κράτος όμηρο ενός κόμματος;

Ο κ. Ακτύπης θεωρώ ότι έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα στην κοινωνία με τη στάση του, όπως με τις δωρεές που προανέφερα. Η όλη του πολιτική συμπεριφορά είναι να υποχρεώνεται στον όποιο Γραμματέα ενός Υπουργείου. Είναι θεσμικό το πρόβλημα και το πως αντιλαμβάνεται τον ρόλο του.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης υπάρχουν δύο σημαντικοί τομείς. Η κεντρική πολιτική σκηνή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο και τα τοπικά ζητήματα. Σε ότι αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, ας μην ξεχνάμε την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή, ενός πρώην Πρωθυπουργού, που ουσιαστικά παρέδωσε το 2009 την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ. Η αποχώρησή του στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα. Σε τοπικό επίπεδο έχουμε το θέμα της υδροδότησης, δεν έχουμε νερό σε επάρκεια και μάλιστα αυτό το νερό που τρέχει στις βρύσες μας, είναι ακατάλληλο προς οικιακή χρήση. Είναι σημαντικό να προχωρήσει το master plan για το νερό. Φυσικά σημαντικό είναι το θέμα της αποχέτευσης, αλλά και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης σε μια άναρχη τουριστική ανάπτυξη. Δεν μπορούμε πλέον στη Ζάκυνθο να ζητάμε μαζικό τουρισμό. Έχουμε έλλειψη εργατικών χεριών, οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο Βουλευτής παίζει τον ρόλο της άμεσης επαφής με την κεντρική εξουσία, αλλά και της ενεργοποίησης των τοπικών φορέων.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η βιωσιμότητα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Χθες συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Βερτζάγια. Ένα δάνειο δύο εκατομμυρίων ευρώ της Ένωσης έχει φτάσει στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή τα ξένα funds θα πάρουν την περιουσία των αγροτών μας; Πρέπει να στηριχθεί και να ανασυνταχθεί η Ένωση και αυτό αποτελεί δέσμευσή μου αν εκλεγώ Βουλευτής Ζακύνθου.

Γκρεμίζεται το ΕΣΥ, απαξιώνεται η δουλειά των γιατρών, η υγεία από δημόσιο αγαθό γίνεται επιχειρηματικό. Πρέπει να έχουμε καλά αμειβόμενους γιατρούς του ΕΣΥ.

Είχαμε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Ναυαγίου μέσω αρχικά της σύστασης ανώνυμης εταιρείας που τελικά μετατράπηκε σε μια απλή επιτροπή που απογοητεύει. Ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε αποφασίσει να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο πέριξ του Ναυαγίου, αλλά μιας περιοχής που εμπεριέχει αρχαιολογικούς χώρους και θρησκευτικά μνημεία. Θα πρέπει να συσταθεί μελέτη για αυτό και υπεύθυνος για τη σύστασή της είναι ο Δήμος, αλλά την αδυναμία να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία ο Δήμαρχος, θα μπορούσε να καλύψει το Υπουργείο. Ο δικός μου στόχος είναι να υπάρξει αυτός ο φορέας διαχείρισης.

Θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για τη Ζάκυνθο του Σολωμού και του Κάλβου. Η Ζάκυνθος δεν είναι μόνο η ιστορία της, η θάλασσα, ο ήλιος και το ποτό. Υπάρχουν εξαίρετοι άνθρωποι στον πολιτισμό σήμερα και στόχος μου είναι να δημιουργήσω έναν φορέα που θα διαχειριστεί τα θέατρα, τα μουσεία μας και όλους τους πολιτιστικούς χώρους, για την ανάδειξη του πολιτισμού μας.

Η αδυναμία συγκρότησης ψηφοδελτίου στη ΝΔ δείχνει και το κακό κλίμα που υπάρχει εντός της ΝΔ. Δείχνει δυσαρέσκεια απέναντι στην κεντρική πολιτική σκηνή, την οποία ο κ. Ακτύπης έχει ακολουθήσει πιστά. Ιστορικά στη Ζάκυνθο, όποτε ανέβαινε το ΠΑΣΟΚ, ανέβαινε και η αριστερά. Η δυσαρέσκεια που υπάρχει τώρα απέναντι στη ΝΔ, θα δώσει την ώθηση στα κόμματα του προοδευτικού χώρου.»


Current track

Title

Artist

Background