Current track

Title

Artist

Background

Ρόδη Κράτσα
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Θα αναγκαστούμε να παρακρατήσουμε τα χρήματα από τους ΚΑΠ για τις οφειλές του Δήμου στον ΦΟΔΣΑ

Δε 14/11/2022  • Πήραμε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την αποκατάσταση του Σκοπού.
  • Το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής έχει εξασφαλίσει το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για το έργο ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου, η Περιφέρεια είναι ο εταίρος του Υπουργείου. 

«Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ είναι ένας νέος φορέας. Οι Δήμοι δεν είχαν μάθει να συνεργάζονται μεταξύ τους, πόσο δε μάλλον μέσω ενός φορέα. Για να καταλάβετε την ασχετοσύνη των Δήμων, ο νόμος για τη συνεννόηση των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η νυν κυβέρνηση απλά έφερε την Περιφέρεια σε συντονιστικό ρόλο μέσω του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ. Οι Δήμοι ούτε που γνώριζαν για τον νόμο αυτό. Το νέο ΕΣΠΑ δίνει αποκλειστική αρμοδιότητα στους ΦΟΔΣΑ και οι φορείς πρέπει να είναι δυνατοί και αποτελεσματικοί στην αξιοποίηση των πόρων που δίνει το ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι τα οικονομικά τους πρέπει να είναι εύρωστα και απολύτως τακτοποιημένα.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, όπως και οι άλλοι Δήμαρχοι, έχουν την υποχρέωση να είναι συνεπείς ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στους ΦΟΔΣΑ, γιατί αυτό είναι μεταξύ άλλων και προς το συμφέρον τους. Δεν παίζουμε πια με τους ΦΟΔΣΑ. Δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι αγαπά τον τόπο του, έχει περιβαλλοντική συνείδηση και την ίδια ώρα να μην είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του στον ΦΟΔΣΑ. Ο Δήμος Ζακύνθου οφείλει στον ΦΟΔΣΑ. Η κυβέρνηση θα αναλάβει μέτρα, θα αναγκαστούμε ακόμα και να παρακρατήσουμε τα χρήματα από τους ΚΑΠ. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς.

Είμαστε σε μια λογική μεγάλης διάρκειας της διαχείρισης των απορριμμάτων και η Ευρώπη χρηματοδοτεί τα νέα εργοστάσια, όπως αυτό του Λίβα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και περιλαμβάνοντας και τη διαχείριση. Εντός του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ συζητήσαμε το θέμα της τιμής για την διαχείριση ανά τόνο στον Λίβα. Έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στη τιμή.

Πήραμε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την αποκατάσταση του Σκοπού και τώρα αναζητάμε τη χρηματοδότηση του έργου.

Δεν είχε ενταχθεί κάπου για να απενταχθεί, το έργο της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου. Το έργο έχει πάρει τον δρόμο του, το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής έχει εξασφαλίσει το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για το έργο και η Περιφέρεια είναι ο εταίρος του Υπουργείου. Το έργο θα δημοπρατηθεί.

Όσο κάνεις τις κατάλληλες στοχευμένες επαφές με τους ανθρώπους του τουρισμού, όπως αυτές με εκπροσώπους της JET2 και της TUI, κατά τη διάρκεια της έκθεσης World Travel Market, πάντα θα έχεις αποτελέσματα. Αυτή τη φορά είδα και μικρότερους τουριστικούς πράκτορες, που θέλουν να ανακαλύψουν εναλλακτικές δυνατότητες τουρισμού, κυρίως για νεανικό πληθυσμό.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη και για τις βραβεύσεις που έλαβαν από τον ΕΟΤ δύο νησιά της Περιφέρειάς μας, η Λευκάδα στην κατηγορία της Ιστιοπλοΐας και η Κεφαλονιά στη κατηγορία των Παράλληλων Δραστηριοτήτων. Πρέπει η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος να εμπλουτίσουν το τουριστικό τους προϊόν.

Παράλληλα είχα συνάντηση με το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, έναν θεσμό που φιλοξενεί προγράμματα και δράσεις για την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Θα κάνουμε μια τριήμερη παρουσίαση των Ιονίων Νήσων στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, ώστε να έλξουμε κόσμο. Για την παρουσίαση αυτή θα συνεργαστούμε με τους τοπικούς Δήμους και φορείς ανά νησί.

Το ίδιο σημαντική ήταν και η παρουσία μας στο Ντουμπάι, δράση την οποία είχε καταψηφίσει η αντιπολίτευση, που βλέπει μόνο μικροπολιτικά τα πράγματα, στενόμυαλα, με μια μιζέρια, όντας η ίδια άσχετη με τον σύγχρονο κόσμο. Τι καταφέραμε; Να ανοίξουμε γραμμή Κέρκυρα-Ντουμπάι, μέσω της Fly Dubai. Αυτό επετεύχθη με συστηματική προσπάθεια και με τη βοήθεια της FRAPORT. Σε όλο αυτό συνέβαλαν οικονομικά και οι ξενοδόχοι Κέρκυρας και Ζακύνθου. Η Ζάκυνθος είναι στις υποψήφιες νέες γραμμές.

Στα τέλη του μήνα, στις 25 Νοεμβρίου, συνέρχεται η 1η επιτροπή για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 και μέσω αυτού θα κάνουμε μια μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για τη βιωσιμότητα του τουρισμού.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Ετικέτα

Current track

Title

Artist

Background