Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Κοκάλας
Εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Ναυτιλίας, πρώην Λιμενάρχης Ζακύνθου

Στις 540 παραλίες που υπάρχει υποχρέωση πρόσληψης ναυαγοσώστη, οι 404 έχουν πλήρη κάλυψη

Πα 23/07/2021



  • Στη Ζάκυνθο ακόμα ο Δήμος δεν έχει προβεί σε κάποια πρόσληψη ναυαγοσώστη.

«Τα ατυχήματα στις παραλίες της χώρας μας ήταν ανησυχητικά πολλά. Το 80% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις θάλασσες της χώρας μας είναι Έλληνες. Αυτό το στοιχείο μας έκανε να αλλάξουμε τη νοοτροπία και την αντίληψή μας σε ότι αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύει το υδάτινο στοιχείο και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρουμε.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μόνο την τελευταία τετραετία 2017-2020, έχουν χάσει τη ζωή τους στις παραλίες μας κατά μέσο όρο 340 άνθρωποι ετησίως. Μόνο πέρυσι 254 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, και φέτος μέχρι σήμερα, 136 άτομα. Μόνο το 2020 σημειώθηκαν 173 πνιγμοί και φέτος μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 25. 8 στους 10 ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους είναι άνω των 60 ετών.

Αυτά τα στοιχεία μας έδειξαν ότι για να αλλάξει η αντίληψη πρέπει να ξεκινήσουμε μία καμπάνια ενημέρωσης ξεκινώντας από τα παιδιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε συνεργασία με τον οργανισμό Safe water Sports έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά και υλοποιείται ήδη ένα πρόγραμμα το «Προσέχω Μαθαίνω και  Νοιάζομαι». To δεύτερο είναι ότι πρέπει να ενημερώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την Τρίτη ηλικία.

Το 78% των θανάτων λαμβάναν χώρα σε παραλίες που δεν έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη. Με το Προεδρικό Διάταγμα 71 του 2020 έγιναν κάποιες πάρα πολύ βασικές και σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα.

Από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι έχουν επεκταθεί οι υπόχρεες παραλίες για ναυαγοσωστική κάλυψη. Και έχει αυξηθεί και ο εξοπλισμός ασφάλειας των ναυαγοσωστικών σχολών. Πλέον ο κάθε ναυαγοσώστης οφείλει να ελέγχει ένα παραλιακό τμήμα ακτίνας 200 μέτρων εκατέρωθεν από το βάθρο που βρίσκεται. Κάθε αρχές Αυγούστου η αρμόδια επιτροπή ελέγχει τα στοιχεία και αποφαίνεται αν μια παραλία είναι πολυσύχναστη ή όχι με βάση την μέση ημερήσια προσέλευση τριακοσίων ατόμων τουλάχιστον σε μήκος ακτογραμμής μέχρι ένα χιλιόμετρο. Αυτή η επιτροπή απαρτίζεται από τον εκάστοτε Λιμενάρχη, ένα μέλος της Υγειονομικής υπηρεσίας και ένα μέλος του Δήμου.

Το πολύ θετικό φέτος είναι ότι από τις συνολικά 540 παραλίες που έχουν την υποχρέωση για πρόσληψη ναυαγοσώστη, οι 404 έχουν προβεί σε πλήρη κάλυψη. Το ποσοστό είναι πολύ υψηλό δηλαδή αφού μιλάμε για ένας ποσοστό κάλυψης της τάξης του 75%. Αν λάβουμε υπόψη τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας και το άνοιγμα των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης μόλις στα τέλη Μαΐου, πιστεύουμε ότι έχουμε πετύχει ένα εξαιρετικό ποσοστό κάλυψης.

Στη Ζάκυνθο ακόμα ο Δήμος δεν έχει προβεί σε κάποια πρόσληψη ναυαγοσώστη. Από τις 11 παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί πολυσύχναστες καμία δεν έχει καλυφθεί μέχρι τώρα. Ευελπιστούμε ότι το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν, γιατί δυστυχώς με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ αυστηρά, και αν μου επιτρέπεται θα πρέπει να πω ότι δεν συμφέρει να μην προσλάβει κάποιος ναυαγοσώστες. Φανταστείτε ότι για κάθε εβδομάδα το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι της τάξης των 2000€ για κάθε περίπτωση που δεν έχει προσληφθεί ναυαγοσώστης. Αν μιλάμε για παραλία με δέκα ναυαγοσώστες τότε το πρόστιμο είναι 20.000€ την εβδομάδα και σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

Από τη μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το Π.Δ., γίνονται έλεγχοι από τις Λιμενικές Αρχές σε εβδομαδιαία βάση σε όλη την Ελλάδα κατά συνέπεια και στη Ζάκυνθο και δίνεται αναφορά στην κεντρική υπηρεσία. Δύο φορές την εβδομάδα οι Λιμενικές Αρχές είναι υπόχρεες να ελέγχουν τον εξοπλισμό των ναυαγοσωστών.

Το ωράριο του ναυαγοσώστη είναι από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, αλλά με απόφαση Λιμενάρχη και σε συνεννόηση με την κεντρική υπηρεσία δίνεται η δυνατότητα το ωράριο να τροποποιηθεί ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες. Παράδειγμα σε παραλίες που έχουν καταγραφεί πνιγμοί 8 με 10 το πρωί επειδή πολλά άτομα της τρίτης ηλικίας κολυμπούσαν εκείνες τις ώρες οι Λιμενάρχες της περιοχής αποτύπωσαν το πρόβλημα και αφού πήραν έγκριση επέκτειναν το οράριο από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το απόγευμα.

Αν κάποια παραλία λόγο μήκους έχει τρείς ναυαγοσώστες τότε πρέπει να προσλαμβάνεται και τέταρτο άτομο ως επόπτης ναυαγοσωστών. Αν θυμάμαι καλά από την εποχή της θητείας μου στη Ζάκυνθο και σε περίπτωση που δεν έχει αλλάξει η παραλία του Λαγανά μέχρι το ύψος του ZanteBeach πρέπει να έχει 4 ναυαγοσώστες και έναν επόπτη ναυαγοσωστών.

Πέραν του πύργου ελέγχου, κάθε ναυαγοσώστης πρέπει να διαθέτει και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, κιάλια, σωσίβια, φακό, σκάφος ή και θαλάσσιο μοτοποδήλατο, πτυσσόμενο φορείο και ισοθερμικές κουβέρτες ώστε να μπορέσει να παράσχει αποτελεσματικά βοήθεια σε έναν άνθρωπο που κινδυνεύει άμεσα.

Είναι θέμα αξιολόγησης των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών αν θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για έναν θάνατο λουόμενου. Δεν προβλέπεται πάντως αυτεπάγγελτη δίωξη. Υπήρξαν περιπτώσεις στη Ζάκυνθο όταν ήμουν Λιμενάρχης, όπου οι οικογένειες των θανώντων είχαν εγείρει αστικές και ποινικές ευθύνες.

Πλέον μέσα από το safewatersports.gr ο κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα να δει τις παραλίες που είναι κατάλληλες για κολύμβηση, που υπάρχει πρόβλεψη για ναυαγοσώστη, ακόμα  και τα χαρακτηριστικά του βυθού προκειμένου να κολυμπήσει με κάθε ασφάλεια.

Συνολικά για τις παραλίες στη Ζάκυνθο ο Δήμος είναι υπόχρεος να διαθέτει 27 ναυαγοσώστες. Σε αντίθεση με το παρελθόν πλέον προβλέπονται ναυαγοσώστες και στις παραλίες που ο Δήμος δεν έχει έσοδα όπως για παράδειγμα στο Ναυάγιο.

Για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης πρέπει να εκπαιδευτεί σε μια ναυαγοσωστική σχολή να και να περάσει εξετάσεις ενώπιον μιας επιτροπής του Λιμεναρχείου. Η άδεια ανανεώνεται μετά από κάποια χρόνια.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background