Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Ο Δήμος καλείται να καταθέσει στο Υπουργείο Τουρισμού μελέτη βιωσιμότητας και ανάπτυξης για να να διαχειριστεί το Ναυάγιο

Πα 3/11/2023ΝΑΥΑΓΙΟ

«Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Φάμελλου στον ΣΤΙΓΜΑ και θα ήθελα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Δεν θυμάμαι να είχε γίνει κάτι για το Ναυάγιο πριν εγώ εκλεγώ Βουλευτής Ζακύνθου. Επί τεσσεράμισι χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει τίποτα για την ανάδειξη, αξιοποίηση, εξωραϊσμό του Ναυαγίου, ούτε έγινε κάτι για την ασφάλεια των επισκεπτών. Άρα δεν πήγαμε εμείς τίποτα πίσω.

Είμαι ο μοναδικός Βουλευτής Ζακύνθου που ασχολήθηκα με το Ναυάγιο και αυτό που ανέκαθεν ήθελα για το Ναυάγιο, ήταν να διασωθεί το πλοίο, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών και να αναλάβει ο Δήμος τη διαχείριση. Το 2019 είχα την πρώτη συνάντηση στο Υπουργείο Τουρισμού με τον κ. Κόνσολα για τα ζητήματα αυτά και μετά μια δεύτερη συνάντηση, μαζί με τον απερχόμενο σήμερα Δήμαρχο κ. Αρετάκη, ο οποίος έλαβε σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο για το τι θα έπρεπε να κάνει.
Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τρεις αποφάσεις για το Ναυάγιο, τις οποίες δεν υλοποίησε ο κ. Αρετάκης, ενώ με πρωτοβουλία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αρμένη, το σώμα κατέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατά του Δημάρχου επειδή δεν υλοποιούσε αυτές τις αποφάσεις. Κατά συνέπεια δεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ εμού και του Δήμου, όχι με ευθύνη δική μου. Άρα τι άλλο να έκανα; Πιστεύω ότι τώρα με τη νέα Δημοτική Αρχή του κ. Στασινόπουλου θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Χθες πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού για το Ναυάγιο, στην οποία ήταν παρών ο νέος Δήμαρχος κ. Στασινόπουλος.

Αυτό που ο κ. Φάμελλος ανέφερε ήταν αυτό ακριβώς που εγώ έκανα τότε. Προσέφυγα στη τοπική κοινωνία, στον Δήμο δηλαδή, για να λυθεί το πρόβλημα. Ο Δήμος μαζί με τις Κοινότητες εκπροσωπεί τη τοπική κοινωνία, αυτό εκλαμβάνω εγώ ως τοπική κοινωνία και το αναφέρω γιατί δυσκολεύτηκε ο κ. Φάμελλος να απαντήσει σήμερα στο ποιους άλλους τοπικούς φορείς εννοεί. Απέφυγε να πει ποια είναι η τοπική κοινωνία της Ζακύνθου, όπως την εννοεί ο ίδιος.

Καλό είναι ο κ. Φάμελλος να δει τα εκλογικά αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών στη Δημοτική Ενότητα Ελατίων, επειδή αναφέρθηκε και πάλι στην περίφημη αγοραπωλησία. Τέταρτος ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον υποψήφιο κ. Ξένο, και εγώ πρώτος. Άρα δεν έχουν απήχηση στους κατοίκους των ορεινών τα όσα λέει. Ας ρωτήσει και τους κυρίους Σαγιά και Πιτσιόρλα για την αγοραπωλησία, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο. Ας ρωτήσει τον κ. Πιτσιόρλα που τον είχε καταγράψει και η ΕΥΠ με τα μαργαριτάρια που έλεγε.

Η δημόσια περιουσία του Ναυαγίου είναι οριοθετημένη με ΦΕΚ από το 2018, αφορά τη ζώνη αιγιαλού, η οποία ξεκινά από τη θάλασσα και φτάνει μέχρι το φρύδι στο πάνω μέρος του Ναυαγίου όπου υπάρχει μια ζώνη φάρδους δέκα μέτρων. Τώρα σχεδιάζουμε τις ενέργειες και για την χάραξη της γραμμής παραλίας.

Η Εκκλησία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας επαναχάραξη της γραμμής αιγιαλού, αλλά όταν της ζητήθηκε να φέρει τίτλους ιδιοκτησίας για να αποδείξει το έννομο συμφέρον δεν τους είχε. Τι να αποφασίσει το ΣτΕ;

Μετά την χθεσινή συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Τουρισμού παρουσία και του νέου Δημάρχου κ. Στασινόπουλου, ο Δήμος Ζακύνθου καλείται τώρα να παρουσιάσει στο Υπουργείο τι ακριβώς θέλει να κάνει στο Ναυάγιο και συμφωνώ με τον κ. Φάμελλο ότι αυτό δεν θα πρέπει να αργήσει, μπορεί να γίνει σε ένα εξάμηνο. Πρέπει ο Δήμος να συντάξει μια μελέτη βιωσιμότητας και ανάπτυξης για να μπορέσει να διαχειριστεί το Ναυάγιο. Το Ναυάγιο μπορεί να διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε όχι μόνο να είναι επισκέψιμο αλλά από αυτό να ζει όλη η Ζάκυνθος.

Η Επιτροπή που είχε συσταθεί για το Ναυάγιο, δεν παραιτήθηκε επειδή δεν προχώρησαν τα όποια σχέδια. Μιλούσαμε τότε για έναν φράκτη που θα απαγόρευε στον κόσμο να προσεγγίσει στο γκρεμό του Ναυαγίου και ο χώρος δεν έκλεισε επειδή δεν μπήκε ο φράχτης. Η Επιτροπή είχε τα χρήματα για να γίνουν παρεμβάσεις, όμως ο φόβος από τη μια και οι πιέσεις κυρίως από την αντιπολίτευση από την άλλη, δεν τους άφησαν να προχωρήσουν. Τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ που επικαλείται ο κ. Φάμελλος δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, δεν έχουν πληρωθεί οι μελέτες, ούτε καν η ανάθεση που έγινε σε εταιρία σεκιούριτι. Αφήνω ένα ποσοστό μόλις 1% να κάνω λάθος, που δεν πιστεύω να κάνω. Τα χρήματα επιστράφηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών. Ρωτήστε τα μέλη της Επιτροπής αν έχουν υπογράψει αναθέσεις. Αν δεν έχουν υπογράψει και δαπανήθηκαν χρήματα, τότε υπάρχει θέμα. Όμως γνωρίζω ότι δεν υπέγραψαν. Δεν έχει γίνει μελέτη για τη συντήρηση του πλοίου αλλά μια προμελέτη. Μία είναι η μελέτη που έγινε και αφορούσε τον φράκτη, που τελικά δεν έγινε.

ΛΙΜΑΝΙ

Βάση της διαδικασίας που προβλέπεται από το νόμο, το Υπουργείο Ναυτιλίας αναθέτει στο ΤΑΙΠΕΔ, την εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το master plan λιμανιών που δεν ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει υπό την κατοχή του δέκα λιμάνια, όχι της Ζακύνθου, αλλά διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να κάνει αυτή τη μελέτη και να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό σχεδιάζουμε για το λιμάνι της Ζακύνθου και ήδη το Λιμενικό Ταμείο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτοί που αντιδρούν και είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτοί που δεν θέλουν την κρουαζιέρα, δεν θέλουν την ανάπτυξη του τόπου. Για αυτό και ήθελαν να πάει η προβλήτα στον μόλο του Αγίου Διονυσίου. Το γνωρίζω γιατί με επισκέφτηκαν στο γραφείο μου. Ο νέος Δήμαρχος κ. Στασινόπουλος έχει ενημερωθεί για το ότι απαιτείται και κυκλοφοριακή μελέτη, για την έκδοση της περιβαλλοντικής αδειοδότηση του Μάστερ Πλάν, κάτι που θα προχωρήσει παράλληλα με τη μελέτη που θα εκπονήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Όλα αυτά για να ολοκληρωθούν θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα ενάμιση έτους.

Διαμαρτύρονται άνευ λόγου στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν έχουμε τι μισό λιμάνι που είχε παραδοθεί επί των ημερών τους στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν άνοιξε μύτη.

Ο στόχος είναι το Λιμενικό Ταμείο να τοποθετήσει πλωτές εξέδρες μέσα στο λιμάνι για να δένουν σκάφη αναψυχής. Αν υπάρξει επενδυτής για τη τουριστική μαρίνα, γιατί να μην πάρει και αυτό το κομμάτι του λιμανιού όπου θα ελλιμενίζονται τα μεγάλα γιοτ; Δηλαδή, γιατί ο επενδυτής να μην διαχειρίζεται και τις εξέδρες που θα τοποθετηθούν; Προφανώς και δεν μιλάμε για την παραχώρηση όλου του λιμανιού.

Αυτά που ακούγονται περί Λάτση δεν έχουν καμιά βάση. Για την ώρα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτή, και αν δούμε ότι τελικά δεν θα υπάρξει, έχουμε συζητήσει να μετατραπεί και ο χώρος της μαρίνας σε πάρκινγκ.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παράλληλα χθες, μαζί με τον κ. Στασινόπουλο, πραγματοποιήσαμε συνάντηση εργασίας με τον Aναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση σχετικά με επείγοντα ζητήματα αθλητισμού και αθλητικών εγκαταστάσεων που αφορούν το νησί της Ζακύνθου. Ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι εισάγεται για πρώτη φορά το κριτήριο της νησιωτικότητας μέσω του οποίου, τα αθλητικά σωματεία των νησιωτικών περιοχών, όπως της Ζακύνθου, θα επιδοτούνται με περισσότερους πόρους.»


Current track

Title

Artist

Background