Current track

Title

Artist

Background

Σταύρος Κοντονής
Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην Βουλευτής Ζακύνθου

Το ΠΑΣΟΚ δεν αναλώνεται σε σκανδαλολογία, καταθέτει με σοβαρότητα κυβερνητικό πρόγραμμα

Πα 31/03/2023


«Η υποψηφιότητά μου με το ΠΑΣΟΚ τελεί ακόμα υπό την κρίση του Προέδρου του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, επομένως δεν μιλώ σήμερα ως o επίσημα υποψήφιος Βουλευτής Ζακύνθου με το ΠΑΣΟΚ.

Τελείωσα με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2020 για τους γνωστούς λόγους, συγκρούστηκα με την ηγεσία του κόμματος και αυτή η ιστορία έχει τελειώσει.

Δεν είναι αντιθεσμική η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη ως προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού σε μια περίπτωση συνεργασίας, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ. Δεν προκύπτει από πουθενά, ότι είναι προϋπόθεση να είναι Πρωθυπουργός ο Πρόεδρος του πρώτου κόμματος σε ψήφους. Έχουμε ανάλογα παραδείγματα του παρελθόντος, με κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως η κυβέρνηση Τζανετάκη, με τη συνεργασία τότε της ΝΔ και του ΚΚΕ, καθώς και η κυβέρνηση Ζολώτα, με τρικομματική κυβέρνηση.

Πράγματι στην Ευρώπη υπάρχει ως παράδοση, κυρίως στη Γερμανία, η κυβέρνηση συνεργασιών, σε ένα πλαίσιο μικρών ή μεγάλων συνασπισμών, κάτι που όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σωστά λέει ο κ. Ανδρουλάκης ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Φυσικά προηγείται η προγραμματική συμφωνία, κάτι καθόλου εύκολο. Μετά πάμε στα πρόσωπα, και αυτά δεν αφορούν μόνο τον Πρωθυπουργό αλλά και τους Υπουργούς.

O κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη του πολίτη, μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Από την άλλη, μου προκαλεί εντύπωση αυτό που ειπώθηκε από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Βελόπουλου, ή το σενάριο που έθεσε ο Ναύαρχος Αποστολάκης, δηλαδή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αναρωτιέμαι, σε αυτό το σενάριο ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός; Δεν θεωρώ και ότι το σύνταγμα βοηθά στη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, στα πλαίσια μιας προγραμματικής συμφωνίας, όταν σου δίνει διορία μόλις τριών ημερών για να έχεις ένα αποτέλεσμα σε μια διερευνητική εντολή;

Από όταν ξεκίνησε η Προεδρία του κ. Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ, βλέπω ένα κόμμα να προτάσσει έναν σοβαρό λόγο, ένα κόμμα που δεν αναλώνεται σε σκανδαλολογία, που θέτει με σοβαρότητα ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που ανέδειξε το μέγα σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, για το οποίο προσωπικά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ουδέποτε είπε «θα γίνει Πρωθυπουργός αυτός που θέλω εγώ». Έκανε λόγο μόνο για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Δεν αλλοιώνεται η λαϊκή βούληση με την πρόταση Ανδρουλάκη, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνεται. Αν ο λαός θέλει να επιλέξει Πρωθυπουργό, θα το κάνει δίνοντάς του την αυτοδυναμία.

Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση ηττημένων. Αν το ΠΑΣΟΚ ερμηνεύσει σωστά τη λαϊκή ετυμηγορία στις πρώτες κάλπες, δεν θα αποδοκιμαστεί όπως πιθανολογούν κάποιοι στη 2η Κυριακή. Αυτό που κάνει εδώ και καιρό ο Μητσοτάκης, να αποτρέπει την όποια συνεργασία από το αποτέλεσμα της 1ης Κυριακής είναι ένα ολίσθημα.

Τα μνημόνια ήρθαν στη χώρα όχι από το εξωτερικό, αλλά λόγω εσφαλμένων κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων τριάντα ετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και θα έλεγα ότι πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και ως έναν βαθμό το έχει πράξει. Όλος αυτός ο λαϊκός κόσμος που είχε φύγει από το ΠΑΣΟΚ και είχε πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, δικαίως το έκανε, λόγω της πολιτικής που ακολουθούσε αλλά και των εκτεταμένων σκανδάλων. Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει διαφοροποιηθεί από τις πρακτικές του παρελθόντος, είναι απέναντι στην οικονομική διαπλοκή. Τα παλιά σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ ήταν κρατικά, ήταν δηλαδή κρατικές προμήθειες που επιβάρυναν τον εθνικό προϋπολογισμό. Το σκάνδαλο Καϊλή δεν είναι κρατικό, αφορά ένα άλλο κράτος που ενεπλάκη, είναι κάτι διαφορετικό.

Συγκρούστηκα με μια διαπλεκόμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Με είχαν τιμήσει με την ψήφο τους τέσσερεις χιλιάδες συμπολίτες μου και τους ευχαριστώ για αυτό, αλλά δεν μπορούσα να κάνω ότι δεν βλέπω και δεν ακούω. Θα μπορούσα αν ήθελα, να είχα παραμείνει και να είχα διασφαλίσει μια πιο ευνοϊκή θέση για μένα σήμερα ως υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ σήμερα που είναι η 3η πολιτική δύναμη, αλλά δεν το έκανα.

Είχα κάθετα διαφωνήσει με τη ρύθμιση που επέφερε την αλλαγή του ποινικού κώδικα. Είχα πει πως είναι αδιανόητο να έρθει σε μια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου διάρκειας τεσσάρων ωρών, μια συζήτηση που αφορούσε χίλια άρθρα και που τελικά κανένας δεν ήξερε τι ψήφιζε, αφού δεν πρόλαβε να τα διαβάσει. Είχα δε  προτείνει, αυτή η αλλαγή να μην ισχύσει άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου, ώστε να γίνουν οι όποιες απαραίτητες διορθώσεις, όμως δεν εισακούστηκα. Με αυτή την αλλαγή του ποινικού κώδικα βγήκαν στο απυρόβλητο όλοι όσοι δωροδοκήθηκαν για τα εξοπλιστικά. Φέραμε δηλαδή διατάξεις που προστάτευσαν όσους είχαν βάλει το χέρι στο μέλι, κάτι το ασύλληπτο για μένα, κάτι που δεν πίστευα ποτέ πως θα μπορούσε να συμβεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα μπορούσα εγώ να έκανα τότε, σε μια προεκλογική περίοδο; Να μου χρέωναν δηλαδή και την ήττα;

Κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώ να ανακόψω την πορεία τους προς τη νίκη. Η αριστερά ποτέ δεν έβαλε τέτοια πολιτικά διλήμματα. Μεταλλάχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα αριστερό κόμμα σε ένα λαϊκίστικο κόμμα.

Η ενδεχόμενη υποψηφιότητά μου με το ΠΑΣΟΚ, θα επηρεάσει το ΠΑΣΟΚ και μόνο, όχι τη ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν ξέρει τι μετακινήσεις θα γίνουν στο εκλογικό σώμα. Ποτέ δεν εκφράστηκα με ακραίους χαρακτηρισμούς για κάποιο άλλο κόμμα. Πάντοτε μια υποψηφιότητα δημιουργεί θετικά και αρνητικά σχόλια. Πάντως είχα μια πολύ καλή συνεργασία με τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ και έτυχα μιας πολύ καλής υποδοχής, κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα.

Δεν ξέρω τι θα κάνω μετά τις εκλογές, αν τελικά κατέλθω υποψήφιος και δεν εκλεγώ Βουλευτής. Δεν ξέρω αν θα είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ ή όχι. Σήμερα δεν είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Για όσους σκέφτονται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκλέχθηκα για πρώτη φορά βουλευτής, και μια πιθανή επανάληψη της ίδιας ιστορίας τώρα, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, θα απαντήσω με αυτό που λέει ο λαός, πως αν θες να κερδίσεις δεύτερη φορά το λαχείο, αλλάζεις τον λαχνό. Επομένως θα δούμε τι θα γίνει στις εκλογές που έρχονται σε τοπικό επίπεδο. Η κοινωνία αξιολογεί και θα κριθούμε όλοι.  Έχω πληροφορηθεί ότι ο σημερινός βουλευτής είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Αν είχαμε μια άλλη αντιπολίτευση, με αυτά που έχουν γίνει στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα είχε πέσει η κυβέρνηση. Είχαμε το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, είχαμε κατάχρηση εξουσίας και θεσμική εκτροπή, και μάλιστα χωρίς ποτέ να γνωρίζουμε τον λόγο των παρακολουθήσεων.

Η τραγωδία των Τεμπών συνδυάζεται άμεσα με την μη υλοποίηση μιας σύμβασης από το 2016 με συνυπευθυνότητα και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτή η σύμβαση είχε υπογραφεί δεν θα θρηνούσαμε νεκρούς. Όπου βλέπετε παράταση της υπογραφής μιας σύμβασης αυτό σημαίνει διαπλοκή. Ωφελημένος είναι μόνο ο εργολάβος που ενώ έχει εκταμιεύσει χρήματα, δεν υλοποιεί το έργο, ή υλοποιεί ένα μικρό μέρος του.

Η επιφυλακτικότητα και ορισμένες φορές ακόμα και η εχθρότητα του λαού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται στον τρόπο που ασκεί πολιτική. Καταψήφισε τους αμυντικούς εξοπλισμούς, καταψήφισε την αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, όταν έχουμε μια Τουρκία που συνεχώς απειλεί όλο και πιο έντονα. Αυτό ήταν αδιανόητο. Είμαι υπέρ της ενίσχυσης των συνόρων μας με οιονδήποτε τρόπο. Ανεξέλεγκτα σύνορα σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να μπαίνει στη χώρα όποτε θέλει με σκοπό να κάνει ότι θέλει και το είδαμε αυτό με τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν για τρομοκρατία.
Είδαμε την κυβέρνηση να δίνει επιδόματα, να ανακοινώνει αύξηση κατώτατου μισθού και τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά σε όλα, να φωνάζει «δώστε περισσότερα» και αυτό είναι μια ανεύθυνη πολιτική. Εύκολα κάποιος μπορεί να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ με την  ερώτηση, «αφού είναι κάτι εύκολο, γιατί δεν το κάνατε εσείς όταν ήσασταν κυβέρνηση;». Προφανώς και δεν είχε γίνει τότε γιατί μια υπεύθυνη κυβέρνηση κινείται στα δημοσιονομικά πλαίσια που αντέχει η οικονομία. Έτσι είχαμε κινηθεί τότε στον ΣΥΡΙΖΑ και σωστά το κάναμε, άρα τώρα γιατί λαϊκίζει;

Το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή Ανδρουλάκη χάραξε μια νέα πορεία. Το ΠΑΣΟΚ με προγραμματικό λόγο και όχι λαϊκίστικο, προτάσσει λύσεις, αλλά ειλικρινά μέσα σε ένα τόσο τοξικό κλίμα, δεν ξέρω πόσοι ακούνε ή θέλουν να ακούσουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε δεκατρείς δικαστές που καταδίκασαν τον Νίκο Παπά για παράβαση καθήκοντος και μετά είδαμε τις αναρτήσεις του κ. Πολάκη με τις φωτογραφίες των δικαστών. Πως είναι δυνατόν με τέτοιες πρακτικές ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τον λαό; Εύχομαι ο λαός με νηφαλιότητα να κάνει τις σωστές επιλογές, να μην επηρεαστεί από το τοξικό κλίμα που τροφοδοτούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση και όλοι οι τοπικοί παράγοντες φέρουν ευθύνη για το Ναυάγιο. Καλώς ή κακώς, το Ναυάγιο είναι το σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου, δεν είναι ο Σολωμός ή κάτι άλλο. Με ενοχλεί το ότι οι Ζακυνθινοί έμαθαν τις εξελίξεις για το Ναυάγιο από τα αθηναϊκά μέσα. Αυτό αποτελεί όνειδος. Φυσικά και προέχει η ασφάλεια, αλλά πέραν αυτού έπρεπε να τεθεί σε τοπικό επίπεδο η διαχείριση του προβλήματος. Ωραία, έκλεισε το Ναυάγιο, και τώρα τι γίνεται;

Κανείς δεν μπορεί να κάνει παρεμβάσεις στην ζώνη αιγιαλού καθώς αυτή ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και αυτό δεν αλλάζει. Το θέμα στο Ναυάγιο είναι ο χώρος πάνω από αυτό. Εκεί πρέπει να γίνουν αρχικά όλα τα αναγκαία έργα για την ασφάλεια των επισκεπτών και εν συνεχεία λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης που έχει εκπονήσει ο συμπατριώτης μας μηχανικός Δ. Μπονίκος, να γίνει αυτό που είχα προτείνει και παλαιότερα, να συσταθεί ένας δημόσιος φορέας, πανομοιότυπος με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Θα συμφωνήσω με τον πρώην βουλευτή και συνάδελφο μου Διονύση Γκούσκο για την από τον Δήμο απαλλοτρίωση της έκτασης πάνω από το Ναυάγιο. Αυτή η έκταση πρέπει να έχει έναν δημόσιο χαρακτήρα. Αν υπάρχουν εκεί άλλες ιδιοκτησίες, μπορούν να δοθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις.
Θυμίζω επίσης, ότι επί του θέματος αυτού, είχα προσωπικά συγκρουστεί στη Βουλή με τον κ. Μητσοτάκη, όταν ήμουν Υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί μίλησε τότε για εμπλοκή της φερόμενης επένδυσης στα ορεινά της Ζακύνθου, όταν γνώριζε ότι η υπόθεση αυτή ήταν υπό τον έλεγχο της δικαιοσύνης.

Αποκλειστικά από εμένα είχε εξασφαλιστεί κονδύλι τριών εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του βιολογικού της ΔΕΥΑΖ στους Αμπελόκηπους. Δυστυχώς με ευθύνη του Δήμου αυτό το έργο δεν προχώρησε και ειλικρινά δεν ξέρω αν υφίσταται ακόμα αυτή η χρηματοδότηση ή έχει χαθεί. Αυτό είναι η επιτομή της ανικανότητας και από ότι φαίνεται δεν αφορά μόνο τον βιολογικό. Μου κάνει εντύπωση ότι το μόνο έργο που υλοποιείται αυτή την περίοδο είναι το Open Mall, για το οποίο είχα και πάλι βοηθήσει να ενταχθεί, καθώς με ευθύνη και πάλι του Δήμου είχε. Με δικές μου ενέργειες εντάχθηκε εκ νέου αυτό το έργο.

Η χωροθέτηση της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια στον μόλο του Αγίου Διονυσίου, είχε γίνει με εισήγηση των επιστημόνων και όχι γιατί το ήθελα εγώ ως Βουλευτής. Είχαν πει τότε ότι θα ήταν καταστροφικό να κατασκευαστεί η προβλήτα στον μόλο του Αγίου Νικολάου, λόγω του βάθους, των ανέμων, του κόστους που θα ήταν πολύ αυξημένο. Είχα πει τότε να κάνουμε ότι προτείνουν οι επιστήμονες. Σας λέω και θυμηθείτε με, ότι η προβλήτα στον μόλο του Αγίου Νικολάου δεν θα γίνει ποτέ.

Την Δευτέρα επιστρέφω στην Αθήνα γιατί εκεί είναι η εργασία μου. Τον Σεπτέμβριο του 2019 αναγκάστηκα να μεταβώ στην Αθήνα γιατί έπρεπε να εργαστώ, όχι για να κάνω βόλτες, ούτε να πίνω καφέ στο Κολωνάκι. Όταν εξελέγη βουλευτής έκλεισα το δικηγορικό μου γραφείο στη Ζάκυνθο γιατί δεν ήθελα να εκμεταλλευτώ τη θέση του Βουλευτή για να είμαι λόγω επαγγέλματος στα δικαστήρια. Μετά τις εκλογές του 2019 δεν εγκατέλειψα τους ψηφοφόρους μου, όπως κάποιοι είπαν. Οι ψηφοφόροι ούτε κοτόπουλα είναι, ούτε γαλόπουλα. Δεν υπήρχε μετά το 2019 κάποιος θεσμικός ρόλος για εμένα, ούτε κάποια δέσμευση που θα με υποχρέωνε να μείνω στη Ζάκυνθο. Αυτό ας το σεβαστούν όλοι, και αναφέρομαι σε αυτούς τους άθλιους συκοφάντες που έλεγαν διάφορα για εμένα. Επαναλαμβάνω προς κάθε κατεύθυνση, ότι εγώ δεν είμαι από τις περιπτώσεις εκείνων που το βράδυ κοιμούνται ΠΑΣΟΚ και ξυπνούν ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι να εμφανιστώ είχατε μεταγραφές στο πεδίο των υποψηφίων, τώρα έχετε ανατροπές.»