Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Ποταμίτης (Υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου)

Πα 5/10/2018



«Στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου, είμαστε το ενωτικό κίνημα για την ανατροπή, μια αριστερή, συνθετική παράταξη, ένα μέτωπο αριστερών δυνάμεων και όχι συμβιβασμένων παρατάξεων. Κατεβαίνουμε σε όλη την Ελλάδα, όπως και εγώ στη Ζάκυνθο, με στόχο και κατεύθυνση, στη δημιουργία ενός άλλου συστήματος υγείας, που θα εξυπηρετεί τον πολύ κόσμο και όχι τους λίγους και ευνοημένους, χρηματοδοτούμενο από την απλή φορολογία, ένα απλό και ενιαίο σύστημα υγείας, για όλους τους ασφαλισμένους, που θα περιλαμβάνει και την περίθαλψη των μεταναστών. Ένα σύστημα υγείας που σήμερα δεν υπάρχει.

Η επιταγή των Ευρωπαίων ήταν να διαλυθεί το εθνικό σύστημα υγείας. Θυμάμαι ένα περιστατικό που βίωσα πριν από κάποια χρόνια σε νοσοκομείο της Αγγλίας, όταν μιας ασθενής 60 ετών είχε σοβαρό πρόβλημα με σπασμένη μέση και περίμενε ιατρό να την αναλάβει επί 6 μήνες. Ρώτησα γιατί συνέβαινε αυτό και μου είχαν απαντήσει ότι έτσι συνηθίζεται. Αυτό θέλουν να εφαρμόσουν και στην Ελλάδα.

Είναι πολιτική απόφαση, το να δίνεται για την Υγεία το 5% ή 10% του κρατικού προϋπολογισμού. Έχουμε ικανούς και έμπειρους ιατρούς που παραμένουν στον ιδιωτικό τομέα, επειδή βλέπουν συναδέλφους τους να παραιτούνται από τον δημόσιο τομέα, ή γιατί δεν έχουν αξιοπρεπείς οικονομικές προτάσεις από την πολιτεία σε ότι αφορά τους μισθούς, όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος για έναν πρωτοδιοριζόμενο ιατρό φτάνει τα 4 χιλιάδες ευρώ μηνιαίο μισθό.

Στην Ελλάδα και κατ επέκταση και στη Ζάκυνθο, οι νοσοκομειακοί ιατροί αμείβονται με 4 ευρώ την ώρα, ενώ υπάρχουν αγροτικοί ιατροί με αμοιβή δυόμιση ευρώ την ώρα. Για αυτό σκέφτονται ο ένας μετά τον άλλο να παραιτηθούν, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν πλέον ειδικευόμενοι. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει από το Νοσοκομείο Ζακύνθου 23 ιατροί, από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει έντεκα, ενώ σε επίπεδο προσλήψεων, από το 2010 μέχρι τώρα, έχουν έρθει 18 ιατροί. Αποτέλεσμα αυτών είναι να μην βγαίνουν οι βάρδιες. Με βάση τις οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου Ζακύνθου, σήμερα καλύπτεται μόνο το 53% σε ότι αφορά το ιατρικό κομμάτι και καλύπτεται μόλις το 38% στο νοσηλευτικό τμήμα. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε ο τουρισμός στο νησί, ενώ λόγω κρίσης, ο κόσμος πηγαίνει στο Νοσοκομείο και όχι σε ιδιώτη, γιατί δεν μπορεί από οικονομικής άποψης. Άρα έχουμε αυξημένη εργασία με μείωση προσωπικού και βέβαια υποχρηματοδότηση.

Επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε παραχώρηση και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ποσοστό άνω του 80%. Υπάρχει σχέδιο, θέλουν τον κόσμο να έχει να αντιμετωπίζει τεράστια καθημερινά προβλήματα, ώστε να μην ασχολείται με τα διεθνή γεωστρατηγικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της χώρας και του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένα πολύ κακό παράδειγμα ενός κόμματος που έκανε το άσπρο μαύρο. Εξέπεμψε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, με αποτέλεσμα εμείς οι αριστεροί να απολογούμαστε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά σχέση με την αριστερά.

Στα μνημονιακά χρόνια, οι ιατρικοί σύλλογοι έπαιξαν αρνητικό ρόλο, δεν σήκωσαν ανάστημα και δεν κινητοποιήθηκαν όσο θα έπρεπε. Δεν θέλω να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιό μας, όσοι δεν πιστεύουν αυτά που εμείς πιστεύουμε. Ελπίζω πως οι γιατροί δεν ψηφίζουν ούτε με κουμπαριές, ούτε με φιλίες, ούτε με συμφέροντα. Ο κ. Καψαμπέλης ανήκει σε έναν πολιτικό χώρο που δεν με εκφράζει, σαφώς και εκφράζει την δεξιά, αν και το ψηφοδέλτιό του σε ότι αφορά τα πρόσωπα που το απαρτίζουν, έχει μια διεύρυνση. Είναι όμως ένας ιατρός που έχει συμβάλλει καθοριστικά στα του Νοσοκομείου Ζακύνθου, έχει προσφέρει πολλά ως νοσοκομειακός ιατρός από πολλές θέσεις που έχει υπηρετήσει.

Ο κ. Κασιμάτης υπήρξε φίλος μου όταν ήρθα στη Ζάκυνθο αλλά εν συνεχεία χώρισαν οι δρόμοι μας. Εδώ και 12 με 13 χρόνια, δεν έχει ο ίδιος σχέση με τη δημόσια υγεία, δεν βλέπει τα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, δεν ακούει τα προβλήματα των νοσοκομειακών ιατρών, δεν τα ξέρει όλα αυτά και δεν τον αφορούν. Του θυμίζω ότι ο ιατρικός σύλλογος δεν είναι μόνο των ιδιωτών ιατρών, αλλά και των νοσοκομειακών. Τώρα ο κ. Κασιμάτης είναι κυβέρνηση, είτε το θέλει, είτε όχι. Δεν έχει επίγνωση ότι πέρασαν οι εποχές που ήταν στην αντιπολίτευση, ότι σήμερα έχει τεράστια κυβερνητική ευθύνη. Τον άκουσα να μιλά για τα προβλήματα του γυμνασίου-λυκείου Βολιμών, για τον αποχαρακτηρισμό του σχολείου από δυσπρόσιτο και έλεγε ότι πρέπει να χαρακτηρισθεί εκ νέου. Ας το αντιληφθεί, δεν είναι πλέον στην αντιπολίτευση, με ένα τηλεφώνημα θα μπορούσε να λυθεί το θέμα. Το ψηφοδέλτιο του κ. Κασιμάτη, δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα μιας πόλωσης που προκλήθηκε από την εποχή των κλειστών χειρουργείων του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Θυμίζω, ότι μέχρι σήμερα, δεν μας είπαν για ποιον λόγο πέθανε τότε η συμπατριώτισσά μας, γιατί δεν έγινε ΕΔΕ στην Πάτρα που διακομίσθηκε, γιατί δεν έγινε έλεγχος στα πέντε αναισθησιολογικά μηχανήματα, όπως επιμόνως ζητούσαμε και γιατί δεν δημοσιοποίησαν ποτέ το πόρισμα Πέτρου. Μόνο να μας αποκαλούσαν μαφία ήξεραν. Οι εκλογές λοιπόν του Ιατρικού Συλλόγου, γίνονται ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Από τη μια, είναι αυτοί που την εποχή εκείνη αποφάσισαν να στηρίξουν με οποιονδήποτε τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ και να βάλουν άδικα κατά ιατρών συναδέλφων τους, και από την άλλη πλευρά βρίσκονται όσοι στήριξαν και στηρίζουν το δίκαιο.  


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background