ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 02/07/2026

Σε 15 ημέρες αναλαμβάνει ιδιώτης, αποκομιδή σύμμεικτων απορριμμάτων, πλύσιμο πράσινων κάδων & ογκώδη

Νίκος Γιακουμέλος
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας
7 λεπτά ανάγνωσης
Η εκπομπή

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή στην οποία φιλοξενήθηκε η συνέντευξη.

Ηχητική ανάγνωση

Ακούστε το κείμενο του άρθρου που ακολουθεί.

00:00

• Ξεκινήσαμε τη χωροθέτη κάδων από την Κάλβου. Θα δημιουργηθούν 70 έως 80 σημεία στην πόλη.
• Έχουμε πλυντήριο κάδων αλλά όχι τους εργαζόμενους για να το λειτουργήσουν.
• Σε ημερήσια βάση φτάνουμε τις δώδεκα νταλίκες απορριμμάτων, όσες είχαμε πέρυσι τον Αύγουστο.
• Ο Δήμος δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά επιχείρηση που λειτουργεί με ανταποδοτικά τέλη.
• Έχω τη στήριξη όλων των μελών της Δημοτικής Αρχής. Είμαστε απολύτως ενωμένοι σε αυτή την προσπάθεια.

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Νίκου Γιακουμέλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΙΓΜΑ 97,6, για τα τα διαχρονικά προβλήματα καθαριότητας στο νησί, την αποκομιδή και την πλύση κάδων, την χωροθέτησή τους, τις ελλείψεις σε προσωπικό, την έλευση του ιδιώτη και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τη βελτίωση της εικόνας σε όλη την Ζάκυνθο.

Υπενθύμισε ότι «ασχολείται με τα κοινά από το 1981» και ότι «τα μεγάλα προβλήματα της Ζακύνθου ήταν πάντοτε τα αυτονόητα». Όπως σημείωσε, «δυστυχώς, εξακολουθούν να είναι τα ίδια μέχρι και σήμερα», επισημαίνοντας ότι παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν διαχρονικά πολλοί Δήμοι της χώρας.

Αναφερόμενος στη λειτουργία της Διεύθυνσης Καθαριότητας, τόνισε ότι «παρά τις τεράστιες δυσκολίες, τόσο λόγω έλλειψης προσωπικού όσο και λόγω ανεπάρκειας μηχανολογικού εξοπλισμού, καταβάλλεται καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια». Όπως είπε, ακόμα και με όλα τα οχήματα σε πλήρη λειτουργία, ο εξοπλισμός «δεν επαρκεί για να καλύψει τον τεράστιο όγκο εργασίας που απαιτεί η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο νησί».

Εξήγησε ότι η απόφαση για συνεργασία με ιδιώτη ανάδοχο ήταν «απολύτως συνειδητή», καθώς «το νησί αδυνατεί, με τα σημερινά μέσα, να ανταποκριθεί στον όγκο των απορριμμάτων». Ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή «δεν επιδιώκει προσωρινές λύσεις ή “μπαλώματα”, όπως συνέβαινε στο παρελθόν», αλλά στοχεύει «σε μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις».

Όσον αφορά τη χωροθέτηση των κάδων, ανέφερε ότι η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει από την οδό Κάλβου, όπου στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα λόγω συγκέντρωσης κάδων σε λίγα σημεία. «Μετά από καταγγελίες κατοίκων και σχετικές Εισαγγελικές εντολές, προχωρήσαμε στη νέα χωροθέτηση, ώστε να απομακρυνθούν οι υπερβολικά πολλοί κάδοι από συγκεκριμένα σημεία και να κατανεμηθούν πιο ορθολογικά», τόνισε.

Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη δημοπρατήσει έργο ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, που αφορά τη νέα χωροθέτηση των κάδων στην πόλη. Σε αρκετά σημεία διαμορφώνονται ειδικές εσοχές στα πεζοδρόμια, προκειμένου οι κάδοι να τοποθετούνται χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των πολιτών: «Οι πολίτες πρέπει να επιλέγουν τον μπλε κάδο για τα ανακυκλώσιμα υλικά και τον πράσινο μόνο για τα σύμμεικτα απορρίμματα». Με τη σωστή ενημέρωση και την ορθολογική κατανομή των κάδων, όπως είπε, «θα εξασφαλιστεί καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Η αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη μπορεί να πραγματοποιείται «δύο φορές την ημέρα, ακόμη και συχνότερα όπου απαιτείται», ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση απορριμμάτων εκτός κάδων και να περιορίζονται τα φαινόμενα ρύπανσης. Επεσήμανε ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στην αρχή και υπολογίζεται ότι «θα δημιουργηθούν συνολικά 70 έως 80 σημεία τοποθέτησης κάδων». Όπως είπε, πρόκειται για μια «δύσκολη και απαιτητική διαδικασία», που «χρειάζεται χρόνο, σωστό σχεδιασμό και συνεργασία όλων».

Αναφερόμενος στη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής, επισήμανε ότι «έχει τη στήριξη όλων των μελών της». Όπως σημείωσε, «η Δημοτική Αρχή είναι απολύτως ενωμένη σε αυτή την προσπάθεια. Λειτουργούμε συλλογικά, με κοινή κατεύθυνση και στόχο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά και όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να τις υπηρετούμε». Συμπλήρωσε ότι όλοι συμβάλλουν, «ώστε να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες και να γίνει κατανοητό ότι οι κάδοι πρέπει να είναι κατανεμημένοι σε όλη την πόλη», διότι «δεν μπορεί μία μόνο γειτονιά να δέχεται τα απορρίμματα μιας ολόκληρης περιοχής».

Στάθηκε και στο θέμα του πλυντηρίου κάδων, επισημαίνοντας ότι «αν και διαθέτουμε το ειδικό πλυντήριο, δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να το λειτουργήσει». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες η εικόνα θα αλλάξει σημαντικά», καθώς αναμένεται «η εγκατάσταση του ιδιώτη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει μέρος της διαχείρισης των απορριμμάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εργολάβος θα εγκατασταθεί και θα ξεκινήσει τις εργασίες μέσα στις επόμενες δέκα έως δεκαπέντε ημέρες, ενώ «υπάρχει πλήρης διάθεση συνεργασίας».

Υπενθύμισε ότι «το πλυντήριο των κάδων επισκευάστηκε και έγιναν καθαρισμοί σε αρκετά σημεία», όμως στη συνέχεια «δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό για να συνεχιστεί η ίδια προσπάθεια». Όπως είπε, «καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος πραγματοποιούνταν πλύσεις κάδων, γιατί υπήρχε διαθέσιμο προσωπικό, αλλά με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου ο όγκος των απορριμμάτων αυξήθηκε κατακόρυφα και χρειάστηκε να διατεθεί όλο το προσωπικό στην αποκομιδή».

Ανέφερε ότι σήμερα «φτάνουμε σε ημερήσια βάση τις δώδεκα νταλίκες απορριμμάτων, ένας όγκος ιδιαίτερα μεγάλος», τονίζοντας ότι «μέχρι πέρυσι τέτοιες ποσότητες καταγράφονταν μόνο στην κορύφωση του Αυγούστου, ενώ φέτος τις ξεπερνάμε ήδη».

Σε σχέση με το κόστος διαχείρισης, σημείωσε ότι πρέπει «να γίνεται με απόλυτα νοικοκυρεμένο τρόπο», υπενθυμίζοντας πως «ο Δήμος δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά επιχείρηση που λειτουργεί με ανταποδοτικά τέλη και οφείλει να διαχειρίζεται σωστά τα οικονομικά του, χωρίς όμως να επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους πολίτες». Όπως πρόσθεσε, «τα ανταποδοτικά τέλη έχουν διαμορφωθεί με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο» και «δεν αποτελεί στόχο μας να επιβαρύνουμε τους δημότες περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν πρέπει να είναι ελλειμματική· η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη και να λειτουργεί με σωστό προγραμματισμό».

Αναφερόμενος στον χώρο του Λίβα, τόνισε ότι «η διαχείριση πρέπει να γίνεται με τρόπο οργανωμένο, μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και να περάσουμε σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο». Όπως είπε, «τότε θα υπάρχει σαφής εικόνα του πραγματικού κόστους και ο πολίτης θα πληρώνει μόνο ό,τι πραγματικά αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που λαμβάνει».

Ο ιδιώτης ανάδοχος, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα αναλάβει άμεσα τις υποχρεώσεις του», που αφορούν «την αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινος κάδος), την πλύση και απολύμανση των κάδων, καθώς και τη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων». Αντίθετα, «η ανακύκλωση θα παραμείνει στην ευθύνη της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου». Όπως ανέφερε, «διαθέτουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και το προσωπικό για να διαχειριστούμε σωστά τον μπλε κάδο» και τόνισε ότι «οι πολίτες θα εξακολουθούν να απευθύνονται στον Δήμο για τα ογκώδη αντικείμενα, ενώ η Υπηρεσία θα διαβιβάζει τα αιτήματα στον ανάδοχο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο έλεγχος του εργολάβου θα είναι διαρκής: «Θα παρακολουθούμε καθημερινά την εφαρμογή της σύμβασης και θα ασκούμε αυστηρό έλεγχο στον ιδιώτη, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας». Στόχος, όπως είπε, είναι «να μη μείνουν ποτέ απορρίμματα στους δρόμους της Ζακύνθου».

Αναφορικά με την πεζή καθαριότητα, παραδέχθηκε ότι «υπολειπόμαστε ακόμη αρκετά από το επιθυμητό αποτέλεσμα», τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά και στις τουριστικές περιοχές, όπου «οι ανάγκες είναι αυξημένες, καθώς φιλοξενούν τουριστικές επιχειρήσεις, βίλες και μεγάλο αριθμό επισκεπτών». Προανήγγειλε ότι «τις επόμενες ημέρες θα ενισχυθούν οι τουριστικές περιοχές με τέσσερις έως πέντε επιπλέον υπαλλήλους», επισημαίνοντας ότι «οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των δραστηριοτήτων και των αναγκών της θερινής περιόδου».

Απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, ζητώντας κατανόηση και συνεργασία για τη νέα χωροθέτηση των κάδων: «Η προσπάθεια αυτή γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και σεβασμό προς όλους. Δεν επιδιώκουμε να επιβαρύνουμε καμία γειτονιά, ούτε να μεταφέρουμε το πρόβλημα έξω από τα σπίτια των δημοτών. Αντίθετα, επιδιώκουμε δίκαιη και ορθολογική κατανομή των κάδων».

Καταλήγοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «με τη νέα χωροθέτηση, τη συχνότερη αποκομιδή και την τακτική πλύση των κάδων, η εικόνα της πόλης θα βελτιωθεί αισθητά». Όπως είπε, «για να πετύχει αυτή η προσπάθεια, χρειαζόμαστε και την εμπιστοσύνη των πολιτών». Τόνισε πως «έως σήμερα έχει αποδειχθεί ότι εργαζόμαστε συστηματικά για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» και κατέληξε με τη διαβεβαίωση ότι «μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας και να αποδείξουμε στην πράξη πως η Ζάκυνθος μπορεί να αποκτήσει την εικόνα που της αξίζει».

Μοιραστείτε το άρθρο
Κύλιση στην κορυφή