Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Η πολιτική δεν χρειάζεται πειραματισμούς – Θέλουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ – 21 Μαΐου η καθοριστική κάλπη

Πε 4/05/2023«Όταν αναλάβαμε αντιμετωπίσαμε το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας. Η Ζάκυνθος όπως και όλη η χώρα βρέθηκε ανοχύρωτη γιατί δεν επαρκούσαν οι κλίνες ΜΕΘ. Έπρεπε να ενισχυθούμε και άμεσα. Δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα πάνω από χίλιες κλίνες ΜΕΘ και στο νοσοκομείο  Ζακύνθου τον Μάρτιο του 2020 άνοιξε η μονάδα ΜΕΘ με 5 κρεββάτια. Σώθηκαν ανθρώπινες ζωές και γλυτώσαμε οικογένειες από την ταλαιπωρία να αναζητούν μια κλίνη ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία. Κάποτε η αναζήτηση ενός κρεβατιού ΜΕΘ αποτελούσε το μεγαλύτερο πολιτικό ρουσφέτι και αυτό το εξαλείψαμε. Σήμερα η μονάδα ΜΕΘ λειτουργεί υποδειγματικά και διαθέτει τρεις άξιους Εντατικολόγους. Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου το οποίο είχε καταρρεύσει. Διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό από τα 4 στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη δίνουμε αυξήσεις στους γιατρούς και ο στόχος για την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση κατά 25% των μισθών στον δημόσιο τομέα, άρα και στους γιατρούς. Ενισχύθηκε το ΕΣΥ και θα ενισχυθεί περαιτέρω με σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Όταν αναλάβαμε, βρήκαμε στο νοσοκομείο Ζακύνθου από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 58 γιατρούς, σήμερα εργάζονται μέσα στο ίδρυμα 73.

Προσλάβαμε στο νοσοκομείο 140 άτομα επικουρικό προσωπικό, εξαιρετικά σημαντικό για τη λειτουργία του ιδρύματος. Αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στο νοσοκομείο, με αυξημένη μοριοδότηση, γιατί αν φύγουν θα μπει λουκέτο στο νοσοκομείο.
Ψηφιοποιήσαμε όλον τον εξοπλισμό του νοσοκομείου, αλλάξαμε μηχανήματα. Πράγματι, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στη Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, αναζητάμε μόνιμο προσωπικό Παθολόγων και έχουμε ανοιχτές δύο θέσεις επικουρικών ιατρών.

Εμείς δεν λέμε ψέματα και δεν υποσχόμαστε χωρίς αντίκρισμα. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ τα θεωρεί όλα εύκολα, γιατί δεν μονιμοποιούσε τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»; Αυτό το κάναμε εμείς και βγάλαμε από την ομηρεία αυτό το προσωπικό.

Ολοκληρώσαμε τα έργα στο λιμάνι της Ζακύνθου. Υλοποιήσαμε τη μελέτη που έγινε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν υπήρχε πουθενά κονδύλι ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ όπως ισχυρίζονται.

Δώσαμε μάχη για το master plan του λιμανιού. Πετύχαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει η θέση της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια, από τον μόλο του Αγίου Διονυσίου στον μόλο του Αγίου Νικολάου. Διαπιστώσαμε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει η προβλήτα στον μόλο του Αγίου Διονυσίου, υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα και θα χρειάζονταν ποσά που έφταναν τα 100 εκατομμύρια ευρώ για το master plan, που δεν θα τα εξασφαλίζαμε ποτέ. Τώρα, με τη συγκεκριμένη θέση που επιλέχθηκε στον μόλο του Αγίου Νικολάου, το έργο μπορεί να γίνει και μάλιστα τμηματικά. Είναι δέσμευσή μας, μέσα στην επόμενη τετραετία να υλοποιηθεί το master plan του λιμανιού.
Ήταν απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, της Περιφερειακής Αρχής του κ. Γαλιατσάτου και της μελετήτριας κας Φράγκου, η θέση της προβλήτας στον μόλο του Αγίου Νικολάου. Τι άλλαξε στην πορεία και γιατί πήγαν κάποιοι στην ΕΣΑΛ με συγκεκριμένη πρόταση και έφυγαν με άλλη, ας ρωτηθούν αυτοί που το έκαναν. Ας ρωτηθούν αυτοί που άλλαξαν τη θέση γιατί το έκαναν και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν. Οι Ζακυνθινοί καταλαβαίνουν τι εννοώ.

Αναδεικνύουμε αυτό το κομμάτι του πολιτισμού μας. Αναβαθμίζουμε το Μουσείο Ζακύνθου το οποίο είχε εγκαταλειφθεί επί σειρά ετών, με μελέτη ύψους 850 χιλιάδων ευρώ, που έχει μειωθεί μετά την έκπτωση. Μέσα στην επόμενη τετραετία θα υλοποιηθεί η αναβάθμιση του Μουσείου Ζακύνθου. Δεν έχει διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα προέχει η αναβάθμισή του.

Ότι υποσχεθήκαμε το υλοποιούμε ένα προς ένα. Ολοκληρώθηκε το master plan των αντιπλημμυρικών έργων και ήδη είμαστε στο στάδιο της δημοπρασίας για το έργο στο ρέμα Τσιρογιάννη.

Αναλάβαμε την αξιοποίηση του Εργατικού Κέντρου το οποίο είχε εγκαταλειφθεί. Αντικαταστήσαμε τη στέγη και είμαστε στο στάδιο των τευχών δημοπράτησης για την ανακαίνιση του κτηρίου με ποσό ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν θα υποδείξω εγώ πως θα αξιοποιήσουμε το Εργατικό Κέντρο, αλλά υπάρχει εκεί μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ θα μπορούσαν να στεγαστούν Πολιτιστικοί Σύλλογοι και η Φιλαρμονική του Δήμου.

Μετά από πάρα πολλά χρόνια ανακαινίζεται το κτήριο του ΙΚΑ.

Η Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου λειτουργεί μετά από χρόνια. Ήταν ένας στάβλος όταν την παραλάβαμε, το αναγνωστήριο ήταν κλειστό από την περίοδο των σεισμών του 2006 επειδή μια μεσοτοιχία είχε υποστεί ζημιά. Εμείς αποκαταστήσαμε το αναγνωστήριο και ανακαινίσαμε τους χώρους.

Επισκευάζουμε το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, ένα τεράστιο έργο ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά και την κατασκευή του λιμανιού, όταν ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης, θα καταστούν επισκέψιμα τα Στροφάδια.

Εξασφαλίσαμε 4 εκατομμύρια ευρώ για τη συλλογή της Οικίας Ρώμα, για να μείνει αυτή η συλλογή για πάντα στη Ζάκυνθο.

Είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης οικοπέδου για την ανέγερση της φοιτητικής εστίας.

Θα δοθούν στον Δήμο 6 εκατομμύρια ευρώ για την αλλαγή των αμίαντοσωλήνων σε όλο το δίκτυο ύδρευσης.

Ξεπεράσαμε τα προβλήματα και ολοκληρώσαμε τη μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο στο Κερί, ένα έργο ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Απομακρύνονται μετά από χρόνια τα βυθισμένα πλοιάρια στο λιμάνι.

Ήδη έχει ενταχθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας, το έργο της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου, μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε ότι αφορά το Ναυάγιο, εξασφαλίσαμε 2,7 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή του πλοίου Παναγιώτης και την λήψη μέτρων φύλαξης και προστασίας των επισκεπτών στην περιοχή. Είναι αδύνατον επί 24ωρου βάσεως να υπάρχει η παρουσία του Λιμενικού στο Ναυάγιο. Θα υπάρχει εταιρεία σεκιούριτι και για όποιον παραβιάζει τα μέτρα, θα ενημερώνει το Λιμεναρχείο ώστε να παρεμβαίνει άμεσα, από το Λιμενικό Φυλάκιο Βολιμών που θα είναι επανδρωμένο και θα διαθέτει σκάφος. Τα πρόστιμα θα είναι πολύ αυστηρά για όποιον παραβιάζει τα μέτρα.

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις για σημαντικές παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις σε σχολικά συγκροτήματα του νησιού, όπως για παράδειγμα τον εξωραϊσμό της αίθουσας εκδηλώσεων και την αναβάθμιση του Μουσικού Σχολείου, τις παρεμβάσεις στο 2ο Γυμνάσιο Λύκειο και στο Λύκειο Παντοκράτορα. Δημιουργήσαμε ένα νέο νηπιαγωγείο στο Καταστάρι με σύγχρονες-αντισεισμικές προκατασκευασμένες αίθουσες. Ενισχύσαμε με δύο αίθουσες και το ΕΝΕΓΗΛ. Υλοποιήσαμε την καθ’ ύψος επέκταση του Λυκείου Κατασταρίου, ενώ ανασκευάσθηκε το νηπιαγωγείο του Αγαλά. Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις στο Δημοτικό του Μουζακίου. Ο στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη τετραετία να κάνουμε παρεμβάσεις σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Ζακύνθου.

Στον τομέα του αθλητισμού, ξεκίνησε το έργο στο γήπεδο του Κατασταρίου, ενώ το γήπεδο του Αγίου Κήρυκα είναι στη διαδικασία της δημοπράτησης.

Έγιναν παρεμβάσεις σε τέσσερα Κοινοτικά γραφεία, φτιάξαμε αίθουσες που είχαν καταρρεύσει.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν κάηκε η Ζάκυνθος από πυρκαγιές, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Ενισχύσαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία με 75 εποχικούς. Έχουμε διαθέσιμα πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα.

Επί τρία χρόνια η Αστυνομία ενισχύεται κάθε καλοκαίρι με 100-120 αστυνομικούς. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό, δηλαδή στο κατά πόσο αυτοί που έρχονται είναι σωστά εκπαιδευμένοι και κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Όπως ανάφερα και πριν, ανοίγει το Λιμενικό Φυλάκιο Βολιμών. Όμως το Λιμεναρχείο δεν ενισχύθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό συνέβη γιατί δυστυχώς το βάρος έπεσε στην ενίσχυση άλλων Λιμεναρχείων στο Αιγαίο, για να αντιμετωπισθεί το μεταναστευτικό ζήτημα.

Την επόμενη τετραετία θα γίνουν και άλλα σημαντικά έργα που έχει ανάγκη το νησί. Σε ότι αφορά το κτήριο του παλιού νοσοκομείου, έγινε μια μελέτη και έμαθα ότι χρειάζονται 10 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνισή του. Το ποσό είναι τεράστιο και είπα ότι αν πρόκειται να δώσουμε τόσα χρήματα για την ανακαίνισή του, ίσως είναι προτιμότερο να κατασκευάσουμε τρία νέα σύγχρονα κτήρια με λιγότερα χρήματα. Δεν λέω ότι πρέπει οπωσδήποτε να γκρεμιστεί το παλιό Νοσοκομείο για να φτιαχτεί κάτι καινούργιο. Θα δούμε το ζήτημα σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Εκεί μπορούν να στεγαστούν η Αστυνομία που το ζητάει, αλλά και το μικρό Διοικητήριο, να φύγουν δημόσιες υπηρεσίες από το κέντρο της πόλης.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί είναι τα πρανή της Μπόχαλης. Πρέπει να γίνει μια νέα εμπεριστατωμένη μελέτη από τον Καθηγητή κ. Λέκκα, ή επικαιροποίηση προηγούμενης μελέτης του, γιατί εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος από κατολισθήσεις.

Ήδη είμαστε στο στάδιο της μελέτης για ένα νέο αποχετευτικό δίκτυο. Κάποια στιγμή να σταματήσει να λειτουργεί ο υπάρχων βιολογικός που αδυνατεί να επεξεργαστεί μεγαλύτερο όγκο λυμάτων από τις προδιαγραφές του. Αυτό πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Μέχρι να γίνει, μπορεί να δημιουργηθεί ένας μικρός βιολογικός στον Πλάνο. Χάθηκε το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού και αυτό ήταν λάθος της Δημοτικής Αρχής.

Υπήρξαν χρηματοδοτήσεις για έργα που δεν απορροφήθηκαν με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν φορείς υλοποίησης των έργων και στο 75% των περιπτώσεων, ο φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος. Όλα τα σημαντικά έργα γίνονται σε συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς εξασφαλίζουμε τις χρηματοδοτήσεις. Δεν υπήρχε ο Δήμος με την έννοια που ξέραμε. Η προηγούμενη κυβέρνηση με τους νόμους που θέσπισε έφερε προβλήματα. Είχαμε ένα προβληματικό Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο η Δημοτική Αρχή δεν είχε την πλειοψηφία.

Δεν υπάρχει μελέτη για λιμενοδεξαμενές. Η Κεφαλονιά και η Λευκάδα έχουν λύσει το θέμα με τα νερά. Να δεχτώ ότι δεν χρειάζεται η Ζάκυνθος εργοστάσιο αφαλάτωσης, αν και σε άλλα νησιά του Ιονίου υπάρχουν, αλλά εδώ αναλωνόμαστε σε ημερίδες ενώ μελέτες δεν υπάρχουν. Αυτό είναι πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πολιτική δεν χρειάζεται πειραματισμούς. Η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο. Οι σημαντικές εκλογές είναι αυτές της πρώτης Κυριακής, της 21ης Μαΐου. Τότε είναι η καθοριστική κάλπη και δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Θέλουμε την αυτοδυναμία, η Ελλάδα δεν διαθέτει την κουλτούρα των συνεργασιών και ο κίνδυνος της ακυβερνησίας πρέπει να εκλείψει. Θέλουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε ότι ξεκινήσαμε να κάνουμε για τη χώρα και τους πολίτες.»


Current track

Title

Artist

Background