ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 16/06/2026

Σημαντικές δεσμεύσεις του Υφυπουργού κ. Μπούγα για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης στη Ζάκυνθο

Γιάννης Γιατράς
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου

00:00

• Είναι η πρώτη φορά που τέθηκαν ουσιαστικά επί τόπου, τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
• Δεσμεύσεις για άμεση ενίσχυση της υποστελεχωμένης Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου.

• Ανάγκη για μόνιμη δεύτερη θέση Εισαγγελέα λόγω τεράστιου φόρτου εκκρεμών υποθέσεων.
• Πρωτοβουλίες για επίλυση προβλημάτων στο Κτηματολόγιο και τις αγροτικές υποθήκες.
• Συζήτηση για δασικούς χάρτες και εκκρεμότητες στα σεισμόπληκτα παραχωρητήρια.

Μιλώντας στον ΣΤΙΓΜΑ 97,6, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, Γιάννης Γιατράς, παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Μπούγα, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί και ενημερώθηκε επιτόπου για τα προβλήματα, σημειώνοντας ουσιαστικές δεσμεύσεις σχετικά με τη στελέχωση των υπηρεσιών, τη λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου, το Κτηματολόγιο και άλλα τοπικά ζητήματα.

Εξέφρασε ικανοποίηση για το επίπεδο συνεννόησης και τη διάθεση του Υφυπουργού να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όπως σημείωσε, είναι η πρώτη φορά που τα προβλήματα τέθηκαν αναλυτικά και με άμεση αυτοψία.

Πρώτο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η παραλαβή και λειτουργία της δεύτερης μεγάλης αίθουσας στο Δικαστικό Μέγαρο, η οποία παραμένει ανενεργή καθώς φιλοξενεί αρχειακό υλικό. Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να συνδράμει ακόμη και οικονομικά, ώστε να ολοκληρωθεί η καταστροφή των παλαιών πειστηρίων και η μεταφορά του αρχειακού υλικού στο υπόγειο, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση του χώρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα παραμένει η υποστελέχωση της Εισαγγελίας. Υπενθύμισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος βρίσκεται σε αποχή διαρκείας για περισσότερο από έναν χρόνο, ζητώντας ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Όπως εξήγησε, υπάρχει τεράστιος όγκος εκκρεμών υποθέσεων, που ξεπερνά τις 4.000, ενώ οι υπηρετούντες υπάλληλοι είναι μόλις δύο από τους εννέα προβλεπόμενους οργανικά. Μετά τις ενέργειες των τελευταίων μηνών, προκηρύχθηκαν πέντε θέσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε φάση εκπαίδευσης. Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι με την υποβολή σχετικού αιτήματος έως το τέλος Αυγούστου, θα εγκριθούν άμεσα αποσπάσεις προσωπικού.

Σχετικά με την απόσπαση Αντεισαγγελέα, ανέφερε ότι η διαδικασία εξαρτάται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ωστόσο υπάρχει πλέον θετική εισήγηση ώστε να προχωρήσει η τοποθέτηση. Όπως εκτίμησε, ο Αντεισαγγελέας θα μετακινηθεί πιθανόν για διάστημα έξι μηνών, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των υποθέσεων. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι η πάγια θέση του Συλλόγου είναι η ίδρυση δεύτερης μόνιμης οργανικής θέσης Εισαγγελέα, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και συνεχώς αυξανόμενες.

Παράλληλα, έγινε εκτενής αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης και στις προϋποθέσεις επιτυχούς εφαρμογής του. Απαιτείται, όπως είπε, ουσιαστική εκπαίδευση των χρηστών και εξασφάλιση λειτουργικών υποδομών. Ειδικά για τη Ζάκυνθο, οι δυσκολίες συνδέονται με το Κτηματολόγιο, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις. Υπάρχουν ακόμη αμετάγραφα συμβόλαια από το 2022 και αυτό επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των συναλλαγών. Ο Υφυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση απαράδεκτη και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος.

Συζητήθηκε, επίσης, το χρόνιο ζήτημα των παλαιών αγροτικών υποθηκών, που εξακολουθούν να βαραίνουν ακίνητα παρότι έχουν περάσει δεκαετίες. Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή αυτών των βαρών, τα οποία καθυστερούν τις συναλλαγές και την ανάπτυξη.

Ο κ. Γιατράς αναφέρθηκε και στους δασικούς χάρτες, επισημαίνοντας ότι, μετά την κύρωσή τους, έχουν προκύψει περιπτώσεις όπου το Δημόσιο εμφανίζεται να διεκδικεί εκτάσεις χωρίς πραγματικό δικαίωμα. Όπως είπε, είναι απαραίτητο το ζήτημα να διορθωθεί μέσω των κτηματολογικών εγγραφών.

Τέλος, τέθηκε το θέμα των εκκρεμοτήτων με τα παραχωρητήρια της σεισμόπληκτης Ζακύνθου, που παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες. Συμφωνήθηκε να εξεταστούν λύσεις μέσα από συνεργασία με αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Υφυπουργό ιδιαίτερα γόνιμη, σημειώνοντας ότι ο κ. Μπούγας έδειξε γνώση και ειλικρινές ενδιαφέρον για τα τοπικά ζητήματα. Όπως τόνισε, η υλοποίηση των δεσμεύσεων θα είναι το καθοριστικό κριτήριο το επόμενο διάστημα.

Η συνέντευξη του Γιάννη Γιατρά στον ΣΤΙΓΜΑ 97,6 ανέδειξε μια σειρά από άμεσες ανάγκες στον χώρο της Δικαιοσύνης στη Ζάκυνθο. Οι δεσμεύσεις του Υφυπουργού αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας, με την προϋπόθεση ότι οι εξαγγελίες θα μετατραπούν σύντομα σε πράξεις που θα ενισχύσουν ουσιαστικά τις τοπικές δομές.

Κύλιση στην κορυφή