Current track

Title

Artist

Background

Μαρία Μουζάκη
Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου

Στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία η εντυπωσιακή άσκηση έρευνας-διάσωσης στη Ζάκυνθο

Πε 26/10/2023«Η χθεσινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο, είχε να κάνει με την έρευνα και διάσωση λαθραίων μεταναστών στο Ιόνιο Πέλαγος, οι οποίοι σύμφωνα με το σενάριο επέβαιναν σε πλοίο που είχε φύγει από Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Το σενάριο έλεγε ότι το πλοίο εντοπίστηκε στα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου, κάποια μίλια απόσταση από τον Γέρακα, είχε διακόσιους μετανάστες, πήρε κλίση αλλά συνέχισε να είναι εν κινήσει και επιχειρήθηκε η διάσωση των μεταναστών, με συντονιστικό φορέα την FRONTEX. Στην άσκηση συμμετείχαν δύο πλοία της Ελληνικής Ακτοφυλακής, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος Ζακύνθου, σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το άρτια εξοπλισμένο πλοίο της FRONTEX, ένα ελικόπτερο της Ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα Super Puma της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Χρησιμοποιήθηκε το πλοίο «Χριστίνα» ως το λαθραίο με τους μετανάστες, ενώ τον ρόλο των μεταναστών τον είχαν τα μέλη των Εθελοντικών Ομάδων Λιθακιάς και Αγαλά, καθώς και της Αερολέσχης Ζακύνθου, μαζί με εκπαιδευμένα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Υποτίθεται βάση του σεναρίου ότι οι δύο διακινητές του πλοίου διέφυγαν με φουσκωτό στη Ζάκυνθο και για αυτό ακολούθησε από το Λιμενικό επιχείρηση εντοπισμού τους και σύλληψής τους. Η διάσωση των μεταναστών έγινε από τα πλωτά μέσα και από το Ιταλικό και Ελληνικό ελικόπτερο. Η όλη άσκηση διήρκησε περίπου τέσσερεις ώρες, από τις 9 το πρωί έως 1 το μεσημέρι. Ακολούθησε η διαδικασία περίθαλψης και φιλοξενίας των μεταναστών στο νησί, υπό την αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, στήσαμε μια νοσοκομειακή σκηνή, πλήρως εξοπλισμένη, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που διέθεσε το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ενώ είχαμε διαθέσιμα τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και ένα ασθενοφόρο μιας ιδιωτικής δομής υγείας.

Η όλη άσκηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα αντιμετωπίσαμε και κάποιες δυσκολίες. Ένα περιστατικό που συνέβη ήταν ότι μια από τις κοπέλες της Ελληνικής Ομάδας διάσωσης που θα βούταγε στη θάλασσα για να διασώσει μετανάστες, αρχικά έπεσε στη θάλασσα σε λανθασμένο χρόνο. Μετά έπεσε για δεύτερη φορά και έπαθε υποθερμία. Ευτυχώς υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό του Νοσοκομείου με όλον τον εξοπλισμό που την ανέλαβε και έγινε γρήγορα καλά.

Ήταν ένα σενάριο μιας άσκησης που δεν θεωρείται επιστημονικής φαντασίας. Είναι πλέον δεδομένο σύμφωνα και με τα στοιχεία, ότι δεν έχουμε μεταναστευτικές ροές μόνο από Τουρκία, αλλά και από τα βόρεια παράλια της Αφρικής, από Λιβύη και Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ζήσουμε πραγματικά μια τέτοια επιχείρηση διάσωσης.

Από το 2015 έως και τα τέλη του 2022 έχουν διασωθεί από την Ελληνική Ακτοφυλακή και τη FRONTEX, 550 χιλιάδες άνθρωποι, ένας πραγματικά εντυπωσιακός αριθμός.

Μία μέρα πριν την άσκηση, είχαμε ημερίδα με τη συμμετοχή δέκα κρατών της Μεσογείου, του ΕΚΑΒ, του Νοσοκομείου, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της FRONTEX. Μας έδειξαν το πως παρακολουθούνται όλες οι θάλασσές μας, όλες οι κινήσεις των διακινητών στο μέτρο του δυνατού, όλον τον σχεδιασμό που κάνουν και το πως επιχειρούν, με τον κίνδυνο που βιώνουν σε περιστατικά στα νησιά του Αιγαίου, με οπλισμένους διακινητές και πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Στην ημερίδα και την άσκηση, παρόντες ήταν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Γεώργιος Αλεξανδράκης και ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε ότι αφορά την φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στα σύνορα των χωριών Μαριές και Έξω Χώρα, η προσωπική μου άποψη είναι πως πρόκειται για καθαρά εμπρησμό. Το σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά ήταν σε μια περιοχή αναδασωτέου δάσους, που είχε καεί το 2019 σε μια αντίστοιχη πυρκαγιά. Έπνεαν άνεμοι 7 με 8 μποφόρ και αν δεν υπήρχε η άμεση επέμβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων και των εναέριων μέσων, θα είχε μπει η φωτιά στο δάσος και θα κινδύνευε να καεί το χωριό των Μαριών. Έχει έρθει στη Ζάκυνθο από την Αθήνα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.»


Current track

Title

Artist

Background