Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Μήνυση και αγωγή κατά των συντακτών της ανακοίνωσης από τη Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ

Τρ 11/11/2025



Η λάσπη έχει κόκκινη γραμμή. Όποιος την υπερβεί, θα βρεθεί στη Δικαιοσύνη.

Δεν υπήρξα ποτέ προαγωγός των εργολάβων. Η πολιτική αντιπαράθεση έχει όρια.

Kατατίθεται μήνυση και αγωγή κατά των συντακτών της ανακοίνωσης από τη Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ.

Η Ζάκυνθος βρωμάει. Η καθαριότητα είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής.

Παραποιούν τα όσα είπα στον Βουλευτή κ. Κατρίνη που είναι φίλος μου.

Σύμβαση με ιδιώτη. Εξετάζεται όχι μόνο ως προς το ποσό, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Αν είμαι υπέρ ή κατά του ιδιώτη; Με ενδιαφέρει να είναι καθαρό το νησί.

Σε καμιά περίπτωση νέα αύξηση Δημοτικών Τελών.

«Το να υπάρχει μια πολιτική αντιπαράθεση είναι κάτι το θεμιτό. Δεν μπορούμε όλοι να κινούμαστε πάνω στο ίδιο ιδεολογικό υπόβαθρο. Αντιλαμβάνεστε ότι ο καθένας έχει τις πολιτικές του ανησυχίες, τις ιδεολογίες του, τις δικές του εκτιμήσεις και φυσικά τις προτάσεις του. Από εκεί και πέρα, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν ορισμένες «κόκκινες» διαχωριστικές γραμμές. Όταν αυτές τις υπερβείς, τα πράγματα γίνονται δυσάρεστα και επικίνδυνα.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατάπτυστη ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ζακύνθου προς το πρόσωπό μου. Οι συντάκτες της οποίας πίστεψαν, ότι κρυπτόμενοι πίσω από έναν αόριστο τίτλο «Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ», μπορούν να γράφουν ότι θέλουν. Όμως για κακή τους τύχη, αυτή η Νομαρχιακή Επιτροπή έχει συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία μπορεί ο καθένας να βρει στο διαδίκτυο.

Θα πρέπει να μας εξηγήσουν. Εφόσον με αναφέρουν ως «προαγωγό των εργολάβων» και διάφορα άλλα, θα πρέπει να το αποδείξουν στη Δικαιοσύνη. Εγώ δεν μπλοφάρω και όταν είπα ότι θα πάω στη Δικαιοσύνη, το εννοούσα. Ήδη έχω αναθέσει σε δικηγόρο την υπόθεση και αν όλα πάνε όπως πρέπει, την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί θα είμαι στη Ζάκυνθο, θα κατατεθεί μήνυση και αγωγή, ονομαστικά για τον καθέναν από όσους συμμετέχουν στη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό θα γίνει για να καταλάβουν ορισμένοι, ότι άλλο είναι η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η λάσπη που προσπαθούν να ρίξουν. Το προσπαθούν καιρό τώρα, αλλά αυτή τη φορά πέρασαν την κόκκινη γραμμή. «Προαγωγός των εργολάβων» δεν υπήρξα ποτέ. Ο καθένας μπορεί να ανατρέξει στη «Διαύγεια» και να δει ποια είναι τα πραγματικά μου επιτεύγματα όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως γιατρός, είτε ως πολιτικός. Αυτό και μόνο λέει πολλά.

Αρκετές φορές κατά το παρελθόν στη Ζάκυνθο στοχοποιήθηκαν πολιτικά πρόσωπα από ένα «σύστημα λάσπης». Μη έχοντας να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πρόταση, νομίζουν ότι μπορούν να στοχοποιούν τους πάντες και τα πάντα. Εδώ για παράδειγμα, έχουμε μια απόφαση του Δήμου. Είναι άλλο πράγμα να με ρωτήσει κάποιος ποια είναι η πολιτική μου θέση για το αν πρέπει να δοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτη και άλλο να με κατηγορεί ότι «ευνοώ τον Δήμο να το πάει σε ιδιώτη», επειδή είμαι δήθεν «προαγωγός» των εργολάβων. Αυτό είναι παράνοια και ξεπερνά κάθε φαντασία.

Ο συντάκτης της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ, νομίζει ότι έτσι μπορεί να με πλήξει, επειδή βλέπει ότι «το θέμα Ακτύπη» δεν είναι εύκολο να το διαχειριστούν. Προσπαθεί να πλήξει εμένα προσωπικά και την ηθική μου. Εγώ πίσω δεν κάνω. Θα φέρουν στον Εισαγγελέα όλα τα στοιχεία που διαθέτουν για όσα έγραψαν και θα ακολουθήσει η νόμιμη διαδικασία. Να ξέρουν ότι ονόματα υπάρχουν και είναι γνωστά. Στη Βουλή, όταν υπάρχουν τέτοια ζητήματα, όλοι ανεξαιρέτως, Βουλευτές, Υπουργοί, είναι υπόλογοι απέναντι στη Δικαιοσύνη και στο Νόμο. Κανείς δεν είναι υπεράνω.

Θεωρούν ότι εγώ είμαι «δεμένος με την καρέκλα του Βουλευτή». Δεν έχουν αντιληφθεί πως το χρέος του Βουλευτή, του κάθε πολιτικού που σέβεται την κοινωνία, είναι να προσφέρει στον τόπο, όχι να κρατά καρέκλες. Η κοινωνία είναι αυτή που κρίνει και αφαιρεί την εμπιστοσύνη. Όχι η λάσπη. Πολλοί λένε, «θα προσφύγω στα νόμιμα μέσα» χωρίς να το κάνουν ποτέ. Εγώ όχι. Θα πάω κανονικά στη Δικαιοσύνη.

Άλλο να είσαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, άλλο να σε κατηγορούν ως «προαγωγό εργολάβων». Όσο για το επιχείρημα περί «ιδιωτικοποιήσεων», ας μη γελιόμαστε. Και το ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιωτικοποιήσεις. Μαζί δεν είχαμε συγκυβερνήσει; Ήταν κατά των ιδιωτικοποιήσεων; ΟΤΕ, Μαρίνες, όλα επί των ημερών τους έγιναν.

Άκουσα πριν τον κ. Δημήτρη Ποταμίτη να λέει ότι τελευταία είμαι εκνευρισμένος. Από πού το αντιλαμβάνεται; Αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό με τον συνάδελφό μου Βουλευτή κ. Κατρίνη ανήμερα του Αγίου Διονυσίου. Ότι πήγε να με χαιρετήσει και του είπα, «πες στη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ να βγάζει λιγότερες ανακοινώσεις». Αυτό είναι διαστρέβλωση. Με τον κ. Κατρίνη έχουμε άριστες σχέσεις, η μητέρα μου είναι από το ίδιο χωριό με τη δική του. Του είπα, χαριτολογώντας, «πες στη Νομαρχιακή σας να βγάζει περισσότερες ανακοινώσεις, γιατί μάλλον με βοηθούν παρά με βλάπτουν».

Όλοι διαπιστώνουμε ότι η Ζάκυνθος βρωμάει. Δυστυχώς, δεν καθαρίζεται και κυρίως το καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα. Οφείλουμε ως Ζακυνθινοί, να απαιτούμε έναν καθαρό τόπο. Ζούμε από τον τουρισμό και από την εικόνα του νησιού μας προς τα έξω. Η Δημοτική Αρχή είναι υπεύθυνη να εξασφαλίσει καθαρό νησί για πολίτες και επισκέπτες, αλλά πρωτίστως για τους κατοίκους που ζουν εδώ 365 μέρες τον χρόνο. Εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν πώς θα το πετύχουν.

Μια προσφορά προς έναν ιδιώτη πρέπει να εξετάζεται όχι μόνο ως προς το ποσό, αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Μπορεί να ακούγεται μεγάλο το ποσό, αλλά αν περιλαμβάνει αυξημένες υπηρεσίες, ίσως να είναι δικαιολογημένο. Αυτά είναι ζητήματα που οφείλει να εξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εγώ δεν έχω πλήρη εικόνα. Δεν ασχολούμαι με τη διαδικασία, ούτε είμαι Δήμαρχος. Εκείνοι που έχουν τα στοιχεία πρέπει να αξιολογήσουν τη μελέτη και να αποφασίσουν. Αν με ρωτάτε αν είμαι υπέρ ή κατά της ανάθεσης σε ιδιώτη, θα σας πω, ότι με ενδιαφέρει μόνο η καθαριότητα του νησιού. Αν ο Δήμος την εξασφαλίσει με οποιονδήποτε τρόπο, αυτό έχει σημασία.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αυξηθούν τα Δημοτικά Τέλη. Είναι ήδη υπεραρκετά. Αν προχωρήσουν σε ανάθεση, πρέπει να βασιστούν στα ανταποδοτικά που ήδη πληρώνουν οι πολίτες. Και φυσικά η λύση να είναι προσωρινή, μέχρι ο Δήμος να μπορέσει να επανέλθει με δικό του προσωπικό και μέσα. Αυτά τα αποφασίζει η Δημοτική Αρχή, που έχει εκλεγεί από τον Ζακυνθινό λαό για να υπηρετεί το συμφέρον του τόπου. Ο δικός μου ρόλος είναι να αγωνίζομαι στην Αθήνα, για χρηματοδοτήσεις και έργα στη Ζάκυνθο.»


Current track

Title

Artist

Background