Current track

Title

Artist

Background

Γεράσιμος Μπετίνης
Δικηγόρος

Κανένα νομικό εμπόδιο για άμεση παρέμβαση διάσωσης του Ναυαγίου «Παναγιώτης»

Πα 29/03/2024«Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στο Ναυάγιο που είναι το ίδιο το πλοίο, το οποίο έχει ανάγκη παρεμβάσεων, και στο βράχο πάνω από το πλοίο, στην χερσαία ζώνη, όπου επίσης απαιτούνται παρεμβάσεις. Σε ότι αφορά το πλοίο, πρέπει να ξεχάσουμε όλοι, ότι υπάρχει εκκρεμή διαδικασία ενώπιον του Αρείου Πάγου η οποία δημιουργεί προβλήματα σχετικά με την ιδιοκτησία του και την συντήρησή του.

Από προσωπικό ενδιαφέρον έχω παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία αυτή και λέω σε όποιον αρμόδιο θέλει επιτέλους να κάνει επέμβαση συντήρησης στο κουφάρι του σκάφους, ότι μπορεί να το κάνει χωρίς κανείς να μπορεί να τον εμποδίσει. Αυτό που λέω το στηρίζω γιατί γνωρίζω την από το 2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, το οποίο δίκασε σαν Εφετείο, και το οποίο μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης έχει πει ότι αυτό το σκάφος δεν είναι πλέον σκάφος κατά την έννοια του νόμου. Ακόμα και αν υφίσταται στο Νηολόγιο δεν πρόκειται για σκάφος αλλά για ένα σκουριασμένο ερείπιο πρώην σκάφους, μη επισκαυάσιμο, από το οποίο λείπουν τεράστια σιδερένια κομμάτια, το σκαρί του δεν υπάρχει παρά κατά το ήμισυ, έχει υποστεί εκτενέστατη διάβρωση στη σιδερένια κατασκευή του από την επίδραση σε αυτό λόγω των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να μην είναι αξιόπλοο. Και αυτά το 2019, διότι σήμερα δυστυχώς έχει απομείνει ένα ελάχιστο λείψανο του άλλοτε πλοίου, για αυτό και θα έπρεπε να είχε διαγραφεί από τα νηολόγια. Η Δικαιοσύνη έχει συντρίψει κάθε επιχείρημα των φερομένων οψίμως ιδιοκτητών. Οι οψίμως φερόμενοι ιδιοκτήτες απευθύνθηκαν στον Άρειο Πάγο προσχηματικά για να συντηρήσουν την έννοια ότι εκκρεμεί το θέμα ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Το λέω υπεύθυνα σαν νομικός σε κάθε αρμόδιο να κινηθεί άμεσα ώστε να συντηρηθεί το υπόλοιπο του «Παναγιώτη» το οποίο έχει ναυαγήσει πολλές φορές στα χέρια μας λόγω της γραφειοκρατίας και των συμφερόντων τα οποία ανάλγητοι εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να προβάλουν.

Είναι ντροπή ορισμένοι γνωστοί μέχρι και σήμερα, στην κατάντια που έχει περιέλθει το ναυάγιο, να υπεραμύνονται μέχρι θανάτου των συμφερόντων τους. Είναι ντροπή τους.

Απαιτείται άμεση παρέμβαση ώστε η πραγματική κατάσταση να δικαιολογεί τη λέξη ναυάγιο, να συνεχίζεται η προσέλκυση των τουριστών στη Ζάκυνθο και να διασφαλιστεί το σπάραγμα του πλοίου διότι σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί και η παραλία του,  η οποία δημιουργήθηκε από αυτό και η οποία ήδη περιορίζεται.

Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει όποιον θέλει να προβεί σε παρεμβάσεις επί του πλοίου. Δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για τη συντήρηση του Ναυαγίου «Παναγιώτης». Ας αφήσουμε τις πολιτικές εκμεταλλεύσεις και όλα αυτά τα συμφέροντα τα οποία περιήγαγαν σε αυτή την κατάσταση το ναυάγιο. Ας αδιαφορήσουμε για αυτούς τους αμετανόητους νοσηρούς ανθρώπους των συμφερόντων, διότι εμείς θέλουμε υγεία στο τόπο μας και υγεία με αυτούς, ούτε είχαμε ούτε πρόκειται να βρούμε.

Σε ότι αφορά το πάνω μέρος του Ναυαγίου και τις διαφορές επί αυτού υπάρχει η Δικαιοσύνη και τα Δικαστήρια, και έχουμε καλούς Δικαστές στη Ζάκυνθο. Οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει θα επιλυθεί εκεί. Εκεί είναι το πεδίο όπου θα προβληθούν και θα σταθμιστούν τα δικαιώματα στη βάση του νόμου και η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει.

Εάν οι παρεμβάσεις που θέλει να υλοποιήσει η Περιφέρεια στο πάνω μέρος του Ναυαγίου εκτελεστούν στην οριζόμενη ζώνη αιγιαλού πρέπει να πω ότι αφού καταρχήν ο αιγιαλός ανήκει στο δημόσιο και έτσι δεν δημιουργείται θέμα. Αλλά επειδή η διοικητική πράξη δεν μπορεί να προσβάλει δικαιώματα ιδιωτών, όπως η νομολογία μας έχει κρίνει και από πλευράς Συμβουλίου της Επικρατείας και από πλευράς Αρείου Πάγου, το γεγονός ότι έχει χαρακτεί η ζώνη αιγιαλού δεν σημαίνει ότι ο ιδιώτης ο οποίος μπορεί να επικαλεστεί και να αποδείξει ότι έχει δικαιώματα μπορεί να τα στερηθεί. Όπως έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη, μόνη η διοικητική πράξη δεν είναι ικανή, χωρίς την τήρηση της νομίμου διαδικασίας εκ του συντάγματος προβλεπόμενης της απαλοτριώσεως, να στερεί από τον ιδιώτη το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας του. Με αυτή τη νομική βάση ο θιγόμενος ιδιοκτήτης μπορεί να πάει στο Δικαστήριο και με αίτηση ασφαλιστικών να ζητήσει να απαγορευτούν οι όποιες παρεμβάσεις, επειδή προσβάλουν τα νόμιμα δικαιώματά του, εφόσον βέβαια, αποδεικνύει ότι είναι κύριος και νομέας.»


Current track

Title

Artist

Background