Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Τουρκάκης
Μέλος νέας Δημοτικής Αρχής

Τα προβλήματα στην καθαριότητα είναι αρκετά – Στόχος να είμαστε έτοιμοι το Πάσχα και σταδιακά να βελτιώνουμε την κατάσταση

Πα 1/12/2023«Το πως θα λειτουργήσουμε σε σχέση με την καθαριότητα από 1η Ιανουαρίου, περιγράφεται και στο πρόγραμμά μας. Πρώτα είναι η καθημερινή αντιμετώπιση των απορριμμάτων και εν συνεχεία ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την καθαριότητα.

Τα απορρίμματα συλλέγονται και μεταφέρονται στο Λίβα, όπου εκεί μια άλλη υπηρεσία κάνει τη διαλογή και μένει ένα υπόλειμμα το οποίο προβλέπεται να θάβεται στο κύτταρο. Ο Δήμος θα πληρώνει ένα τέλος ταφής, που θα είναι 25 ευρώ για κάθε τόνο που θάβει. Μιλάμε για μια οικονομική αιμορραγία που θα πρέπει να μειώσουμε, μειώνοντας τον όγκο του υπολείμματος, άρα μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στον Λίβα.

Ως δημοτική παράταξη, έχουμε καθορίσει ένα πρόγραμμα για την καθαριότητα, με ιδία μέσα του Δήμου. Μιλάμε για συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού, ενδεχομένως για ενοικίαση σε δεύτερο βαθμό άλλου εξοπλισμού και από 25 Ιανουαρίου και μετά, βλέποντας τι θα γίνει και με το ζήτημα των οκτάμηνων συμβάσεων για προσωπικό. Υπάρχει ένας εξοπλισμός που έχει πολλά προβλήματα. Έχουμε οχήματα που απλά κινούνται αλλά και έλλειψη προσωπικού. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τη συσσώρευση ογκωδών στο αεροδρόμιο και όχι μόνο. Αυτά σε συνδυασμό με το κλάδεμα δέντρων, τον καθαρισμό πλατειών και το πρόβλημα με τη μυοκτονία. Τα προβλήματα είναι αρκετά, όμως ο στόχος είναι να είμαστε έτοιμοι το Πάσχα και σταδιακά να βελτιώνουμε σε καθημερινή βάση την κατάσταση.

Τα απορρίμματα δεν είναι ένα ζήτημα εποχικότητας. Χρειάζεται συνεχή αποκομιδή, άρα συνεχή δρομολόγια και μόνιμο προσωπικό. Θα πρέπει να τελειώνουμε με τη λύση των εποχικών, να γίνει ένας προγραμματισμός για μόνιμο προσωπικό και αυτό μπορεί να γίνει από τον Δήμο. Είναι προτεραιότητά μας η πρόσληψη προσωπικού σε όλες τις θέσεις. Από το 2020 έχουν γίνει το πολύ δέκα με είκοσι αιτήσεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, κάτι που δεν είναι λογικό, βάση των αναγκών που υπάρχουν.

Συνεργασία με ιδιώτες γίνεται σε πολλά θέματα, όμως δεν είναι προτεραιότητά μας να υπάρχει συνεργασία για την αποκομιδή. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εκτός και προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη.

Ο Σκοπός έκλεισε το 2014 γιατί προέκυψε ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Εκεί έχουν θαφτεί πάνω από 200 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων που θα πρέπει να απομακρυνθούν. Υπάρχουν χρήματα για να γίνει το έργο μέσω Ευρωπαϊκών πόρων.  Η καθυστέρηση δεν ευνοεί κανέναν, όσο καθυστερούμε θα έχουμε πρόβλημα και όσο το πρόβλημα υπάρχει θα πληρώνουμε πρόστιμα. Πρέπει άμεσα να τελειώσουμε το θέμα του Σκοπού, να γίνει άμεσα η αποκατάστασή του με οποιοδήποτε κόστος.

Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ τιμολογεί κάθε χρόνο τον Δήμο, για τις υπηρεσίες που προσφέρει, με ένα ποσό περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ. Οι οφειλές του Δήμου με μια πρώτη εκτίμηση, ανέρχονται στα τρία εκατομμύρια ευρώ, αλλά το ακριβές ποσό θα το ξέρουμε όταν και θα αναλάβουμε. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, έχουν κοπεί παραστατικά τα οποία εμείς δεν τα έχουμε ακόμα δει. Η διαφορά μεταξύ Δήμου και ΦΟΔΣΑ για το ύψος της οφειλής του Δήμου Ζακύνθου προέκυψε από το γεγονός ότι ο κ. Αρετάκης έχει μια διαφορετική εκτίμηση για τη χρέωση που κάνει ο ΦΟΔΣΑ στον Δήμο, σε σχέση με αυτά που έχουν συμφωνήσει. Δεν μπορεί να κατανοήσει ο κ. Αρετάκης ότι υπάρχουν και λειτουργικά έξοδα, πέραν της κοστολόγησης ανά τόνο. Απλά μαθηματικά είναι και θα το λύσουμε το πρόβλημα όταν και θα αναλάβουμε.

Προτεραιότητά μας είναι να επισκευαστεί το πλυντήριο κάδων και τα σάρωθρα που υπάρχουν για την πεζή καθαριότητα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πλυθούν οι βάσεις των κάδων, αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι και οι πλατείες. Να υπάρχει ένας ευπρεπισμός. Θα πρέπει να δούμε και πόσα καλαθάκια πρέπει να έχει η πόλη, σε ποια σημεία, αλλά και πόσους πράσινους κάδους. Πέραν όμως αυτών, θα πρέπει να ενισχυθεί η ανακύκλωση με επιπλέον μπλε κάδους. Μέχρι τον Μάρτιο μπορούμε να έχουμε εμφανή αποτελέσματα.

Τα ζητήματα της χωροθέτησης των κάδων, του κανονισμού καθαριότητας και του τοπικού σχεδίου διαχείρισης, είναι θεσμοθετημένα και πρέπει να εφαρμοσθούν. Με αναθέσεις σε ειδικούς θα έχουμε και τις λύσεις, κυρίως για την χωροθέτηση κάδων, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση από τον καθένα.

Στα πλαίσια του OpenMall προβλέπονται υπογειοποιημένοι κάδοι σε συστοιχίες, δηλαδή ένας μπλε και ένας πράσινος κάδος, σε τέσσερα σημεία της πόλης, το πρώτο είναι μεταξύ Εθνικής και παλιάς Εμπορικής Τράπεζας, το δεύτερο πίσω από την Περιφέρεια, το τρίτο στους Αγίους Σαράντα και το τέταρτο στον Άγιο Παύλο. Θα προτείνω και μια πέμπτη συστοιχία υπογειοποιημένων κάδων στο δρόμο προς το παλιό νοσοκομείο, στο τρίγωνο Βίτσου.

Σε γενικές γραμμές, μας έχει δοθεί ότι ζητήσαμε από την απελθούσα Δημοτική Αρχή. Έχουμε γραφείο εντός του Δήμου, αλλά έχουν μπει άλλου είδους εμπόδια.

Είναι πάρα πολλά αυτά που δεν τα θεωρώ ως φυσιολογικά. Έχουν γίνει 16 αναθέσεις μετά τις εκλογές, ενώ ετοιμάζονται για ακόμα 20 αναθέσεις, έστω και για μικροποσά. Δεν είναι κάτι το φυσιολογικό ένα μήνα πριν παραδώσουν το Δήμο και θυμίζω ότι την περίοδο παράδοσης-παραλαβής το 2019, ο κ. Αρετάκης είχε σταματήσει κάθε διαδικασία που είχε δρομολογήσει η απελθούσα τότε Δημοτική Αρχή Κολοκοτσά. Θα εξετάσουμε την αναγκαιότητα όλων αυτών των αναθέσεων της Δημοτικής Αρχής Αρετάκη γιατί εγείρονται ζητήματα. Όπως για την ανάθεση έργου πυροπροστασίας τον μήνα Νοέμβριο. Την περασμένη βδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους και της αντιπολίτευσης ενέκρινε τροποποίηση Προϋπολογισμού μεταφέροντας κονδύλι ύψους 70 χιλιάδων ευρώ που προοριζόταν για την αγορά κάδων σε κωδικούς έργων για παρεμβάσεις στις Βολίμες. Όλα αυτά θα τα εξετάσουμε. Επίσης γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στο Αρετάκειο σχολείο Βολιμών, που είναι ένα καινούργιο κτήριο, για την αποκατάσταση των οποίων η Δημοτική Αρχή εξασφάλισε 90 χιλιάδες ευρώ που επίσης δεν το θεωρώ φυσιολογικό.

Όπως και να έχει, θα προχωρήσουμε σε οικονομικό-διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων της απελθούσας Δημοτικής Αρχής, με ορκωτούς ελεγκτές.»


Current track

Title

Artist

Background