ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 22/07/2026

Χρήστος Κοντονής: Ανενεργό το αποχετευτικό δίκτυο Καλαμακίου – Λύματα καταλήγουν σε δρόμους και γινόμαστε ρεζίλι

Χρήστος Κοντονής
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καλαμακίου
4 λεπτά ανάγνωσης
Η εκπομπή

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή στην οποία φιλοξενήθηκε η συνέντευξη.

Ηχητική ανάγνωση

Ακούστε το κείμενο του άρθρου που ακολουθεί.

00:00

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμακίου, Χρήστος Κοντονής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΤΙΓΜΑ 97,6, αναφέρθηκε στην πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, στην καθαριότητα, στην κατάσταση του οδικού δικτύου, στην αποχέτευση και στην υδροδότηση της περιοχής.

«Η φετινή τουριστική περίοδος στο Καλαμάκι δεν εξελίσσεται όπως θα περίμεναν οι επαγγελματίες. Μπορεί να υπάρχει πολύς κόσμος, όμως η αγορά είναι πεσμένη και οι επισκέπτες δεν αφήνουν χρήματα», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη. Ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά και οι τουρίστες που έρχονται στη Ζάκυνθο είναι κυρίως εργαζόμενοι και όχι επισκέπτες με μεγάλη αγοραστική δύναμη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι φέτος το Καλαμάκι φιλοξενεί πολλούς τουρίστες νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για επισκέπτες που δεν καταναλώνουν ιδιαίτερα στην τοπική αγορά, στα εστιατόρια ή στα καταστήματα της περιοχής.

«Το Καλαμάκι δεν είναι προορισμός έντονης νυχτερινής διασκέδασης, όπως ο Λαγανάς, επομένως οι πολύ νεαρές ηλικίες δεν επιλέγουν εύκολα τα καταστήματά του», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, επισήμανε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ιδιώτη που ανέλαβε το έργο.

«Περίμενα, πάντως, να είχε ήδη ξεκινήσει και το πλύσιμο των κάδων, όπως έκανε στο παρελθόν, όταν είχε αναλάβει ξανά την αποκομιδή στην περιοχή του Λαγανά. Θεωρώ ότι θα το εφαρμόσει. Σε γενικές γραμμές, η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται μέχρι στιγμής ικανοποιητικά», δήλωσε.

Αντίθετα, χαρακτήρισε καθόλου καλή την κατάσταση στην πεζή καθαριότητα, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει προσωπικό. Όπως είπε, αναλαμβάνει ο ίδιος την καθημερινή φροντίδα της περιοχής, αδειάζοντας τα καλαθάκια απορριμμάτων και μαζεύοντας σκουπίδια όπου υπάρχουν.

«Δεν μπορώ να τα αφήνω έτσι. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές προσωπικό από τον Δήμο. Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα διατεθεί τουλάχιστον ένα άτομο, όμως ούτε αυτό έγινε», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Αργάσι, έχουν διατεθεί άτομα, ενώ στο Καλαμάκι όχι. «Δεν ξέρω με ποια κριτήρια επιλέγουν ποια περιοχή θα βοηθήσουν. Πάντως, το Καλαμάκι είναι της ίδιας βαρύτητας τουριστική περιοχή, όπως το Αργάσι, ο Βασιλικός και το Τσιλιβί», τόνισε.

Αναφερόμενος στα τροχαία ατυχήματα, δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι οδηγοί αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, είτε οδηγούν αυτοκίνητα είτε μηχανάκια είτε γουρούνες.

«Το πρόβλημα είναι συνολικό και αφορά τη συμπεριφορά των οδηγών. Το οδικό δίκτυο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές ανάγκες. Οι δρόμοι κατασκευάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον σημερινό κυκλοφοριακό φόρτο», επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον δρόμο του ΚΤΕΟ, ο οποίος πλέον εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και οχημάτων. Όπως υποστήριξε, χρειάζεται άμεσα ασφαλτόστρωση και διαπλάτυνση σε ορισμένα σημεία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές κυκλοφοριακές ανάγκες.

Παρέμβαση απαιτείται και στον δρόμο που οδηγεί προς το αεροδρόμιο, όπου κάθε χειμώνα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα. Για τα συγκεκριμένα ζητήματα έχουν κατατεθεί σχετικές προτάσεις στη Δημοτική Αρχή, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ασφαλτοστρώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στα σημεία από τα οποία πέρασε το δίκτυο αποχέτευσης, παραμένει σε πολύ κακή κατάσταση, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη αποκατάσταση, παρότι αυτό αποτελούσε υποχρέωση του εργολάβου.

«Το έργο της αποχέτευσης στο Καλαμάκι παραμένει ανενεργό, παρότι έχει κοστίσει περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ. Καμία Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε με την ολοκλήρωσή του. Εδώ και χρόνια ακούμε μόνο υποσχέσεις, χωρίς αποτέλεσμα», ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, με λύματα να καταλήγουν είτε σε ανενεργά δίκτυα, είτε ακόμη και στους δρόμους, «με αποτέλεσμα να γινόμαστε ρεζίλι».

Σχετικά με την υδροδότηση, ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα το προηγούμενο διάστημα, όμως η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

«Βέβαια, τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν πάντα μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό, ιδιαίτερα όταν υπάρχει τόσο μεγάλη τουριστική κίνηση, αλλά θεωρώ ότι είναι ομαλή η υδροδότηση σε οικίες και μικρές επιχειρήσεις», διευκρίνισε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί με τα ακαθάριστα χόρτα, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές το γεγονός ότι, ενώ πλησιάζει ο Αύγουστος, δεν έχουν ακόμη καθαριστεί.

«Οι ιδιώτες υποχρεώνονται να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, διαφορετικά τους επιβάλλονται πρόστιμα. Αντίθετα, σε πολλούς δημοτικούς δρόμους τα χόρτα, τα βάτα και τα καλάμια περιορίζουν την ορατότητα και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια. Στο συγκεκριμένο θέμα η Δημοτική Αρχή έχει επιδείξει σημαντική αδράνεια», κατέληξε.

Μοιραστείτε το άρθρο
Κύλιση στην κορυφή