Current track

Title

Artist

Background

Δημήτρης Κλάδης
Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Υληέσσα»

Ναυάγιο: Εξαφανίστηκαν οι αλυσίδες αγκυροβολίας του “Παναγιώτη” – Επικρατεί το χάος και η αναρχία στην παραλία

Τε 31/08/2022«Ο βράχος από μπετό που υπάρχει στη παραλία του Ναυαγίου είναι προηγούμενων ετών, όμως την προηγούμενη εβδομάδα που είχε φουρτούνα και ήταν δύσκολη η προσέγγιση, κάποιος μάγκας-πλοιοκτήτης που λυμαίνεται το νησί, θεώρησε σκόπιμο να τον μεταφέρει μπροστά για να δένουν με άνεση τα πλοιάριά του. Μέχρι πέρυσι έδενε πάνω στο κουφάρι του πλοίου, το οποίο βέβαια διαλύθηκε, όμως όταν το βγάλαμε στην δημοσιότητα -και με κυνήγησε για αυτό- σταμάτησε να το κάνει.
Το μπετό δεν μπορεί να διαλυθεί αλλά ούτε και να μετακινηθεί λόγω του βάρους του, ζήτησα και την  βοήθεια των ανθρώπων της φύλαξης του χώρου αλλά δεν μπορούσαμε να τον μετακινήσουμε. Κόψαμε όμως τις αλυσίδες για να μην μπορούν να δένουν τα πλοιάρια.

Στην τελευταία δράση καθαρισμού που έκανε η εθελοντική μας ομάδας στην παραλία του Ναυαγίου, διαπίστωσα ότι οι δύο δεκάμετρες αλυσίδες της άγκυρας του «Παναγιώτη» εξαφανίστηκαν. Δεν μπορώ να ξέρω πότε ακριβώς έγινε αυτό αλλά προφανώς θα έγινε νύχτα και κατόπιν οργανωμένου σχεδίου, γιατί δεν είναι κάτι εύκολο να το κάνει κάποιος μόνος του. Είχε φωτογραφηθεί πολύς κόσμος δίπλα σε αυτές τις αλυσίδες παρότι ήταν σε χώρο που δεν έπρεπε να πλησιάζουν.

Επικρατεί αναρχία στη παραλία του Ναυαγίου. Όταν εννιά με εννιάμιση το πρωί η παραλία είναι γεμάτη με κόσμο, με διακόσια άτομα, σε ώρα που υποτίθεται πως απαγορεύεται να βρίσκονται εκεί, και πάνε όπου θέλουν, αυτό σημαίνει πλήρης αναρχία. Είναι αστείο η φύλαξη να ξεκινά στις δέκα. Ακόμα και στην αριστερή πλευρά όπου προ ετών σημειώθηκε η κατολίσθηση μπορείς να δεις κόσμο.

Η σήμανση για να μην πλησιάζει ο τουρίστας στα επικίνδυνα σημεία της παραλίας, στην άκρη των βράχων γίνεται με κάποια με χαρτόνια, λες και βρίσκεσαι σε κάποιο γκαράζ. Χαρτόνια που γράφουν ότι απαγορεύεται η είσοδος, τα οποία έχουν διπλώσει από την υγρασία. Μιλάμε για τρελά πράγματα.

Δεν ισχύει τίποτα στην παραλία του Ναυαγίου και απορώ που ο κ. Λιμενάρχης πήγε για μία ώρα και τα είδε όλα ωραία. Το Λιμεναρχείο κάνει αυτοψία και λέει πως όλα είναι σωστά όμως εμείς που επισκεπτόμαστε τον χώρο, βλέπουμε το χάος που επικρατεί. Δεν ελέγχεται τίποτα στο Ναυάγιο. Πως είναι δυνατόν να εκδίδονται πεντακόσιες άδειες κάθε χρόνο για βάρκες και το καλοκαίρι να μην υπάρχει ένας άνθρωπος να συντονίσει αυτές τις βάρκες και να βάλει μια τάξη. Δουλευόμαστε. Η συνεχής δικαιολογία του Λιμεναρχείου περί υποστελέχωσης καταντά αστείο. Ο καθένας που θα επισκεφθεί την παραλία μπορεί να δει τι γίνεται.

Όσες φορές έχω επισκεφθεί την παραλία του Ναυαγίου, ναυαγοσώστη δεν έχω δει ποτέ. Δεν τον έχω δει ποτέ πάνω στον πύργο και δεν τον έχω δει ποτέ γύρο από αυτόν. Δεν ισχύει ότι δεν ανεβαίνει στον πύργο γιατί φοβάται τυχόν κατολίσθηση γιατί ο πύργος βρίσκεται σε απόσταση 60-70 μέτρα από τα βράχια. Τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτό το νησί;

Το σημείο στο οποίο πριν λίγες μέρες σημειώθηκε νέα κατολίσθηση βρίσκεται εντός του κόλπου του Ναυαγίου, σε απόσταση τριακοσίων μέτρων από την παραλία του «Παναγιώτη» στην αριστερή πλευρά και λίγο πριν την μικρή παραλία. Απαιτείται προσοχή από όποιον περνά με σκάφος από το συγκεκριμένο σημείο και εύχομαι όσοι νοικιάζουν βαρκάκια σε ιδιώτες να τους ενημερώνουν σχετικά.

Το περασμένο Σάββατο, όπου μας είπαν να μην πάμε στην παραλία του Ναυαγίου γιατί πάει ο Δήμος κάθε βράδυ και μαζεύει τα σκουπίδια, μαζέψαμε τεσσεράμισι σακούλες και θεωρώ ότι είναι πάρα πολλά για το μέγεθος της παραλίας. Ο Δήμος δεν πηγαίνει να καθαρίσει την παραλία, τουλάχιστον ας μη μας δουλεύουν. Χθες που η εθελοντική μας ομάδα επισκέφθηκε και πάλι στην παραλία για να κόψουμε τις αλυσίδες από τα τσιμέντα, μαζέψαμε ακόμα δύο σακούλες σκουπίδια, κάτι που δείχνει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται.»

 


 

φωτο: Δημήτρης Κλάδης

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background