Current track

Title

Artist

Background

Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις»

Συστηματικά κακοποιεί ιπποειδή αμαξάς που έβαζε σοβαρά τραυματισμένο άλογο να σέρνει άμαξα

Σα 3/09/2022Έκκληση για να βρεθούν μάρτυρες και να καταθέσουν αναφορικά με το περιστατικό κακοποίησης ενός αλόγου που ανήκει σε αμαξά στη Ζάκυνθο απευθύνει ο Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις».

Ο σύλλογος «Ιππόθεσις» που είχε σώσει το 2018 το άλογο που ο αμαξάς πλάκωνε στο ξύλο και έτσι κατάφερε να γίνει η κατάσχεση του επισημαίνει τα εξής για όσα βιώνουν τα ιπποειδή, για τις απειλές που δέχονται όσοι τα προστατεύουν και για όσα το κράτος δεν κάνει για να μην υπάρχει η ασυδοσία από τους δράστες:

«Τα ιπποειδή εργάζονται σκληρά χωρίς καμία μέριμνα για την ευζωία τους μονάχα κάποιες εγκύκλιοι ορθής πρακτικής, που όμως δεν είναι νομοθεσία.

Από τον ίδιο αμαξά αφαιρέθηκε οριστικά με εισαγγελική απόφαση και παραδόθηκε στο σωματείο μας το 2018, άλογο το οποίο χτυπούσε ενώ ήταν πεσμένο στο έδαφος. Υπήρξαν μάρτυρες που κατέθεσαν αμέσως και βοήθησαν το ζώο να γλυτώσει από τα βάσανα του.

Από τον ίδιο αμαξά αφαιρέθηκε οριστικά με εισαγγελική απόφαση και παραδόθηκε στο σωματείο μας το 2018, άλογο το οποίο χτυπούσε ενώ ήταν πεσμένο στο έδαφος. Υπήρξαν μάρτυρες που κατέθεσαν αμέσως και βοήθησαν το ζώο να γλυτώσει από τα βάσανα του.

Την ημέρα που το φορτηγό μεταφοράς το απομάκρυνε από τον δυνάστη του, ένας από τους γνωστούς και τους χειρότερους ζωέμπορους του έστελνε τρία νέα “εργαλεία” για να δοκιμάσει.

Για το πρόσφατο επεισόδιο ο Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων/Zakynthos Animal Welfare Fund Legal Charity κάνει έκκληση για μάρτυρες για το τι πραγματικά συνέβη.

Είμαστε δίπλα τους για ότι χρειαστούν.

Να εξηγήσουμε πως το 2018 παραλάβαμε ένα άλογο μέσα στα σκουλήκια, εξουθενωμένο, τρομαγμένο, με πληγές από τα χτυπήματα, το οποίο σήμερα απολαμβάνει την ζωή που του αξίζει.

Καμία απειλή των τζαμπάσηδων που δεν δίστασαν να μπουν στον χώρο περίθαλψης του ζώου μέσα στην νύχτα, δεν μας τρομάζει.

Μονάχα μας θυμώνει η απουσία θέλησης της πολιτικής ηγεσίας για ουσιαστικούς νόμους και προστασία όλων των ζώων.

Αν οι αρμόδιοι προστάτευαν την ζωή όπως προστατεύουν τα κέρδη των ζωέμπορων θα ήταν όλα καλύτερα.».

Η έκκληση

«Τι είναι σημαντικό να ξέρουμε για το περιστατικό τραυματισμένου αλόγου άμαξας στις Αλυκές και τα επόμενα σημαντικά βήματα.

– Το ΖΟΜΖ θα παραστεί με συνήγορο στο αστυνομικό τμήμα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του ζώου, να έχουμε πρόσβαση στη δικογραφία και να δούμε τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

– Ο αμαξάς συνελήφθη εκείνο το βράδυ με τη διαδικασία του αυτοφώρου αλλά τον άφησαν ελεύθερο με κατηγορία για πλημμέλημα οπότε και το Σωματείο μας, εκπροσωπώντας το άλογο, ενδιαφέρεται να μάθει τι ακριβώς έχει προκύψει.

– Ο συγκεκριμένος αμαξάς, το 2018 κακοποιούσε το άλογο του, ενώ δούλευε στις Αλυκές με την άμαξα. Οπότε υπάρχει προηγούμενο κακοποίησης και είναι σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να καταφέρουμε κάτι ουσιαστικό.

– Δεν είμαστε μονοι μας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί οτί υπάρχει σημαντική υποστήριξη μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας.

– Εκείνο το βράδυ υπήρξαν πολλοί μάρτυρες, αλλά λίγοι έχουν καταθέσει.

– Κάνουμε έκκληση σε όποιον ήταν μαρτυρας να επικοινωνήσει μαζί μας. Αν υπάρχουν βίντεο ή φωτογραφίες που να καταγράφουν την κακοποίηση εκείνο το βραδυ ειναι πάρα πολύ σημαντικό να τα έχουμε στην κατοχή μας ώστε να συμπερληφθούν στην υπεράσπιση του ζώου.

Μεγάλο ευχαριστώ:

– Στους κτηνιάτρους Ιφιγένεια Πατίρη και Τάσο Μαυροπόδη που έσπευσαν εκείνο το βράδυ δίνοντας τις πρωτες βοήθεις στο ζώο και επιμελήθηκαν της κατάλληλης αγωγής για τα τραύματά του.
– Στην βοήθεια δυο γυναικών της περιοχής που έμειναν δίπλα στο άλογο για μεγάλο μέρος της βραδιάς και να το κρατήσουν ήρεμο και βοήθησαν καταλυτικά κατά την εξέτασή του.

Σύντομη σημείωση:

Ο συγκεκριμένος αμαξάς, το 2018 κακοποιούσε το άλογο του, ενώ δούλευε στις Αλυκές με την άμαξα. Συγκεκριμένα γνωρίζουμε ότι το χτυπούσε με τειζερ το οποίο φυσικά θεωρείται κακοποίηση. Τότε κατάσχεσαν το άλογο και από τότε έχει περιέλθει υπό την φροντίδα του Ippothesis – Ιπποθεσις».


Current track

Title

Artist

Background