Current track

Title

Artist

Background

Πέτρος Παράσχης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, «Ιόνιο Δυνατά»

Όνειδος για τη Ζάκυνθο η Επιτροπή που συστάθηκε για το Ναυάγιο, αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων

Τρ 29/08/2023«Είμαι Πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Κερίου «Ο Πεύκος» και εργάζομαι ως διοικητικός υπάλληλος επί 30 χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου. Θεωρώ ότι είναι δημοκρατικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε πολίτη, να θέσει εαυτόν υποψήφιο στις εκλογές. Είμαι γιος ιερέα, είμαι Θεολόγος, διοικητικός υπάλληλος στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, αλλά δεν την εκπροσωπώ.

Από μικρός ήμουν πολιτικοποιημένος, και με την εμπειρία που έχω αποκτήσει στην υπηρεσία που δουλεύω θεωρώ πως μπορώ να βάλω ένα λιθαράκι για το καλό της Ζακύνθου. Δεν είμαι άνθρωπος που λέω πολλά, προτιμώ να πράττω. Έχω ενασχοληθεί με τα πολιτιστικά του Κερίου και θεωρώ ότι ήταν σημαντική και η ίδρυση του Εθελοντικού Συλλόγου μας. Στο Κερί έχει παντρευτεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με το περιβάλλον και αυτό το θεωρώ ως επιτυχία μας. Έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Λαέρτης» της Περιφέρειας, από το οποίο ο Σύλλογός μας έχει πάρει εξοπλισμό. Αυτό το πρόγραμμα είχε απενταχτεί την εποχή της Περιφερειακής Αρχής Γαλιατσάτου, αλλά επανεντάχθηκε και σκοπεύουμε να πάρουμε και άλλα πράγματα. Είμασταν πρωτοπόροι στον Εθελοντισμό, είμαστε ενταγμένοι στη Πολιτική Προστασία και έχουμε βοηθήσει στην ίδρυση και άλλων Εθελοντικών Ομάδων στο νησί.

Άκουσα τη συνέντευξη του κ. Καποδίστρια και θεωρώ ότι βγάζει τα δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα. Σχετικά με τον δρόμο διαφυγής του Ναυαγίου, η υπηρεσία μου είχε προτείνει να διαπλατυνθεί ο υφιστάμενος δρόμος ο οποίος περνά δίπλα από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών. Για τον δρόμο διαφυγής που έχει σχεδιαστεί να γίνει στο Ναυάγιο υπάρχουν προβλήματα και θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνει.

Είχαμε παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό project για το Ναυάγιο, πάνω σε μια έκταση τριάντα στρεμμάτων γης, το οποίο δεν αναδείχθηκε. Αυτή η έκταση έχει αφαιρεθεί από το κατάπτυστο συμβόλαιο αγοραπωλησίας των ορεινών και αυτό λέει πολλά. Είναι Εκκλησιαστική περιουσία η έκταση στο Ναυάγιο και για αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που διαθέτει η Ιερά Μητρόπολη. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι υπέρ της Μονής. Παρουσιάσαμε ένα άρτια μελετημένο σχέδιο, που περιλάμβανε πολλά πράγματα, ένα τεράστιο πάρκο, ένα νέο σημείο θέασης και ένα μουσείο. Θα έπρεπε να είχε αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία, από τους τοπικούς φορείς του νησιού. Το Ναυάγιο πρέπει να αξιοποιηθεί και θα έπρεπε όλοι μαζί να πήγαιναν στο Υπουργείο και να ζητούσαν να γίνει πράξη αυτό το project. Η τοπική εκκλησία δεν αρνήθηκε ποτέ τη συνεργασία με κανέναν για το Ναυάγιο. Η Επιτροπή που συστάθηκε για το Ναυάγιο αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, ήταν όνειδος για την Ζάκυνθο.

Το μεγάλο έργο των Στροφάδων υλοποιείται από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή και είναι προϋπολογισμού 10,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο είχε ενταχθεί από τον αείμνηστο Λευτέρη Νιοτόπουλο και τον πρώην Περιφερειάρχη Θοδωρή Γαλιατσάτο. Πήρε τέσσερα χρόνια να επικαιροποιηθεί η αρχική μελέτη η οποία αναγκαστικά άλλαξε μετά τον σεισμό καθώς δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα. Το έργο προχωρά κανονικά και είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο. Από εκεί και πέρα με ενέργειες τις Περιφερειακής Αρχής έχουν αποκατασταθεί Εκκλησίες και θρησκευτικά μνημεία, ενώ υπάρχουν έτοιμες μελέτες και για άλλες παρεμβάσεις. Από την Περιφερειακή Αρχή της κας Κράτσα έχει γίνει σημαντικό έργο οδοποιίας και πολλά αντιπλημμυρικά έργα. Έχουν επίσης στηριχθεί επιχειρήσεις, κατ’ επέκταση και εργαζόμενοι, την εποχή της πανδημίας.

Η βάση μας ως παράταξη είναι η αλήθεια και αυτή πρέπει να υπηρετούμε. Είχα διαβλέψει αυτό που έγινε με τις μαζικές αποχωρήσεις Αντιπεριφερειαρχών από τη Περιφερειακή Αρχή. Η δική μου απόφαση να είμαι υποψήφιος με την κα Κράτσα, προϋπήρχε των αποχωρήσεων που έγιναν. Θεωρώ ότι γιατί κάποιοι εξέφρασαν την πικρία τους επειδή δεν πήραν την θέση που ήθελαν, αυτή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη. Είχα μια συνάντηση με τον κ. Καποδίστρια αρχές Αυγούστου και όταν τον ρώτησα ευθέως αν ισχύουν αυτά που ακούγονται για το πρόσωπό του, ότι ζήτησε από την κα Κράτσα τη θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη για τα επόμενα πέντε χρόνια, μου απάντησε ναι ισχύει. Ας βγει να με διαψεύσει.

Θα κάνω τον αγώνα μου. Θεωρώ ότι το χωριό μου θα με τιμήσει για την προσφορά μου. Ο Ζακυνθινός μπορεί να με ψηφίσει γιατί είμαι ένα άφθαρτο άτομο στη πολιτική. Μπορεί να μην έχω εμπειρία, αλλά όταν ξέρεις να διαβάζεις έναν νόμο, ένα ΦΕΚ, αυτό αρκεί στην πολιτική. Ότι έχω αναλάβει στη ζωή μου, στην υπηρεσία μου, το έχω φέρει εις πέρας.»


Current track

Title

Artist

Background