Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Τουρκάκης
Νέος Δημοτικός Σύμβουλος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχεδιάζει την ενοποίηση των ΔΕΥΑ με σκοπό τον έλεγχο, την διαχείρισή αλλά και την εξυγίανσή τους

Πα 15/12/2023«Μαζί με τον νέο Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Στασινόπουλο, παρευρεθήκαμε στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να ενοποιηθούν οι ΔΕΥΑ με σκοπό καλύτερο έλεγχό και διαχείρισή αλλά και την εξυγίανσή τους. Προβλέπεται να δημιουργηθούν οι μείζονες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε πολλά γιατί δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό ακόμα.

Διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλη αποδοχή στο πρόσωπο του Προέδρου της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργου Μαρινάκη, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη για να ενημερωθεί. Η συνένωση των ΔΕΥΑ δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας και μόνο. Θα μπορούσε δηλαδή η ΔΕΥΑΖ να ενωθεί με την ΔΕΥΑ Πύργου, αλλά θα μπορούσε και με τη ΔΕΥΑ Κέρκυρας. Όμως εδώ έχουμε ερωτήματα. Αν για παράδειγμα η έδρα της νέας ΔΕΥΑ είναι στη Κέρκυρα, πως θα λυθεί ένα πρόβλημα υδροδότησης στο Γύρι;

Υπάρχουν ΔΕΥΑ που αντιμετωπίζουν οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα, όπως και η ΔΕΥΑΖ. Υπάρχουν όμως και άλλες που είναι κερδοφόρες, όπως η ΔΕΥΑ Λάρισας, ή η ΔΕΥΑ του Δήμου Αγιάς, ο οποίος έχει 40 χιλιόμετρα παραλίας, με πλήρες δίκτυο υδροδότησης, με πόσιμο νερό και πρόγραμμα αυτόνομης παροχής ενέργειας, μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για ποιον λόγο αυτή η ΔΕΥΑ να θέλει να ενωθεί με μια άλλη; Είναι ένα ζήτημα αυτό γιατί το μέτρο της κυβέρνησης θα είναι οριζόντιο.

Η ανησυχία όλων έγκειται στο πως προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει αυτή τη διαδικασία της ενοποίησης και με ποιους όρους. Το ερώτημα είναι στο πως ένα νησί θα συνδεθεί με ένα άλλο νησί σε επίπεδο ΔΕΥΑ. Άλλη ύδρευση έχουμε στη Ζάκυνθο και άλλη έχει η Κεφαλονιά, η οποία στηρίζεται κυρίως σε λιμενοδεξαμενές.

Θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος, αυτό ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής γενικής συνέλευσης, για να δούμε ένα προς ένα αυτά τα ζητήματα. Από ότι ειπώθηκε, αν προχωρήσει αυτή η συνένωση, στη σύνθεση του νέου Δ.Σ της ΔΕΥΑ θα συμμετέχουν με πλειοψηφία οι Δήμοι, θα συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίου και θα εκπροσωπείται το δημόσιο που θα διορίζει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Η σκέψη πολλών στη γενική συνέλευση ήταν μήπως τελικά οδηγηθούμε στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αν και η κυβέρνηση έχει απορρίψει κάτι τέτοιο.

Το πλάνο αναφέρει ότι θα καλυφθούν από το κράτος οι οφειλές της κάθε ΔΕΥΑ μέσω ευνοϊκού δανεισμού των Δήμων με ορίζοντα αποπληρωμής σε βάθος εικοσαετίας. Επίσης προβλέπεται να δημιουργηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος που αποτελεί αγκάθι για τις ΔΕΥΑ. Υπάρχουν σήμερα ΔΕΥΑ που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση για αυτό.

Σε ότι αφορά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΖ, μια πρώτη εκτίμηση που είχαμε συζητώντας με τους υπαλλήλους της επιχείρησης, είναι ότι χρωστά προς τρίτους περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό που οφείλουν πολίτες και επιχειρήσεις προς την ΔΕΥΑΖ ανέρχεται στα 7-10 εκατομμύρια ευρώ.

Για να πω αν είμαι υπέρ ή κατά του όλου κυβερνητικού σχεδίου, θα πρέπει να έχω κάτι πιο χειροπιαστό. Η πρόθεση του κράτους είναι να ελεγχθεί η διαχείριση του νερού και της αποχέτευσης, αλλά θα πρέπει να δούμε έστω ένα προσχέδιο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η νησιωτικότητα, καθώς είναι βασικό για εμάς.

Πάντως όλα αυτά τα γεγονότα απορρέουν από την αδυναμία των Δήμων και των ΔΕΥΑ τους, να διαχειριστούν αποτελεσματικά ύδρευση και αποχέτευση.

Υπάρχει εργολάβος και επιβλέπων μηχανικός στο έργο της πλατείας της Μπόχαλης. Δεν είχε προβλεφθεί στη μελέτη η απορροή των υδάτων, αλλά τώρα γίνονται κάποιες ενέργειες από τον Δήμο ως προς αυτό. Το θέμα είναι να φεύγουν τα όμβρια ύδατα προς τα κάτω, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και δεν ανησυχώ. Θα δούμε το έργο όταν αναλάβουμε και θα πρέπει τουλάχιστον η πλακόστρωση να έχει τελειώσει πριν το Πάσχα, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Είμαστε έτοιμοι για την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής, που θα γίνει αύριο Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου στις 12 το μεσημέρι.»


Current track

Title

Artist

Background