Current track

Title

Artist

Background

Παύλος Καψαμπέλης
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου

Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού – Η αξία της πρόληψης & της έγκαιρης διάγνωσης

Πε 19/10/2023«Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος που εμφανίζεται στον δυτικό κόσμο, στη συντριπτική του πλειοψηφία σε γυναίκες και είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών ηλικίας 45-55 ετών.

Όταν όμως εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε πρόωρο στάδιο, είναι ιάσιμος ακόμα και σε ποσοστό 100%. Τα τελευταία χρόνια που έχουν περάσει στη συνείδηση των γυναικών οι προληπτικοί έλεγχοι, έχουν μειωθεί οι θάνατοι κατά το 1/3. Η καμπάνια που κάθε Οκτώβριο γίνεται, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών σε ότι αφορά τον καρκίνο του μαστού, αυτόν τον σκοπό έχει, να εντοπίζεται o καρκίνος σε πρώιμα στάδια. Είναι σημαντικός ο προσυμπτωματικός έλεγχος.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιφέρουν τον καρκίνο του μαστού, είναι η κληρονομικότητα, τα γονίδια, ο τρόπος ζωής και πολλοί ακόμα. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα γνωστικό αντικείμενο που εντοπίζεται αρχικά από χειρούργο και βέβαια στη πορεία ακολουθεί ένα πλέγμα αποφάσεων και δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, από παθολογοανατόμους, ακτινολόγους και άλλες ειδικότητες, στη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ο χειρούργος όμως είναι αυτός που αποφασίζει, είναι η κύρια ειδικότητα.

Είναι σπάνιο να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού σε γυναίκα ηλικίας έως 20 ετών. Στις ηλικίες από 20-40 ετών υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες και ακόμα περισσότερες στο ηλικιακό πεδίο από 36-55 ετών. Συνήθως από την ηλικία των 65 ετών και μετά, σπάνια εμφανίζεται καρκίνος του μαστού.

Η γυναίκα στις επίμαχες ηλικίες πρέπει σε μηνιαία βάση να αυτόεξετάζεται, να ψηλαφίζει τον μαστό, να βλέπει αν προκύπτει κάποια διαφοροποίηση, μια διαφορετικότητα στο δέρμα του μαστού, ένα μόρφωμα, ένα εξόγκωμα. Αν αντιληφθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να τη βάλει σε υποψία και να πάει σε χειρούργο. Ο καρκίνος του μαστού συνήθως κάνει την πρώτη του μετάσταση στους λεμφαδένες του μαστού. Πρέπει να γίνεται μαστογραφία, ανά διετία, ενδέχεται κατά περίπτωση και ανά έτος.

Υπάρχει ένα ποσοστό 5-10% που μια μαστογραφία δεν αναγνωρίζει τον καρκίνο του μαστού, ο χειρούργος όμως είναι αυτός που τελικά αποφασίζει. Η κάθε περίπτωση εξατομικεύεται, ενδέχεται να χρειαστεί υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία, βιοψία μαστού ή κάποια άλλου είδους εξέταση.

Σχεδόν όλες οι εξετάσεις που χρειάζεται να κάνει μια γυναίκα, εκτός από κάποιες εξειδικευμένες μετά τη βιοψία, ή την αφαίρεση μαστού, γίνονται στη Ζάκυνθο σε ακτινολογικά εργαστήρια.

Το μήνυμα είναι ότι οι γυναίκες από την ηλικία των 20 ετών και μετά, προληπτικά πρέπει να ακολουθούν έναν προσυμπτωματικό έλεγχο και κυρίως από τα 36 έτη και μετά, να υποβάλλεται σε μαστογραφία και να επισκέπτεται έναν χειρουργό.

Υπήρξαν λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης με τα δύο ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων το ένα απήγαγε ο πατέρας από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου, πριν από κάποιες ημέρες. Το Νοσοκομείο είναι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, στο οποίο μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος καθημερινά, δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να φιλοξενούνται για τόσες ημέρες ανήλικα παιδιά χωρίς πρόβλημα υγείας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει το πολύ για ένα με δύο 24ωρα και μετά να οδηγηθούν σε κατάλληλες όπως προβλέπονται δομές, από τη στιγμή που η δικαιοσύνη κρίνει ότι το οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι το κατάλληλο για τα παιδιά.
Ούτε ο γιατρός ή ο νοσηλευτής, που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, μπορούν να εκτελούν χρέη φύλακα ή θυρωρού. Ούτε άλλωστε έχουν την αρμοδιότητα να εμποδίσουν έναν γονέα να επισκεφθεί το παιδί του. Ακόμα και αν έβλεπαν ότι φεύγει ο γονιός με το παιδί, το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να ενημερώσουν. Θα έπρεπε το κράτος να μεριμνήσει για τη φύλαξη των παιδιών, με την παρουσία ενός αστυνομικού, όχι το Νοσοκομείο.
Επίσης υπάρχει και ο ΟΔΑΖ, που είναι γηροκομείο και ορφανοτροφείο. Θα μπορούσαν τα παιδιά να φιλοξενηθούν υπό καλύτερες συνθήκες εκεί, πριν οδηγηθούν σε κατάλληλες δομές.
Σωστά η δικαιοσύνη αθώωσε τη νοσηλεύτρια που είχε βάρδια στη Παιδιατρική Κλινική την ημέρα του συμβάντος, η οποία κακώς ταλαιπωρήθηκε.»


Current track

Title

Artist

Background