Current track

Title

Artist

Background

Σταύρος Κοντονής
Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης

O Κασσελάκης είναι σε απόλυτη σύμπλευση με τον Τσίπρα για να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πολιτικό χώρο που δεν θα έχει καμιά σχέση με την αριστερά

Πε 16/11/2023«Από το 2020 είχα πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει στον όλεθρο. Τελικά διαψεύστηκα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγήθηκε στον όλεθρο αλλά στη γελοιοποίηση. Από τότε φαινόταν ότι το κόμμα βάδιζε στην κατεύθυνση ενός ακραίου λαϊκισμού, ότι μεταβαλλόταν σε ένα αρχηγικό κόμμα, σε ένα μεσσιανικό θα έλεγα κόμμα. Είχε αρχίσει να παίρνει έναν άσχημο δρόμο, αυτόν της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα, οδηγώντας το σε έναν εκφυλισμό.

Εκλέχτηκε ως νέος Πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, ένας άνθρωπος που δεν ήταν ποτέ μέλος του κόμματος, τον οποίο δεν γνώριζα. Ακούω ότι θέλει να κάνει ραδιοφωνική εκπομπή και δεν καταλαβαίνει ότι γελοιοποιείται με αυτά που λέει. Έχει πει χοντράδες, έκανε απαράδεκτες πολιτικές δηλώσεις. Αμφισβητεί τα 37 δις ευρώ που εμείς είχαμε αφήσει ως μαξιλαράκι στην οικονομία. Λέει ότι προέρχονταν από φόρους, αλλά δεν είναι έτσι. Από αυτά τα 37 δις, τα 20 ήταν αποθεματικά του δημοσίου, τα 10 ήταν επιστροφές χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα 7 δις ήταν φόροι.

Είμαι υπέρ του ανοιχτού δημοκρατικού κόμματος, ακόμα και αν από τον διάλογο που θα προκύψει θα έχουμε αντιπαραθέσεις. Όχι όμως χωρίς την διαβούλευση των μελών, χωρίς την λειτουργία των οργάνων. Έχει δίκιο ο κ. Κασσελάκης ως προς την διαδικασία της εκλογής του. Δεν καθιέρωσε το πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών ο κ. Κασσελάκης, δεν ήταν δική του ευθύνη το σώμα των εκλεκτόρων, όπου ο καθένας πλήρωνε δύο ευρώ και μπορούσε να ψηφίσει. Όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποδεχτεί αυτή την πρακτική των εκλογών. Αν έφυγαν για πολιτικές αντιλήψεις τότε είχαν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Όχι όμως για την εκλογική διαδικασία. Αν δεν εκλέγετο ο κ. Κασσελάκης, τι θα έλεγαν όλοι αυτοί που αποχώρησαν; Το κόμμα του Τσίπρα δημιούργησε αυτή την εκλογική διαδικασία, το σώμα των εκλεκτόρων. Δική του ευθύνη ήταν, η κληρονομιά του Τσίπρα αυτή είναι, ένα κόμμα που εξαϋλώνεται. Δεν μιλά κιόλας ο Τσίπρας. Δεν έγινε ποτέ αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και τώρα δεν μιλά. Θα έπρεπε να τοποθετηθεί σε θέματα που τον αφορούν.

Έχει ευθύνες ο κ. Κασσελάκης για τοποθετήσεις που έγιναν εντός της Κεντρικής Επιτροπής. Είμαι στην ανανεωτική αριστερά από το 1979. Ουδέποτε ακούστηκαν αιτιάσεις περί 5ης φάλαγγας. Πολιτική ήταν πάντα η κριτική, όχι τέτοιου τύπου.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο κ. Κασσελάκης είναι σε απόλυτη σύμπλευση με τον κ. Τσίπρα για να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πολιτικό χώρο που δεν θα έχει καμιά σχέση με την αριστερά. Μήπως αλλάξουν και τον τίτλο του κόμματος τελικά. Ένας Πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει σε ένα κόμμα ιδεολογικό και πολιτικό χώρο. Αυτό επιθυμεί ο κ. Κασσελάκης. Δεν έγινε ποτέ κατά το παρελθόν στην αριστερά, δεν το έκανε ο Κώστας Σημίτης όταν διαδέχθηκε στο ΠΑΣΟΚ τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν το έκανε ο κ. Κουτσούμπας στο ΚΚΕ όταν διαδέχθηκε την Αλέκα Παπαρήγα.

Θεωρώ ότι είχε κληθεί ο κ. Κασσελάκης στην εκδήλωση προς τιμήν του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για αυτό και υπήρχε θέση στην αίθουσα με το όνομά του. Αν είχε εξαρχής πει ότι δεν θα παραστεί, δεν θα του κρατούσαν θέση. Προφανώς κάτι έγινε στη πορεία και άλλαξε άποψη. Ενδεχομένως εκδήλωσε με αυτόν τον τρόπο την πολιτική του διαφωνία με τον τρόπο εξουσίας του πρώην Πρωθυπουργού. Με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όμως Νίκο Ανδρουλάκη μιλά ο κ. Κασσελάκης.

Για να καταλάβει όμως κάποιος σε τι περιδίνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πω ότι προχθές ετέθη το θέμα για το αν θα συγκροτηθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών. Και ενώ αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στο ΚΚΕ γιατί ήταν υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, τελικά και αυτός πρότεινε το ίδιο πράγμα και όχι προανακριτική επιτροπή.

Θα δείτε τις επόμενες ημέρες στις δημοσκοπήσεις που θα κυκλοφορήσουν, ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι 3ο κόμμα σε δύναμη, ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω δε, ότι στις Ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τα ποσοστά της Ένωσης Κέντρου το 1977. Θα έχουμε καταβαράθρωση των ποσοστών του.

Πήγε σήμερα να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο ένας αρχηγός ενός δημοκρατικού κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης και αποδοκιμάστηκε από τους γνωστούς άθλιους. Απαράδεκτα πράγματα και τα τελευταία χρόνια αυτό το φαινόμενο έχει παραγίνει. Θυμάμαι ότι και εγώ, κατέθετα στεφάνι στο Πολυτεχνείο, ως μέλη αντιπροσωπειών δημοκρατικών κομμάτων, μαζί με αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ήρωες του Πολυτεχνείου και είχαμε αποδοκιμαστεί. Έζησα ο ίδιος αυτή την ντροπιαστική εικόνα. Αυτή είναι η επιτομή της φασιστικής συμπεριφοράς.

Προφανώς και θα πρέπει να είναι στη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία ο κ. Κασσελάκης. Μου φαίνεται αδιανόητο να μην είναι, αυτός που ηγείται ενός κόμματος της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς. Τουλάχιστον για τώρα που μιλάμε.»


Current track

Title

Artist

Background