Current track

Title

Artist

Background

Πέτρος Βισβάρδης
Διευθυντής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου

Σταφίδα: Συρρίκνωση της παραγωγής, αύξηση του κόστους καλιέργειας, χαμηλές τιμές για τον παραγωγό

Πε 1/09/2022


«Έχουν γίνει δύο-τρεις συσκέψεις στην Πάτρα, με πρόσφατη τη προχθεσινή, στις οποίες έχουν ληφθεί κάποιες «αποφάσεις» για το θέμα της τιμής της σταφίδας. Βάζω τη λέξη αποφάσεις εντός εισαγωγικών, γιατί σε αυτές τις συσκέψεις δεν μετείχε η αγορά. Δεν γνωρίζουμε την άποψη της αγοράς, η οποία και καθορίζει τις τιμές. Έχουμε κάνει λόγο για μια τιμή του 1,5 ευρώ το κιλό, ή και 1,25 ευρώ, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τελικά θα καταλήξουμε εκεί.

Όταν αναφέρομαι στην αγορά, μιλάω για τις διεθνείς αγορές που αγοράζουν την σταφίδα, όπως η Αγγλία, η Ολλανδία και η Γερμανία. Κάποια στιγμή, η τιμή της σταφίδας είχε φτάσει στο 1,70 ευρώ το κιλό, αλλά όταν κατά κανόνα αυτές οι αγορές έχουν συνηθίσει να αγοράζουν το προϊόν με τιμή στο 1 ευρώ το κιλό, είναι δύσκολο να τις πείσεις να αλλάξουν. Εκτιμώ ότι πολύ δύσκολα θα πετύχουμε μια καλύτερη τιμή.

Αν υπολογίσουμε την αύξηση των τιμών παραγωγής, σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα, τότε μια λογική τιμή για εμάς θα ήταν τα 2 ευρώ το κιλό, αλλά δεν το θεωρώ εφικτό. Δυστυχώς, κάποιοι έχουν κάνει το λάθος να μετατρέψουν την ενεργειακή αύξηση σε χρηματιστήριο. Δεν ρυθμίζονται όλα από μόνα τους. Όποτε πηγαίνουμε στο αρμόδιο Υπουργείο για να ζητήσουμε βοήθεια επί της τιμής, δεν μας την δίνουν.

Υπολογίζουμε ότι τώρα στην Ελλάδα παράγονται 20 χιλιάδες τόνοι σταφίδας, που είναι μια ασήμαντη ποσότητα, όταν κάποτε είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 120-140 χιλιάδων τόνων. Αντίστοιχα έχει πέσει η παραγωγή και στη Ζάκυνθο. Φέτος είχαμε μια αρκετά καλή παραγωγή την οποία υπολογίζουμε σε περίπου 2 χιλιάδες τόνους, αλλά κάποτε είχαμε μια παραγωγή των 5 και 6 χιλιάδων τόνων. Από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα υπάρχει μια σταθερά σημαντική μείωση παραγωγής. Πλέον κυριαρχεί ο τουρισμός, αλλά θεωρώ ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας συγκερασμός μεταξύ του τουρισμού και της αγροτικής ενασχόλησης.

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το θέμα σταφίδα στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης η εταιρεία, Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ), ακριβώς για να βρει τις λύσεις, για να αναλάβει τη στήριξη του προϊόντος, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι σωστές επιλογές, όπως για παράδειγμα να αναζητήσει νέες αγορές, ή να αποθεματοποιήσει το προϊόν.

Εξακολουθεί και είναι κρίσιμη η κατάσταση για τον Αγροτικό μας Συνεταιρισμό. Πρέπει να διευθετήσουμε τις οφειλές μας σε μια σωστή βάση και να πάμε σε μια εκκαθάριση των χρημάτων που οφείλουμε στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, χρέος που πλέον έχει μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας. Από το 2014 που ξεκινήσαμε μια συζήτηση με τους εκκαθαριστές της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, έχουμε επανειλημμένα προσπαθήσει να έρθουμε σε μια συμφωνία και δεν το έχουμε καταφέρει. Δεν βρήκαμε άκρη και η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. Αναμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Έναν συμβιβασμό θέλουμε, μια ρύθμιση, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα ακίνητά μας, με μια πιθανή εκποίηση, γιατί τώρα είναι δεσμευμένα. Θα έπρεπε να είχε δοθεί μια πολιτική λύση.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα έχουν σχεδόν όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας. Πολλοί εξ αυτών έχουν κλείσει, ή έχουν αλλάξει ΑΦΜ.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background