Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Ακτύπης
Δημοτικός Σύμβουλος

Αποτελεί προτεραιότητά μας η διαχείριση του Ναυαγίου από το Δήμο – Απαιτείται χάραξη της γραμμής παραλίας

Δε 30/10/2023«Το κυρίαρχο θέμα αυτών των ημερών είναι ο νέος νόμος για το Ναυάγιο, που κατήργησε την επιτροπή διαχείρισης. Εγώ εξαρχής ήμουν αντίθετος στη δημιουργία επιτροπής. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί το Ναυάγιο έγινε μια ναυαγισμένη περίπτωση.

Χθες ήμουν στη περιοχή, που υποτίθεται ότι είναι απαγορευμένη, και με μεγάλη μου έκπληξη είδα στο πλάτωμα πολύ κόσμο, ακόμα και νεόνυμφους να φωτογραφίζονται. Είδα μια άθλια εικόνα, μια βομβαρδισμένη περιοχή γεμάτη σκουπίδια. Είδα και το συρματόπλεγμα που θυμίζει περιφραγμένη κτηνοτροφική μονάδα. Ελπίζω πραγματικά ότι αυτή την εικόνα θα είναι η τελευταία φορά που την αντίκρυσα. Θα δώσω και την ψυχή μου να αλλάξει αυτό. Υπάρχει η θέληση, η διάθεση, τόσο από τον νέο Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο, όσο και από τον Βουλευτή και από ότι φαίνεται και από την κυβέρνηση, για να λυθεί το πρόβλημα.

Ήταν διαφορετική η εποχή που ο κ. Θεοχάρης ήθελε να προχωρήσει τη σύσταση Α.Ε για το Ναυάγιο, ήταν προεκλογική περίοδος, δεν θέλω να πω περισσότερα.

Αποτέλεσε προϋπόθεση για την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του κ. Στασινόπουλου, η λύση του προβλήματος του Ναυαγίου. Πάντα είχα αγνές προθέσεις για το Ναυάγιο, ουδέποτε λειτούργησα για να εξυπηρετήσω προσωπικά μου συμφέροντα. Πρέπει αποκλειστικά και μόνο ο Δήμος να έχει τη διαχείριση του Ναυαγίου. Με ποια μορφή, θα το δούμε, θα λάβουμε και νομικές απόψεις επί του θέματος. Είναι προτεραιότητά μας η διαχείριση του Ναυαγίου να γίνει από τον Δήμο. Σε αυτή τη φάση, δεν θα προχωρήσει ο Δήμος σε οποιαδήποτε απαλλοτρίωση. Υπενθυμίζω ότι το αίτημα που υπεβλήθη για επαναχάραξη της γραμμής αιγιαλού απορρίφθηκε. Τώρα μιλάμε για την ζώνη αιγιαλού που ξεκινά από την θάλασσα και φτάνει μέχρι και τα δέκα μέτρα πάνω στο πλάτωμα αλλά και για τα επιπλέον περίπου πενήντα μέτρα της ζώνης παραλίας. Συνολικά υπάρχει μια ζώνη περίπου 60-70 μέτρων πάνω στο πλάτωμα στην οποία μπορούμε να κάνουμε πολλά για τον εξωραϊσμό της περιοχής. Σε αυτή την έκταση η Δημοτική Αρχή μπορεί να κάνει έργα αξιοποίησης του Ναυαγίου. Απαιτείται χάραξη της γραμμής παραλίας.

Μετά την σύσταση της επιτροπής πράγματι δεσμεύτηκαν χρήματα για το Ναυάγιο, όμως είναι δεδομένες οι δυσκαμψίες μιας επιτροπής. Ο μόνος φορέας που μπορεί να κάνει άμεσες παρεμβάσεις, είναι ο Δήμος.

Όλοι οι Πρόεδροι της Κοινότητας Βολιμών τα τελευταία χρόνια όπως και ο νυν Πρόεδρος κ. Νίκος Θεοδόσης, έχουν προσκομίσει στον Δήμο τα απαραίτητα στοιχεία που δείχνουν ότι μια έκταση 1.200 στρεμμάτων πάνω από το Ναυάγιο είναι δημοτική. Μας έχει ενημερώσει η απερχόμενη δημοτική αρχή ότι έγινε η δήλωση της έκτασης αυτής στο Κτηματολόγιο.

Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό και τη φερόμενη αγοραπωλησία στα ορεινά, θυμίζω ότι ήμουν ο μόνος στην Οικονομική Επιτροπή επί Δημαρχίας Κολοκοτσά, που μειοψήφησε αντιδρώντας στο να κάνει ο Δήμος πρόσθετη παρέμβαση στο δικαστήριο κατά του επίμαχου συμβολαίου αγοραπωλησίας και όχι κύρια παρέμβαση όπως ζητούσα.

Υπάρχει το Τοπικό Συμβούλιο Βολιμών το οποίο ομόφωνα έκανε τις προτάσεις του για το Ναυάγιο και τον δρόμο διαφυγής. Δυστυχώς καμιά πρόταση δεν υλοποιήθηκε από την απελθούσα Δημοτική Αρχή, παρότι όλες οι προτάσεις υιοθετήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, πλην του κ. Αρετάκη, του κ. Σπίνου και της κας Καψαμπέλη, που προφανώς είχαν άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Ευτυχώς ήρθε η λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές.

Θυμίζω ότι πριν από περίπου δύο χρόνια είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Προέδρων των όμορων Κοινοτήτων, ενώπιον του Βουλευτή Ζακύνθου, του αρμόδιου Πολιτικής Προστασίας και του τότε Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και άπαντες συμφώνησαν στο να γίνει ένας δρόμος διαφυγής, περίπου 900 μέτρων, ο οποίος θα ξεκινά από το πλάτωμα του Ναυαγίου και θα καταλήγει στην Αναφωνήτρια, ένα οικονομικό και εύκολο προς υλοποίηση έργο σε αντίθεση με αυτό που δρομολόγησε η Περιφέρεια. Πλέον θα επισκεφτούμε τον χώρο του Ναυαγίου με τον νέο Περιφερειάρχη κ. Τρεπεκλή.

Όπου με χρειαστεί ο νέος Δήμαρχος, είμαι σε θέση να προσφέρω ανιδιοτελώς.»


Current track

Title

Artist

Background