Current track

Title

Artist

Background

Ανδρέας Ξένος
Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ

Στέλιος Μποζίκης και Σωκράτης Φάμελλος καταλύτες για το έργο του Λίβα

Πα 26/02/2021«Με την χθεσινή υπογραφή της σύμβασης για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στον Λίβα, την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας και του ΧΥΤΥ, έκλεισε ένας κύκλος και άνοιξε ένας νέος. Έκλεισε ένας κύκλος μετά από μια δεκαετία καθυστερήσεων που οφείλονται αρχικά στο ότι κάποιοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της χωροθέτησης στον Λίβα, στη συνέχεια διότι επί δύο χρόνια, επί Δημαρχίας Κολοκοτσά, γυρνούσαμε από χωριό σε χωριό αναζητώντας έναν άλλον χώρο και τέλος ενάμιση χρόνο καθυστέρησης επί Δημαρχίας Αρετάκη, επειδή είχαμε την σθεναρή αντίδρασή του στο έργο. Κάποιοι έχτισαν πολιτική καριέρα πάνω στο θέμα Λίβας. Στο παρά πέντε τελικά προλάβαμε το όλο έργο, κινδύνευε να ακυρωθεί. Είναι και το τελευταίο έργο που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από δημόσιους πόρους.

Σύμφωνα με την αρχική μελέτη, την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας για πέντε χρόνια θα είχε ο ανάδοχος που θα κατασκεύαζε το έργο με κόστος πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι μια πρακτική που συνηθίζεται σε όλη την Ευρώπη σε αντίστοιχα έργα. Ο κ. Αρετάκης αφαίρεσε όμως από τη δημοπράτηση του έργου το σκέλος της λειτουργίας του εργοστασίου από τον ίδιο ανάδοχο και θυμίζω ότι πανηγύριζε ισχυριζόμενος μάλιστα ότι γλύτωσε τους Ζακυνθινούς από πολλά εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, θα περιμένω το νέο διαγωνισμό που θα γίνει για την ανάδειξη αναδόχου για την λειτουργία της μονάδας και πολύ φοβάμαι ότι αυτά τα πέντε εκατομμύρια μπορεί να γίνουν δεκαπέντε.

Ο Δήμος ήταν ούτως ή άλλως ο φορέας υλοποίησης του έργου, με προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον πρώην τοπικό ΦΟΔΣΑ και τον νέο Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Επομένως δεν καταλαβαίνω τα ευχαριστήρια του Δημάρχου προς την κα Κράτσα, καθώς όπως είπε ο ίδιος η περιφέρεια εμπιστεύεται στον Δήμο ένα τέτοιο έργο.
Από εκεί και πέρα ότι προβλέπει η σχεδιασμός υποχρεωτικά θα πρέπει να εφαρμοσθεί. Μεταξύ άλλων προβλέπεται το υποέργο της επίβλεψης του έργου από εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο με αμοιβή 300 χιλιάδων ευρώ, κάτι που τώρα δεν έχουμε. Είναι απαραίτητη η ανάδειξη τεχνικού συμβούλου για να παρακολουθεί το έργο αν εκτελείται σωστά και βάση χρονοδιαγράμματος. Τον ρόλο αυτό προφανώς θα τον πάρει μια συγκροτημένη εταιρία που θα περιλαμβάνει πολλές επιστημονικές ειδικότητες.
Προβλέπεται επίσης η διαλογή στη πηγή και η ανακύκλωση. Για τον σκοπό αυτό πριν από λίγους μήνες παραλάβαμε 400 καφέ κάδους απορριμμάτων, που προορίζονταν για την συλλογή των οργανικών απορριμμάτων και οι οποίοι δυστυχώς τελικά κατέληξαν στα χωριά για να συγκεντρώνονται και σε αυτούς τα σύμμικτα σκουπίδια.
Επίσης προβλέπεται και η ενημέρωση της κοινωνίας, για το τι θα γίνει στον Λίβα. Αυτό άλλωστε σημαίνει Τοπική Αυτοδιοίκηση, η συνεργασία με την κοινωνία. Ο Δημότης πρέπει να είναι ενήμερος για τρόπο διαχείρισης ώστε και ο ίδιος να συμβάλει για να γίνεται σωστά η διαλογή στην πηγή για να θάβεται στον Λίβα το λιγότερο δυνατό υπόλειμμα. Ο νέος εθνικός σχεδιασμός προβλέπει ότι μέχρι το 2030 το υπόλειμμα το οποίο θα καταλήγει στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων θα είναι 10%.

Για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα της χθεσινής υπογραφής του έργου, συνετέλεσαν ο πρώην Δήμαρχος κ. Μποζίκης, με την επιμονή και οξυδέρκειά του, καθώς και ο πρώην Υπουργός κ. Φάμελος, που παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, και εντός του κόμματός του, προχώρησε τον όλο σχεδιασμό και χρηματοδότησε το έργο.

Οφείλω να πω ότι καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από την διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου, προς την σωστή κατεύθυνση και παρά το ότι δεν υπάρχει καθοδήγηση από την πολιτική ηγεσία του Δήμου, και αναφέρομαι σε προσπάθειες από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο απολίτικος που αναλαμβάνει εξουσία, νομοτελειακά θα χαθεί.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background