Current track

Title

Artist

Background

Χριστίνα Τετράδη
Πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά, Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Αναμένεται εγκύκλιος που θα επιτρέπει παραχωρήσεις στην παραλία, σε όσους έχουν υποβάλει αίτημα εξαίρεσης από τον Παλαιό Αιγιαλό

Πα 24/05/2024  • Ο Μάιος δεν πάει όσο καλά περιμέναμε στη Ζάκυνθο, αλλά πιστεύουμε ότι θα έχουμε ακόμα μία θετική τουριστική χρονιά.

«Το θέμα του Παλαιού Αιγιαλού ήταν πάρα πολύ σοβαρό, με τον νόμο 5092 δόθηκε η δυνατότητα σε όσους είχαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα εντός του Παλαιού Αιγιαλού προ του καθορισμού το 2011 να εξαιρεθούν από τον Παλαιό Αιγιαλό. Ήδη πάρα πολλοί ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους στην Κτηματική Υπηρεσία για την εξαίρεσή τους. Ο αγώνας που κάναμε εισακούστηκε από το Υπουργείο  αφού έγινε κατανοητή η αδικία.

Φέτος και μέχρι στιγμής η παραλία του Λαγανά είναι χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες με αποτέλεσμα οι πελάτες να διαμαρτύρονται και οι επιχειρηματίες να είναι σε απόγνωση. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε φέτος, γιατί επιχειρήσεις οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια επέκτειναν την δραστηριότητα τους στην παραλία ως όμορες, επειδή πλέον το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε τον Παλαιό Αιγιαλό ως περιουσία του, δεν θεωρούνται πλέον όμορες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Έχουμε απευθυνθεί στο Υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τον Βουλευτή Διονύση Ακτύπη και αναμένεται άμεσα, εντός των ημερών, μία εγκύκλιος η οποία θα επιτρέπει στην Κτηματική Υπηρεσία να δώσει παραχωρήσεις στην παραλία σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτημα εξαίρεσης από τον Παλαιό Αιγιαλό, ακόμα και αν το αίτημά τους δεν έχει εξεταστεί. Το θέμα επείγει, ο Υπουργός κ.Χατζηδάκης και η Γ.Γραμματέας κα.Κόλια έχουν συμφωνήσει, απλά ελέγχεται η εγκύκλιος για να γραφτεί σωστά ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμη και δίνει λύση χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Όλοι οι συνάδελφοι που δραστηριοποιούνται στην παραλία του Λαγανά, ξενοδόχοι, εστιάτορες κ.λ.π., πρέπει να τρέξουν, να καταθέσουν πρώτα το αίτημα εξαίρεσης από τον Παλαιό Αιγιαλό και αμέσως μετά να ετοιμάσουν το αίτημα τους για παραχώρηση στην παραλία, ώστε να είναι έτοιμοι να το υποβάλουν, αμέσως μόλις εκδοθεί η εγκύκλιος. Παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους στον Λαγανά να μην βγάλουν ξαπλώστρες στην παραλία μέχρι να λάβουν την παραχώρηση. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι εύκολο καθώς πολλές φορές ο πελάτης μεταφέρει την ξαπλώστρα από την πισίνα στην παραλία και εμείς πρέπει να παρεμβαίνουμε και να δικαιολογούμε γιατί αυτό που έβλεπε στις φωτογραφίες πριν έρθει στη Ζάκυνθο δεν ισχύει πλέον.

Από όσες συζητήσεις έχω κάνει με συναδέλφους ξενοδόχους, μέχρι σήμερα δεν έχω ακούσει κάποιον να είναι ικανοποιημένος από τον φετινό Μάιο συγκριτικά με πέρυσι την ίδια περίοδο. Η κίνηση τουλάχιστον στα ξενοδοχεία δεν είναι ίδια, είναι μειωμένη. Είναι γεγονός ότι ο Μάιος δεν πάει όσο καλά περιμέναμε, αρκετά ξενοδοχεία είναι ακόμα κλειστά. Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση κατά πόσο τα νούμερα του αεροδρομίου θα είναι μειωμένα ή αυξημένα σε σχέση με τις αυξήσεις. Πρέπει να δούμε όλοι αυτοί που έρχονται στη Ζάκυνθο που πάνε, γιατί δεν πάνε μόνο στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα, οι βίλες και τα Airbnb έχουν γιγαντωθεί και αυτό το μέγεθος αυτή την στιγμή δεν είναι μετρήσιμο. Πάντως, όλος αυτός ο κόσμος που έρχεται δεν πάει στα ξενοδοχεία. Πολύ σύντομα θα έχουμε ακριβείς απαντήσεις, σε επίπεδο όχι μόνο Ελλάδας αλλά και συγκεκριμένων περιοχών όπως η Ζάκυνθος. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο κάνει αυτή την έρευνα και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα της. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των ξενοδοχείων στη χώρα μας παραμένει στα ίδια επίπεδα, περίπου 10.000 ξενοδοχεία.

Είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί μεγάλη επιτυχία ότι η χώρα μας έχει κερδίσει μια θέση, μέσα στις πρώτες πέντε επιλογές των τουριστών παγκοσμίως. Αυτό μας δίνει μια σταθερά και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ακόμα μία θετική τουριστική χρονιά. Οι προβλέψεις δεν είναι εύκολες καθώς ο τουρισμός είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Ζακύνθου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου και τον Ερυθρό Σταυρό, διοργανώνουν ημερίδα, αύριο, Σάββατο 25 Μαΐου, στις 12:00, στο ξενοδοχείο ZANTE PARK RESORT & SPA, στον Λαγανά για την πρόληψη της Νόσου των Λεγεωναρίων, την πυρασφάλεια και τις πρώτες βοήθειες.

Η ημερίδα αυτή πραγματοποιείται μετά από αίτημα πολλών ξενοδόχων και επιχειρηματιών του τουρισμού, για την ενημέρωση των ιδίων, των στελεχών και των συνεργατών τους και απευθύνεται όχι μόνο στους Επιχειρηματίες Ξενοδόχους, αλλά και σε Διευθυντές, Προϊστάμενους τμημάτων και Στελέχη, όπως Συντηρητές, Τεχνικοί Ασφαλείας και Επόπτες Ασφαλείας των Ξενοδοχειακών Μονάδων και Καταλυμάτων της Ζακύνθου.

Πιο συγκεκριμένα,

Α) Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε συνεργασία με την Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ζακύνθου, στο πλαίσιο της νέας τουριστικής περιόδου, θα παρουσιάσει όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες για την λήψη των μέτρων που προβλέπονται από την Κείμενη Νομοθεσία για την πρόληψη της Νόσου των Λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα.

Β) Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου θα ενημερώσει πάνω σε θέματα πυρασφάλειας και χρήσης πυροσβεστήρων στα ξενοδοχεία.

Γ) Το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ζακύνθου θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση βασικών πρώτων βοηθειών στα ξενοδοχεία.

Πρόγραμμα (Για τη Νόσο των Λεγεωναρίων)

12:00-12:30 – Εγγραφές, Έναρξη /Χαιρετισμοί, Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ΕΟΔΥ.

12:30-12:45 – «Νόσος των Λεγεωνάριων: Βασικές πληροφορίες μετάδοσης και πρόληψης». Ομιλητής: Α. Ανδρεοπούλου, Επισκέπτρια Υγείας Τμήμα Λοιμώξεων του Αναπνευστικού, Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για λοιμώδη νοσήματα, ΕΟΔΥ.

13:00-13:15 – «Επιδημιολογική Επιτήρηση της Νόσου των Λεγεωνάριων στην Ελλάδα» Ομιλητής: Α. Ανδρεοπούλου, Επισκέπτρια Υγείας Τμήμα Λοιμώξεων του Αναπνευστικού, Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για λοιμώδη Νοσήματα, ΕΟΔΥ.

13:15-13:45 – Διάλειμμα για καφέ

13:45-14:00 – «Εκτίμηση κινδύνου του δικτύου ύδρευσης για λεγιονέλλα σε τουριστικά καταλύματα και διορθωτικές ενέργειες»Ομιλητής: Β. Νακούλας, Επόπτης Δημόσιας Υγείας, MSc Υγιεινολόγος ΠΕΔΥ Θεσσαλίας-ΕΟΔΥ, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.»


Current track

Title

Artist

Background