Current track

Title

Artist

Background

Μαρίνος Παράσχης
Πρόεδρος Περιβαλλοντικής Εταιρείας Natura Di Zante

Τίποτα στον Λίβα δεν λειτουργεί σύννομα. Τραγική η εικόνα στο ΚΔΑΥ του αεροδρομίου. Υπάρχει αδιαφορία από τους αρμόδιους

Πε 30/09/2021



«Τον Δεκέμβριο συμπληρώνουμε δύο χρόνια ύπαρξης, ως περιβαλλοντικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, μιας ΑΜΚΕ, που δεν έχει σχέση με ΜΚΟ. Σκοπός μας, βάση και του καταστατικού μας, είναι οι όποιες δράσεις και παρεμβάσεις μας να έχουν ως αποκλειστικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Είμαστε εθελοντές, που σημαίνει πως από την τσέπη μας πληρώνουμε όλα τα έξοδα που προκύπτουν. Έχουμε φέρει δύο φορές στη Ζάκυνθο ομάδες δυτών για να καθαρίσουν το λιμάνι.  Όσες φορές έχουμε ζητήσει ενίσχυση από κρατικούς φορείς, έχουμε φάει τα μούτρα μας. Εντάξαμε τον Δήμο Ζακύνθου στο δίκτυο των μπλε Δήμων της χώρας. Το δίκτυο αυτό δίνει τη δυνατότητα πολλών δράσεων για το περιβάλλον, μεταξύ αυτών, την τοποθέτηση μπλε κάδων στις παραλίες μας, αλλά μέχρι στιγμής ο Δήμος μας δεν έχει εκμεταλλευτεί αυτές τις δυνατότητες, δεν μετέχει.

Έχουμε επισκεφθεί δύο φορές τον Λίβα, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η ενδιάμεση διαχείριση απορριμμάτων που εφαρμόζεται έχει κακοποιηθεί. Ο χώρος είναι κατειλημμένος παντού από σκισμένα τρύπια δέματα και χύμα σκουπίδια. Μεταφέρεται ένας τεράστιος όγκος απορριμμάτων στον Λίβα και διαλογή δεν γίνεται. Υπάρχει στον χώρο ένας δεματοποιητής που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο αυτό. Τίποτα δεν λειτουργεί στον Λίβα σύννομα. Δεν έχει πυρασφάλεια ο Λίβας, αν πιάσει φωτιά θα ρυπαίνεται το νησί για χρόνια. Έχουν μετατρέψει το χώρο σε ΧΥΤΑ και θάβουν σκουπίδια.

Όταν θέσαμε το ζήτημα των στραγγιδίων στον Λίβα, σε συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο, ο κ. Αρετάκης μας είπε ότι δεν υπάρχουν στραγγίδια γιατί υπάρχουν σωλήνες, δίκτυο που τα απορροφά. Ας μας καλέσει μια μέρα ο τεχνικός διευθυντής κ. Κάρδαρης, να επισκεφθούμε μαζί τον χώρο του Λίβα και να διαπιστωθεί αν λέμε αλήθεια ή ψέματα. Δεν είμαστε εχθροί κανενός, θέλουμε να βοηθήσουμε τον νέο ΦΟΔΣΑ, αλλά αν τα στραγγίδια καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα, χαθήκαμε. Είναι επίσης τραγική και η εικόνα στον χώρο του αεροδρομίου, δεν λειτουργεί καθόλου και η ανακύκλωση.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν σκουπίδια εκτός Ζακύνθου. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η κα Κράτσα μαζί με την κα Μοθωναίου είναι στην Αθήνα γιατί είχαν εξασφαλισμένο ένα κονδύλι το έχασαν και τώρα αναζητούν νέο κονδύλι για τη μεταφορά.

Υπάρχει αδιαφορία από τους αρμόδιους για τα όσα καταγγέλλουμε. Τα λόγια της κας Κράτσα και του κ. Αρετάκη προς τις εθελοντικές ομάδες είναι διθυραμβικά, αλλά όταν φτάνουμε στο δια ταύτα, πετάνε το θέμα στις καλένδες.

Για όλα αυτά που έχουμε καταγράψει, αποφασίσαμε να ενημερώσουμε με αναφορά μας τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background