Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Τσίπηρας
Πρόεδρος Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου, Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Ζακύνθου, μέλος Επιτροπής Ναυαγίου

Η Ζάκυνθος χάνει ευκαιρίες, προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση βασικών έργων υποδομών

Τε 12/10/2022«Στη συνάντηση των αναπτυξιακών των Ιονίων Νήσων, ασχοληθήκαμε με τα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Είναι γνωστό ότι μέσω του τελευταίου προγράμματος LEADER εξασφαλίσαμε απορρόφηση έντεκα εκατομμυρίων ευρώ για τη Ζάκυνθο, για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ από την επόμενη χρονιά θα τρέξει το νέο πρόγραμμα 2023-2027. Δυστυχώς δεν βλέπουμε πουθενά τον Δήμο Ζακύνθου, είναι απών, χωρίς πρόταση, χωρίς μελέτη. Είναι λυπηρό γιατί ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης πολύ σημαντικών έργων βασικών υποδομών, όπως άρδευσης, δημιουργία λιμενοδεξαμενών και μικρών φραγμάτων, για τα οποία δεν κατατίθενται προτάσεις, παρότι γνωρίζουμε το πρόβλημα ύδρευσης και την αναγκαιότητα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού μας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η Πρόσκληση της Δράσης “Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων”, η οποία αφορούσε τους Δήμους της χώρας. 230 Δήμοι από όλη τη χώρα κατέθεσαν προτάσεις και ο Δήμος ήταν απών.
Το ίδιο συνέβη και στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου για την αστική ανάπλαση, όπου και πάλι ο δικός μας Δήμος δεν εκδήλωσε κανένα ενδιαφέρον.

Δυστυχώς χάνουμε ευκαιρίες, προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση βασικών έργων υποδομών. Μένουμε πίσω, ενώ έχουμε μια πολύ σημαντική τουριστική ανάπτυξη.

Σήμερα η Δημοτική Αρχή υλοποιεί έργα που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η επόμενη Δημοτική Αρχή δεν θα βρει απολύτως τίποτα για να υλοποιήσει, ο επόμενος Δήμαρχος δεν θα βρει έτοιμο, ούτε ένα χρηματοδοτούμενο έργο για να υλοποιήσει. Χάθηκε μια τετραετία.

Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε πλέον, είναι ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή θα προγραμματίσει άμεσα κάποιες παρεμβάσεις και πιθανόν μέχρι το τέλος της θητείας της, ίσως προλάβει να υλοποιήσει κάποιες από αυτές.

Η Δημοτική Αρχή τελικά ολοκληρώνει το έργο της ανάπλασης της οδού Ταβουλάρη, ένα έργο που στην αρχή δεν το ήθελε, ένα έργο που αναγκάστηκε να υλοποιήσει, ένα έργο για το οποίο τώρα παραδέχεται την αναγκαιότητά του. Τα έργα της Ταβουλάρη, αλλά και του Open Mall, είχαν σχεδιαστεί και προετοιμαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, είχαν ενταχθεί στις αρχές του 2019, και δυστυχώς καθυστέρησαν, θα μπορούσαν να είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Ο Δήμος κάνει παρεμβάσεις με αρνητικό αποτέλεσμα, χωρίς να ρωτά κανέναν. Για το έργο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, επέλεξαν ένα χρώμα που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Θα έπρεπε να υπάρχει μια ομοιομορφία και με λυπεί το ότι ο Δήμαρχος που συνεχώς επικαλείται την ιδιότητα του πολύπειρου μηχανικού, δεν έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις. Όταν η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει να υλοποιήσει μια μελέτη σε συνεργασία με τον ανάδοχο εργολάβο, επιλέγει το υλικό και το χρώμα, ενώ παρακολουθεί την πορεία του έργου. Δεν θα έπρεπε να είχε ρωτήσει την άποψη της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής; Απορώ με τις επιστημονικές γνώσεις του Δημάρχου, ο οποίος μας απογοητεύει με το αποτέλεσμα.

Σημαντική καθυστέρηση σημειώθηκε και στο έργο της ανάπλασης στην οδό Ταβουλάρη. Θα έπρεπε ο Δήμαρχος, πριν ξεκινήσει την υλοποίηση ενός έργου, το οποίο ο ίδιος καθυστέρησε για δύο σχεδόν χρόνια, να είχε δει έγκαιρα το υλικό τις πλακόστρωσης που θα χρησιμοποιηθεί, να είχε πάρει την άποψη της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, να είχε συνομιλήσει ενδεχομένως με τους εμπόρους της περιοχής και μετά να αποφασίσει. Έτσι θα αποφεύγαμε τις καθυστερήσεις που δημιούργησαν μια προβληματική κατάσταση στην αρχή της θερινής περιόδου.

Η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να προχωρήσει τα έργα της Ταβουλάρη και του Open Mall, λόγω και των εξώδικων που έλαβε από το Επιμελητήριο. Ακόμα δεν μας έχει ενημερώσει για τα τεύχη δημοπράτησης που αφορούν τα υποέργα του Open Mall.

Η καθυστέρηση για τις παρεμβάσεις στο Ναυάγιο, οφείλεται στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε σοβαρές παρεμβάσεις. Σύντομα θα έχουμε την ολοκλήρωση της μελέτης για τη δημιουργία περίφραξης, μονοπατιών και σημείων θέασης του Ναυαγίου στη χερσαία ζώνη. Οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και εντός του χειμώνα. Η ολοκλήρωση της μελέτης για τις παρεμβάσεις που αφορούν τη διάσωση του πλοίου Παναγιώτης στη παραλία, θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background