Current track

Title

Artist

Background

Σωκράτης Φάμελλος (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας)

Τρ 25/04/2017«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια υπερεπείγουσα κατάσταση στη Ζάκυνθο και παρά τις πολλαπλές συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των απορριμμάτων, δεν έχει προχωρήσει κάποια λύση.
Πλέον υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που πρέπει να γίνουν και έχουν τον χαρακτήρα του υποχρεωτικού και σημαίνουν την είσοδο της Ζακύνθου σε ένα περιβάλλον ολοκληρωμένης και νόμιμης διαχείρισης. Γι αυτό επείγει για εμάς, η ολοκλήρωση, αξιολόγηση και χρηματοδότηση του έργου από Ευρωπαϊκούς πόρους της οριστικής διαχείρισης στην περιοχή του Λίβα.

Σε άμεσο τώρα επίπεδο, χρειάζονται θεσμικές και τεχνικές παρεμβάσεις. Οι θεσμικές παρεμβάσεις, σημαίνουν μια ολιγοήμερη, για να μην πω ολιγόωρη, προειδοποίηση υποχρεώσεων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης που είναι ο ΦΟΔΣΑ και ο Δήμος Ζακύνθου. Τόσο εγώ, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, προερχόμαστε από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν θα θέλαμε να επ ουδενί να μειώσουμε αρμοδιότητες και ρόλους της Αυτοδιοίκησης, πρέπει όμως και η Αυτοδιοίκηση να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.  

Στη Ζάκυνθο υπάρχει μια καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2014, μια καταδίκη που παρά τις παρατάσεις Περιβαλλοντικών Αδειών, έχουν λήξει από τις 31/12/2015 για την περιοχή του Σκοπού. Ούτε η χώρα, ούτε οι κάτοικοι, ούτε οι επαγγελματίες της Ζακύνθου θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πρόστιμο, διότι εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια δεν προχωράει η επίλυση του βασικού προβλήματος της Ζακύνθου.
Αν δεν μπορέσει να επιλυθεί στο θεσμικό επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πολύ περισσότερο απέναντι στους πολίτες και στη Δημόσια Υγεία να αναλάβει αυτή τις πρωτοβουλίες. Σε αυτό πρέπει να είμαστε κάθετοι και αποτελεσματικοί.

Η Αυτοδιοίκηση είχε όλο το περιθώριο με πέντε συσκέψεις που έκανε με το Υπουργείο Εσωτερικών να λύσει το πρόβλημα στην περιοχή της. Μέχρι στιγμής η Αυτοδιοίκηση έχει επιδείξει καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα. Άρα θα πρέπει με ένα αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα να αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει το θέμα, όχι να υποβάλει, να σκεφτεί και να προτείνει. Τα θέματα της Δημόσιας Υγείας, της Τουριστικής Ανάπτυξης και της προστασίας του Περιβάλλοντος είναι μείζονος σημασίας και κρίσιμα.

Η λύση υποχρεωτικά θα περιλαμβάνει την δεματοποίηση των απορριμμάτων που είναι στους δρόμους. Η Αυτοδιοίκηση έχει υποβάλλει μια πρόταση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την εγκατάσταση ενός δεματοποιητή, που δεν πρέπει όμως να είναι μια αποσπασματική κίνηση, γι αυτό ξεκίνησα με την επίλυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της ολοκλήρωσης του μείζονος έργου στην περιοχή του Λίβα και προφανώς μέχρι την κατασκευή του έργου αυτού δεν μπορεί να παραμείνει μόνο η δεματοποίηση αλλά απαιτείται και η μεταβατική διαχείριση με την κινητή μονάδα επεξεργασίας και μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων.
Άρα μιλάμε για τρία παράλληλα βήματα.
Πρώτον, δεματοποίηση άμεση, δεύτερον βραχυπρόθεσμη εγκατάσταση μηχανικής κινητής επεξεργασίας τρίτον, χρηματοδότηση ολοκληρωμένης εγκατάστασης στην περιοχή του Λίβα.
Θα πρέπει αυτές οι επιλογές να τελειώσουν μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αν όχι ωρών, τουλάχιστον ημερών.

Δεν υπάρχει περιθώριο να περιμένουμε και να έχουμε θέματα με τουριστικούς πράκτορες, με πρόστιμα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με θέματα Δημόσιας Υγείας, δεν μπορεί η Πολιτεία να περιμένει άλλο. Η Πολιτεία έχει τον τρόπο να επιλύσει το ζήτημα της χωροθέτησης, γνωρίζω ότι η πρόταση του δεματοποιητή έχει γίνει για τον παλαιό χώρο του Σκοπού, όχι όμως στον ΧΥΤΑ που είναι προς αποκατάσταση, ζητήσαμε και η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ να περιλαμβάνεται στα άμεσα μέτρα, το χρειαζόμαστε και για την υπόθεση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αλλά επαναλαμβάνω δεν θα είναι μόνο η δεματοποίηση, δεν θα πάμε να βάλουμε χανζαπλάστ σε μια πληγή μεγάλη.

Για το που θα εγκατασταθεί η μεταβατική διαχείριση δεν έχω ακόμα τοποθετηθεί, γνωρίζω ότι υπάρχουν τρεις αδειοδοτήσεις, στις Ορθωνιές, στο Γαλάρο και στον Λίβα, ο αρμόδιος φορέας που αυτή τη στιγμή είναι ο ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να το ανακοινώσει άμεσα.
Σε περίπτωση που δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση να επιλύσει το πρόβλημα, τότε θα πρέπει από την πλευρά της Πολιτείας πως θα διασφαλίσουμε την Δημόσια Υγεία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Θα γίνει άμεσα μια συνάντηση για να δούμε αν τελικά μπορούν να δώσουν αυτές τις λύσεις ο ΦΟΔΣΑ και ο Δήμος Ζακύνθου. Αυτή η πρωτοβουλία θα γίνει στο επίπεδο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Αυτή την εβδομάδα θα ληφθεί η απόφαση.
Η Πολιτεία θα συμβάλει όπου χρειάζεται για την επίσπευση τω εργασιών στον Λίβα, η αρμοδιότητα ανήκει σήμερα στον ΦΟΔΣΑ και θα πρέπει και αυτός να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Έχουμε πλέον ένα πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Στον Λίβα υπάρχει μια καθυστέρηση για να αδειοδοτηθεί ένας δρόμος, ο ΦΟΔΣΑ έχει έτοιμη την μελέτη αλλά δεν την έχει υποβάλει. Αν ο ΦΟΔΣΑ δεν μπορεί να την υποβάλει γιατί δεν έχει τον απαραίτητο μελετητή, ας τον υποβάλει κάποιος άλλος, αυτό μπορεί να λυθεί.

Πάμε λοιπόν προσωρινά στον Σκοπό για τον δεματοποιητή , αλλά η τοποθέτησή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα τρία επίπεδα, δεματοποίηση λίγων μηνών για τα απορρίμματα που είναι στους δρόμους, ενδιάμεση διαχείριση σε έναν από τους τρεις αδειοδοτημένους χώρους που έχουμε και οριστική διαχείριση στον Λίβα.

Δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση της ενδιάμεσης διαχείρισης στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ ή σε όμορο οικόπεδο. Είναι στην περιοχή NATURA ο Σκοπός και έχουμε ήδη καταδίκη για την συγκεκριμένη περιοχή, δεν είναι απλό πράγμα να πάμε ενδιάμεση διαχείριση εκεί, ας μην υποτιμούμε καθόλου την καταδίκη που ήδη έχουμε.

Εμείς από την μεριά μας, θα επισπεύσουμε τις  διαδικασίες ώστε να ανακοινωθεί και η χρηματοδότηση του μείζονος έργου στον Λίβα. Αυτό θα γίνει με Ευρωπαϊκούς πόρους και θα το προχωρήσουμε άμεσα. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα κινδύνου μη υλοποίησης του έργου.

Θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση, διότι και η κοινωνία της Ζακύνθου μετά από τόσα χρόνια αδιεξόδου είναι επιφυλακτική σε οτιδήποτε ανακοινώνεται ως προσωρινό μέτρο. Δεν θα πάμε σε προσωρινά μέτρα, αλλά σε μια συνολική λύση που θα είναι ασφαλής και Περιβαλλοντικά και θεσμικά.»


Current track

Title

Artist

Background