Current track

Title

Artist

Background

Αγγελική Αυγουστίνου
Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Θλιβερή εικόνα οι κλειστές Παιδικές Χαρές του Λιμενικού Ταμείου – Πρόθεση μας να περάσουν στο Δήμο

Δε 8/04/2024  • Οργανώνουμε το αρμόδιο γραφείο του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα.
  • Γίνεται μελέτη για την χωροθέτηση δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων και δημοτικού Κτηνιατρείου.
  • Συνάντηση των ντόπιων οινοποιών με τους επιχειρηματίες της Ζακύνθου – Θέλουμε τα τοπικά μας προϊόντα να απορροφηθούν από τους Ζακυνθινούς.

«Δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητες στο λιμάνι και στο παραλιακό μέτωπο της Ζακύνθου, καθώς ανήκουν στον τομέα ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου, όμως ενδιαφερόμαστε για όσα συμβαίνουν και για αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να συγκαλέσουμε μια σύσκεψη για τα προβλήματα που υπάρχουν κάθε καλοκαίρι στο λιμάνι, φέρνοντας σε επαφή τους αρμόδιους φορείς. Παρών στη σύσκεψη ήταν ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο Λιμενάρχης Ζακύνθου, ο Υπολιμενάρχης και άλλοι φορείς.

Τα προβλήματα είναι πολλά, όπως η πρόσβαση των λεωφορείων στο λιμάνι, στο οποίο δεν υπάρχει κάποια σκίαση για τους επιβάτες που έχουν προγραμματίσει μια θαλάσσια περιήγηση με αποτέλεσμα να στέκονται κάτω από τον ήλιο για ώρες. Με τη δική μας βοήθεια και τη χορηγία επιχειρηματιών, θα μπει ένας μεγάλος αριθμός ομπρελών ώστε να προστατεύεται ο κόσμος από τον ήλιο.

Είδα μια καλή διάθεση από όλους για την επίλυση των προβλημάτων. Όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου μέσα στις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί και η πολυπόθητη μπάρα στην είσοδο του μόλου του Αγίου Νικολάου, ώστε να μην μπαίνουν τα αυτοκίνητα και να είναι απόλυτα ελεγχόμενος αυτός ο χώρος. Υπάρχουν διεθνείς κανόνες ασφαλείας που επιβάλλουν να κλείνει ο μόλος του Αγίου Νικολάου κάθε φορά που φτάνει στο νησί ένα κρουαζιερόπλοιο.

Σε καλό επίπεδο βρίσκεται και η προετοιμασία για την καθαριότητα. Ελπίζω να μην δούμε φέτος τριτοκοσμικές εικόνες του παρελθόντος.

Ο Δήμος δεν έχει σχέση με τις Παιδικές Χαρές στα δέντρα του Άμμου και πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, ανήκουν στο Λιμενικό Ταμείο, όμως ενδιαφερθήκαμε για την διαχείρισή τους και λάβαμε έγγραφο από το Λιμενικό Ταμείο το οποίο μας ζητά να αναλάβουμε την διαχείρισή τους. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να το κάνουμε, σύντομα θα αποφασίσουμε, αλλά η πρόθεσή μας είναι να μην παραμένουν άλλο κλειστές οι Παιδικές Χαρές, γιατί είναι κάτι το θλιβερό.

Σαφέστατα και πρόθεση του Δήμου είναι να περάσει στην διαχείρισή του το παραλιακό μέτωπο. Θα έρθει ως θέμα σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ασχολήθηκα με τα αδέσποτα ζώα. Δεν υπήρχε καμιά σύμβαση του Δήμου με φιλοζωική οργάνωση, μία σύμβαση υπήρχε με μόνο έναν Κτηνίατρο. Τώρα θα υπογράψουμε σύμβαση με τρεις Κτηνιάτρους που θα αναλάβει ο καθένας από μία Δημοτική Ενότητα. Επίσης θα υπογράψουμε σύμβαση με δύο φιλοζωικές οργανώσεις που θα κάνουν την περισυλλογή και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Αυτή είναι μια προσωρινή λύση. Έχουμε προχωρήσει σε μελέτη για τη χωροθέτηση δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων και δημοτικού Κτηνιατρείου. Ένα καταφύγιο είναι πολιτισμός. Ζητώ την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν οικόπεδα του Δήμου στα οποία μπορεί να φτιαχτεί αυτή η δομή. Έχουμε υπολογίσει το κόστος της λειτουργίας μιας τέτοιας δομής. Έχει αναλογιστεί κάποιος το κόστος που «πληρώνουμε» για όλα αυτά τα αδέσποτα ζώα που έχουν γεμίσει το νησί; Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει τελειώσει η μελέτη και θεωρώ ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε έτοιμη τη δομή.

Τώρα οργανώνουμε το αρμόδιο γραφείο του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα. Πράγματι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του δημότη προς τον Δήμο και πρέπει να ανακτηθεί. Στα πλαίσια της ημέρας για τα αδέσποτα ζώα, επισκεφθήκαμε τρία σχολεία, ενημερώσαμε για τα αδέσποτα και αυτή η ενημέρωση θα συνεχιστεί με ημερίδες σε όλα τα σχολεία.

Δέχτηκα μια συγκλονιστική ερώτηση από ένα παιδάκι που με κόλλησε στον τοίχο. Το παιδάκι μου είπε, «πολύ ωραία μας τα λέτε για τα αδέσποτα, αλλά εμείς γιατί να σας εμπιστευτούμε αφού δεν λύσατε το πρόβλημα;». Του απάντησα πως τώρα εμείς είμαστε εδώ ως νέα Δημοτική Αρχή.

Το ερχόμενο Σάββατο οργανώνουμε μια συνάντηση των ντόπιων παραγωγών της οινοποιίας με τους επιχειρηματίες της Ζακύνθου, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου, του Βουλευτή Ζακύνθου, της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και του Επιμελητηρίου Ζακύνθου. Θέλουμε τα τοπικά μας προϊόντα να απορροφηθούν από τους Ζακυνθινούς. Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις.»


Current track

Title

Artist

Background