Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Τσίπηρας
Δημοτικός Σύμβουλος

Ναυάγιο: Τραγέλαφος – Eίμαστε έντονα δυσαρεστημένοι με τον χειρισμό του Υπουργείου Τουρισμού

Πα 24/03/2023


«Με λύπη διαπιστώνω ότι ο πολιτικός κόσμος της Ζακύνθου και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι δεν παίρνουν θέση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Ναυάγιο. Παρατηρώ παγωμάρα και αδράνεια.

Η είδηση του κλεισίματος του Ναυαγίου αποτέλεσε δυσφήμιση για το νησί. Δεν είναι θέμα ερμηνείας, είναι ξεκάθαρο, το κλείσιμο είναι κλείσιμο, δεν θα υπάρχει πρόσβαση. Η φύλαξη που προβλέπεται στην τελευταία τροπολογία θα γίνει για να μην μπορεί κάποιος να προσεγγίσει το Ναυάγιο.

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Τουρισμού για το κλείσιμο του Ναυαγίου, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή, αλλά εν συνεχεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο το άλλαξε και είπε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια ελεγχόμενη πρόσβαση στη πράσινη ζώνη, για να έρθει τελικά με την τροπολογία εκ νέου το Υπουργείο και να πει ότι κλείνει το Ναυάγιο. Βλέπουμε έναν τραγέλαφο.

Υποτίθεται ότι στις 8 Μαρτίου ήρθε στη Ζάκυνθο ο κ. Λέκκας και έκανε μια αυτοψία στο Ναυάγιο χωρίς να τον δει κανείς, χωρίς να το γνωρίζει η Πολιτική Προστασία. Γιατί δεν επικοινώνησε με τον συμπολίτη μας κ. Κοπανά, τον γνωστό ερευνητή σεισμολογίας με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν; Πως είναι δυνατόν να μην γνώριζε κανένας παράγοντας της Ζακύνθου για την αυτοψία αυτή; Ποιος θα πρέπει να γνωρίζει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας; Τι διαπίστωσε ο ίδιος; Δεν είναι κάτι καινούργιο το ότι η Ζάκυνθος έχει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Λέκκας όταν αναφερόταν σε άλλες επικίνδυνες παραλίες, όπως του Μύρτου στη Κεφαλονιά, ή του Πόρτο  Κατσίκι, αναφερόταν στο Ναυάγιο και το έφερνε ως παράδειγμα μιας παραλίας που μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια, με ζώνες επισκεψιμότητας που ο ίδιος είχε ορίσει. Άρα τι άλλαξε τώρα;

Στα σαράντα χρόνια που το πλοίο Παναγιώτης βρίσκεται στη παραλία του Ναυαγίου, δεν έπεσε ποτέ βράχος πάνω στο καράβι. Άρα μπορεί να λειτουργήσει το Ναυάγιο με μέτρα ασφάλειας. Γεννούνται λοιπόν πολλά ερωτηματικά και στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης θα τα συζητήσουμε όλα με τον κ. Λέκκα ο οποίος θα μετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης. Θα πρέπει να μας αποδείξει ότι πράγματι ήρθε στη Ζάκυνθο στις 8 Μαρτίου και έκανε αυτοψία. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έντονα δυσαρεστημένοι με τον χειρισμό που έκανε το Υπουργείο.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει όχι μόνο Προϊστάμενος αλλά ούτε καν υπάλληλος στη Πολιτική Προστασία του Δήμου. Δεν είναι δυνατόν να αναλαμβάνει την ευθύνη ο Δήμαρχος όπως μας είπε, επειδή κανένας δεν θέλει να είναι σε αυτή τη θέση. Η απάντησή του δείχνει διοικητική αδυναμία.

Ο Δήμαρχος είχε τρία χρόνια στο γραφείο του τη μελέτη για το Open Mall και είχε όλον τον χρόνο να δει τυχόν προβλήματα και να τα λύσει πριν ξεκινήσουν οι εργασίες. Τώρα διαπιστώνουμε τρομερές αστοχίες στην εκτέλεση των εργασιών και ελλιπή παρακολούθηση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Θα έπρεπε ο Δήμαρχος, με τις τεχνικές γνώσεις που ο ίδιος μας έχει πει ότι διαθέτει, να είναι πάνω από το έργο, να το παρακολουθεί στενά, ώστε να μην υπάρχουν κακοτεχνίες. Με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή καταθέσαμε στην Αποκεντρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη που θα άλλαζε τη χρήση 23 δρόμων ώστε νόμιμα να γίνουν πεζόδρομοι, όμως αυτό δεν προχώρησε γιατί η σημερινή Δημοτική Αρχή αρνήθηκε για ένα ευτελές ποσό να πληρώσει τον μελετητή. Χάθηκε η μελέτη, επεστράφη στο αρχείο και χάθηκε η ευκαιρία. Για να υποβάλουμε μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη θα απαιτηθούν χρόνια.»