Current track

Title

Artist

Background

Κώστας Καποδίστριας
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Τμήμα Περιβάλλοντος και Διεύθυνση Υγείας θα προβούν σε ελέγχους στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη

Τρ 18/06/2024«Χθες με το που επέστρεψα από τη Κεφαλονιά και χωρίς να υπάρχει κάποια Εισαγγελική παραγγελία, κάλεσα τις υπηρεσίες μας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Υγείας, για να προβούν σε ελέγχους, σχετικά με τα δημοσιεύματα περί λυματολάσπης στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη. Ξεκινάνε σήμερα οι έλεγχοι, από τον ίδιο τον βιολογικό, το σημείο στον χείμαρρο του Ξιφίτα και το ποτάμι. Όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων, προφανώς και θα τα δημοσιοποιήσουμε.

Δεν ισχύει ότι δεν ασχολούμαστε, ή είμαστε αδιάφοροι, όπως ανέφεραν κάποιοι. Θα παρακαλούσα να είναι πιο προσεκτικές στις ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις που αναφέρουν τέτοια πράγματα, όπως για παράδειγμα η Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ Ζακύνθου.

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Κεφαλονιά, ασχοληθήκαμε εκτενώς με το πολύ σημαντικό και διαχρονικό θέμα της εγκληματικότητας στη Ζάκυνθο και την υπό στελέχωση της Αστυνομίας. Τα στοιχεία που μας παρουσίασε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου είναι αποκαλυπτικά.

Όταν ο μέσος όρος αναλογίας Αστυνομικού με κατοίκους στην Ελλάδα είναι 1/166, στη Ζάκυνθο τους χειμερινούς μήνες είναι 1/500 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι που ο πληθυσμός ανεβαίνει κατακόρυφα λόγω των τουριστών είναι 1/1.600 κατοίκους και δεν μιλάμε για καταστολή αλλά για πρόληψη.

Από τη μια έχουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναφέρει τη Ζάκυνθο ως εγκληματογόνος περιοχή, και καλώς το λέει, αλλά το θέμα είναι τι κάνει. Στις 3 Ιουνίου επισκέφθηκε το νησί ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολακόπουλος, με τον οποίο συναντήθηκα και του υπέβαλα ένα υπόμνημα για την εγκληματικότητα στη Ζάκυνθο, τα θέματα που προκύπτουν με τους Ρομά και την υπό στελέχωση της Αστυνομίας. Ο κ. Νικολακόπουλος μου είπε ότι θα εξεταστούν τα ζητήματα, όμως η πίεση που πρέπει εμείς να ασκήσουμε δεν σταματά.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΑΝΑΣΑ κ. Γιακουμέλος πρότεινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να γίνει Αστυνομικό Τμήμα Λαγανά, για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, κάτι με το οποίο συμφωνώ. Τελικά ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, εξέδωσε ένα ψήφισμα υπέρ των αιτημάτων των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Ζακύνθου, το οποίο θα αποσταλεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μήπως και τελικά γίνει κάτι με την πίεση που ασκούμαι. Θυμίζω ότι ανάλογο ψήφισμα εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο, άρα συντεταγμένα κινούμαστε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα άλλο θέμα που αφορά τη Ζάκυνθο και που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το θέμα των αθλητικών υποδομών. Ο ρόλος των βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι διακριτός. Ο Δήμος κάνει αθλητικά έργα και η Περιφέρεια αναζητά τις χρηματοδοτήσεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για αθλητικά έργα.

Εμείς έχουμε εμπλακεί για το έργο της αναβάθμισης του Ενωσιακού γηπέδου στο Γαϊτάνι. Υπήρχε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή μια προγραμματική σύμβαση με την Ένωση, αλλά χωρίς μελέτη. Τώρα οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου εκπονούν μια νέα μελέτη για έργα ύψους 260 χιλιάδων ευρώ.

Σε ότι αφορά το κολυμβητήριο, η Περιφέρεια δεν έχει οικόπεδο για να λειτουργήσει σε αυτό ένα κολυμβητήριο και άλλωστε μόνο ο Δήμος θα μπορούσε να το λειτουργήσει. Σήμερα υπάρχει ένα ιδιωτικό κολυμβητήριο με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ιδιώτη και του Δήμου, στο οποίο πηγαίνουν 170 παιδιά και εμείς έχουμε αναλάβει τις μετακινήσεις των παιδιών. Όταν βρεθεί οικόπεδο από τον Δήμο για τη δημιουργία ενός κολυμβητηρίου, εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση του έργου.»


Current track

Title

Artist

Background