Current track

Title

Artist

Background

Κατερίνα Μοθωναίου
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κυττάρου στον Λίβα – Μετά τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει και η υγειονομική ταφή

Πα 2/06/2023


«Ήμουν στην Αθήνα μαζί με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Κράτσα, σε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Γραφάκο. Συζητήσαμε για το έργο στον Λίβα, αλλά και το εργοστάσιο στη Κεφαλονιά. Σχετικά με τον Λίβα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κυττάρου και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Ο βιολογικός είναι έτοιμος, θα εγκατασταθούν τα μηχανήματα και θα λειτουργεί κανονικά όταν μετά τις 15 Ιουλίου ξεκινήσει και η υγειονομική ταφή στο κύτταρο. Με τροποποίηση του έργου, αναμένεται και η χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους για την κατασκευή και του δεύτερου κυττάρου. Με το τέλος του καλοκαιριού και αφού θα έχει ανοίξει και ο χώρος, θα ξεκινήσει η κατασκευή της βάσης του εργοστασίου και αφού τοποθετηθούν τα μηχανήματα θα σκεπαστεί ο χώρος.

Με τον Γενικό Γραμματέα κ. Γραφάκο, συζητήσαμε και το θέμα αποκατάστασης του Σκοπού. Έγινε τοπογραφικό και γεωτεχνική μελέτη, και σήμερα στη 1 και μισή το μεσημέρι, έχουμε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Γραφάκο, για να σχεδιάσουμε τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης. Τα χρήματα για το έργο υπάρχουν, είναι δεσμευμένα, απομένουν μόνο κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θεωρώ ότι το έργο θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος της θητείας μας.

Αύριο 3 Ιουνίου λήγει η προθεσμία της άδειας τομής που είχαμε δώσει στον εργολάβο για το έργο της αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης στην οδό Φιλικών. Τώρα ο δρόμος είναι κλειστός με εντολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ζητάμε από τον Δήμαρχο να επιληφθεί του θέματος, να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης του γεφυριού το οποίο υπέστη ζημιά, για να δοθεί το ένα τμήμα του δρόμου σε κυκλοφορία. Το έργο της αντικατάστασης του αγωγού θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο, όμως αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θα χαθεί η χρηματοδότησή του.

Κάνουμε παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια. Ήδη κάναμε παρέμβαση στον δρόμο Ξύγκια-Αλυκών, τώρα προχωράμε στην διάνοιξη του δρόμου των Ορθωνιών, ενώ παρέμβαση κάνουμε και στον δρόμο στα Γερακαρία με διαπλάτυνση του δρόμου.

Για την διάνοιξη του δρόμου διαφυγής στο Ναυάγιο, ο ανάδοχος εργολάβος του έργου, κατέθεσε τα απαιτούμενα έγγραφα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για να λάβει την έγκρισή της. Το θέμα παραπέμφθηκε στη κεντρική υπηρεσία της Κέρκυρας, όπου τελικά δόθηκε το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου. Θα κατασκευαστεί δρόμος πλάτους έξι μέτρων, που σε ένα κομμάτι του, περίπου 600 μέτρων, θα είναι χωμάτινος και όχι ασφαλτοστρωμένος, όπως ζήτησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος της ΠΕΔΗΝ και υποψήφιος σήμερα Περιφερειάρχης κ. Τρεπεκλής, ουσιαστικά πήρε θέση υπέρ της Αρχαιολογίας. Λυπάμαι για τη στάση του αυτή, λυπάμαι για έναν αυτοδιοικητικό που παίρνει θέση απέναντι στην αυτοδιοίκηση. Ήταν σαν να μην ήθελε να γίνει το έργο. Το αναφέρω για να ξέρει ο κόσμος που πορεύεται.

Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας, ακούσαμε το αίτημα των κατοίκων των Βολιμών και είμαστε υπέρ στο να συνταχθεί μια μελέτη και να αναζητηθεί χρηματοδότηση, για τον εξωραϊσμό και τη διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου των Βολιμών που οδηγεί στο Ναυάγιο.»