Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Τουρκάκης
Υπεύθυνος Δημοτικής Περιουσίας και Διοικητικού Δήμου Ζακύνθου

Θεωρώ ότι η ΔΕΥΑΖ δεν είναι χρεοκοπημένη και με ένα πλάνο διετίας μπορεί να εξυγιανθεί

Πε 4/01/2024«Είχα απευθύνει ερώτημα στη διοίκηση της ΔΕΥΑΖ από τον περασμένο Μάρτιο για να ενημερωθώ για την επιχείρηση, αλλά δυόμιση μήνες μετά δεν έλαβα καμιά επίσημη ενημέρωση. Απευθύνθηκα στον Εισαγγελέα για να λάβω εισαγγελική εντολή, αλλά μου απάντησε ότι η ΔΕΥΑΖ δεν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, επομένως δεν μπορούσε να παρέμβει ο ίδιος.

Γνώση του τι ακριβώς παραλαμβάνουμε στη ΔΕΥΑΖ αυτή τη στιγμή δεν έχουμε, όμως σύμφωνα με τη νομοθεσία της διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής, θα μας δοθούν εγγράφως όλα τα στοιχεία. Βέβαια θα γίνει έλεγχος σε κάθε τι που παραλαμβάνουμε και θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας. Η ΔΕΥΑΖ ως μια μονοπωλιακή επιχείρηση θεωρώ πως δεν γίνεται να μην μπορεί να επιβιώσει. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας δεν θα υπάρξει από μέρος μου πρόταση αύξησης των τελών. Πρώτα θα δούμε τι παραλαμβάνουμε, τι οφειλές έχει η επιχείρηση και μετά θα γίνει η οικονομοτεχνική μελέτη. Θεωρώ ότι η ΔΕΥΑΖ δεν είναι χρεοκοπημένη και με ένα πλάνο διετίας μπορεί να εξυγιανθεί.

Δεν θα είναι προς όφελος της Ζακύνθου η υλοποίηση της κυβερνητικής πρόθεσης για συγχώνευση των ΔΕΥΑ. Αν γίνει αυτό, η ΔΕΥΑΖ θα λειτουργεί στα πρότυπα του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, ως μια περιφερειακή υπηρεσία.

Τα ζητούμενα είναι η επάρκεια και βελτίωση της ποιότητας του νερού και η εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού και του αποχετευτικού δικτύου. Θα γίνουν όποιες αλλαγές απαιτούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ότι είναι νόμιμο θα μείνει ως έχει, ότι δεν είναι νόμιμο θα αλλάξει. Σε όλα τα θέματα θα ζητήσω τις εισηγήσεις των υπηρεσιών, πρώτα για τις βραχυπρόθεσμες και μετά για τις μακροπρόθεσμες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε με σχεδιασμό βάση επιστημονικών μελετών που θα εκπονήσουν ειδικοί μελετητές στους οποίους και θα απευθυνθούμε με σκοπό να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες λύσεις.

Για την αποχέτευση εκπονείται ήδη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος master plan. Το ίδιο θα γίνει και για την ύδρευση. Θα βελτιώσουμε το δίκτυο και πρέπει να αναβαθμιστεί ο βιολογικός, λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Ας καταλάβει ο κόσμος κάτι. Αν, για παράδειγμα, αφήσουμε αμάζευτα τα σκουπίδια για δέκα μέρες σε μια απομακρυσμένη περιοχή, η όχληση δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όσο αν τρέχουν τα λύματα επειδή έσπασε ένας αγωγός. Δεν εννοώ ότι αν μείνουν αμάζευτα τα σκουπίδια είναι κάτι αμελητέο, το αντίθετο, αλλά τονίζω τη σημασία να έχουμε ένα σωστό αποχετευτικό δίκτυο.

Σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα υλοποιήσουμε το έργο της αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης στην οδό Φιλικών. Σε προφορική πληροφόρηση που έλαβα σήμερα, ο εργολάβος έχει έρθει σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Δήμου και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες ώστε σε ένα διάστημα τριών με τεσσάρων μηνών να έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη του Δημάρχου με έξι Αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να ξεκινήσουν παρεμβάσεις από την πλατεία Σολωμού μέχρι και την πλατεία Αγίου Μάρκου. Θα αντικατασταθούν τα φθαρμένα υλικά, φωτιστικά, παγκάκια, πέργκολες και θα γίνει καθαρισμός, ώστε σε έναν περίπου μήνα το συγκεκριμένο κομμάτι να είναι λειτουργικό.
Η Πλατεία Σολωμού σήμερα είναι επικίνδυνη, οι πέργκολες είναι διαλυμένες, έτοιμες να καταρρεύσουν σε έναν δυνατό άνεμο, υπάρχουν σπασμένα φωτιστικά και διαλυμένα καλαθάκια. Ότι φθαρμένο αφαιρούμε θα το αντικαθιστούμε. Παράλληλα θα εγκαταστήσουμε φωτοκύτταρα ώστε να ανάβουν αυτόματα οι λάμπες και θα τοποθετηθεί έτοιμο γκαζόν στα παρτέρια. Θα επαναλειτουργήσουν και οι δημόσιες τουαλέτες, με έναν υπάλληλο να επιβλέπει. Σταδιακά αυτή η διαδικασία εξωραϊσμού θα γίνει σε όλες τις πλατείες.»


Current track

Title

Artist

Background