Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Δεν αποτελεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΥΑΖ η αύξηση των τελών, επειδή δεν είναι καλή η εισπρακτική πολιτική

Δε 24/06/2024  • Δεν έχω ενημέρωση για τα όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες περί διάσπασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
  • Δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Καρδιανού-Μπούκιου ότι κάποια στελέχη μας δεν έτρεξαν όσο έπρεπε.
  • Δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του κ. Καρδιανού-Μπούκιου ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Πλέσσας.
  • Μπορεί ο κ. Γάσπαρος να πιστεύει ότι δεν θα είμαι εγώ ο επόμενος Βουλευτής Ζακύνθου, αλλά εγώ πιστέυω ότι θα είμαι.
  • Μεθαύριο Τετάρτη μαζί με τον Δήμαρχο, θα έχουμε τηλεδιάσκεψη με τα αρμόδια Υπουργεία για το Ναυάγιο.
  • Το επόμενο Σάββατο θα παρουσιαστεί στο νησί και η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη διάσωση του Ναυαγίου.
  • Δρομολογείται η ανακαίνιση του κτηρίου του Εργατικού Κέντρου.
  • Ο βιολογικός της ΔΕΥΑΖ δεν λειτουργεί σωστά. Αν κάποιος αιρετός δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, υπάρχουν κυρώσεις.
  • Κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και συσσωρεύτηκαν χρέη στη ΔΕΥΑΖ.
  • Δεν με αφορά ποιος θα αναλάβει το έργο της αναβάθμισης, αν είναι ιδιώτης ή όχι. Θέλω να είναι καθαρό το νησί μου.

«Ειλικρινά δεν έχω καμιά ενημέρωση σε σχέση με τα όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες περί διάσπασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, που δεν νομίζω ότι ισχύει, η άποψή μου είναι πως η Περιφέρειά μας πρέπει να παραμείνει ως έχει, είμαστε μια νησιωτική Περιφέρεια, τα κονδύλια που παίρνουμε είτε από προγράμματα ΕΣΠΑ, είτε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι ικανοποιητικά, μπορούν να αυξηθούν στο μέλλον και πιστεύω ότι αν ενταχθούμε σε μια άλλη μεγαλύτερη Περιφέρεια θα μειωθούν.
Δεν πιστέυω ότι πρέπει να γίνουμε οι φτωχοί ημέτεροι μιας άλλης μεγάλης Περιφέρειας, με έδρα για παράδειγμα την Πάτρα. Αν συμβεί αυτό  θα παίρνουμε το 1/100 από τα χρήματα που παίρνουμε σήμερα. Θα παλέψω μαζί με τους άλλους Βουλευτές των Ιονίων Νήσων σε μια ενδεχομένη διάσπαση, για να διασφαλίσουμε τη νησιωτικότητά μας.
Φυσικά πρέπει να ενισχυθεί η Περιφέρειά μας με ανθρώπινο δυναμικό, να στελεχωθεί από τεχνοκράτες και επιστημονικό προσωπικό, ειδικά οι Τεχνικές Υπηρεσίες. Χρειάζεται ένας καλύτερος σχεδιασμός, ώστε να δούμε και καλύτερα αποτελέσματα.

Επισκέφθηκα μαζί με Βουλευτές και των άλλων Ιονίων Νήσων τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Σπανάκη, υπεύθυνο για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια επίσκεψη γνωριμίας που προκλήθηκε από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Τρεπεκλή. Ανάμεσα στα άλλα θέσαμε και το ζήτημα της χρηματοδότησης του ενός εκατομμυρίου για την υλοποίηση έργων στο πάνω μέρος του Ναυαγίου. Μπορούμε να προχωρήσουμε το πρώτο κομμάτι της χρηματοδότησης ύψους 450 χιλιάδων ευρώ, με παρεμβάσεις που θα κάνει Περιφέρειας στο πλάτωμα. Είναι ένα ώριμο έργο που μπορεί να δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια.
Ζητήσαμε και εξασφαλίσαμε να μην χαθεί το δεύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης ύψους 550 χιλιάδων ευρώ, μέχρι ο Δήμος να ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης και τη προγραμματική σύμβαση με τη Περιφέρεια, για έργα που αφορούν την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Όπως με ενημέρωσε ο Δήμαρχος κ. Στασινόπουλος, είναι έτοιμη η μελέτη σκοπιμότητας που ζήτησε η Υπουργός Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη κατά την επίσκεψή της στη Ζάκυνθο και θα κατατεθεί άμεσα στο Υπουργείο.

Μεθαύριο Τετάρτη θα έχουμε μια τηλεδιάσκεψη με τα αρμόδια Υπουργεία, στην οποία θα μετέχω εγώ, ο Περιφερειάρχης κ. Τρεπεκλής και ο Δήμαρχος κ. Στασινόπουλος για το θέμα του Ναυαγίου.

Το επόμενο Σάββατο θα παρουσιαστεί στο νησί και η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη διάσωση του Ναυαγίου. Θα έρθουν στη Ζάκυνθο σαράντα καθηγητές του ΕΜΠ με σκοπό να μας ενημερώσουν, ώστε στη συνέχεια να τρέξουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της μελέτης. Τότε θα μάθουμε και το ύψος της χρηματοδότησης που απαιτείται για τη διάσωση του πλοίου. Αποδείχτηκε ότι κάνουμε μια σοβαρή δουλειά, παρά την άδικη κριτική που έχουμε δεχτεί. Θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα και θεωρώ πως οδεύουμε στην οριστική λύση της διάσωσης του αξιοθέατου.

Σε ότι αφορά την ανακαίνιση του κτηρίου του Εργατικού Κέντρου, ο πρώην ΟΑΕΔ έχει το 57% αυτού του ακινήτου, το Εργατικό Κέντρο το 37% και το 7% ανήκει σε δύο ιδιώτες. Η μελέτη για τα στατικά του κτηρίου ολοκληρώθηκε. Για να μην υπάρξει κάποιο νομικό ζήτημα θα πρέπει στο έργο να συμβάλουν και οι δύο ιδιώτες. Έχει επιτευχθεί συμφωνία, άρα έχει βρεθεί η λύση για την επισκευή του κτηρίου. Πιστεύω ότι μέχρι τη λήξη της θητείας μου το κτήριο θα είναι έτοιμο για να παραδοθεί στη Ζακυνθινή κοινωνία.

Επικρίθηκα από κάποιους για τα όσα είπα για το ζήτημα της ΔΕΥΑΖ. Θυμίζω ότι ήμουν εγώ που εξασφάλισα τρεις φορές τη χαμένη χρηματοδότηση των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ την οποία είχε εξασφαλίσει αρχικά ο πρώην Βουλευτής κ. Κοντονής, για την αναβάθμιση του βιολογικού. Θυμίζω επίσης ότι η κυβέρνηση έδωσε στο πρόσφατο παρελθόν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στην επιχείρηση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.

Δυστυχώς, στους Αμπελόκηπους, δίπλα στο αεροδρόμιο, κάποιοι κατά το παρελθόν έδωσαν το πράσινο φως για να κατασκευαστεί ένας βιολογικός που υπόλειτουργεί. Σήμερα ο βιολογικός αυτός δεν λειτουργεί σωστά. Εφόσον όμως λειτουργήσει σωστά, θα  βγάζει νερό που θα χρησιμοποιείται σε πότισμα καλλιεργειών.
Αν κάποιος αιρετός δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και για αυτό δεν λειτουργεί σωστά ο βιολογικός υπάρχουν κυρώσεις. Όμως αν ο βιολογικός λειτουργεί σωστά, δεν τίθεται θέμα ρύπανσης. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν μιλήσουμε για έναν νέο βιολογικό σε μια άλλη περιοχή.

Δεν με αφορά ποιος θα αναλάβει το έργο της αναβάθμισης, αν είναι ιδιώτης ή όχι. Όπως γνωρίζετε δεν είμαι κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εγώ ενδιαφέρομαι να είναι καθαρό το νησί μου. Σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος, στο να μην είναι οικιακό αλλά βιομηχανικό το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΖ, είναι κάτι που πρέπει να το δούμε σε κυβερνητικό επίπεδο. Δεν αποτελεί όμως λύση στο οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΥΑΖ η αύξηση στα δημοτικά τέλη. Δεν αυξάνεις τα τέλη επειδή δεν έχεις καλή εισπρακτική πολιτική.
Πρέπει να προστατευτούν οι ευάλωτοι και να πληρώσουν τα χρέη τους οι κακοπληρωτές. Κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και συσσωρεύτηκαν χρέη στη ΔΕΥΑΖ. Τώρα πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Να πεις ότι αν σε διάστημα τριών μηνών δεν πληρώνεις τον λογαριασμό σου κόβουμε το νερό. Όχι να αφήνεις να συσσωρεύεται το χρέος.

Τα στελέχη της ΝΔ έδωσαν τον αγώνα τους στις Ευρωεκλογές. Δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Καρδιανού-Μπούκιου ότι κάποια στελέχη μας δεν έτρεξαν όσο έπρεπε. Το κόμμα σε κεντρικό επίπεδο ήταν παρών στη Ζάκυνθο και παρά την όποια φθορά είχαμε, παραμένουμε το πρώτο κόμμα και με διαφορά από το δεύτερο.

Δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του κ. Μπούκιου ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Πλέσσας. Την Πέμπτη έχουμε ραντεβού στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Υπάρχει μελέτη για τη περίφραξη του λιμανιού και την τοποθέτηση ηλεκτρονικής μπάρας, ήδη είμαστε στη μελέτη εκβάθυνσης του λιμανιού και ήδη είμαστε στη μελέτη για τις πλωτές εξέδρες στο λιμάνι. Γίνεται κατά συνέπεια έργο και αυτό θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τώρα το πρόβλημα οι Παιδικές Χαρές, υπάρχουν άλλα πολύ πιο σημαντικά έργα.

Ο κ. Γάσπαρος είναι ένα παλιό, ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, κάποιες απόψεις του τις ενστερνίζομαι, κάποιες άλλες όχι. Επειδή αναφέρθηκε σε κλίκες, θα πω ότι κλίκες όντως υπήρχαν, όμως επί των ημερών μου σταμάτησαν να υπάρχουν. Έχουμε μπει σε μια καλή λειτουργία του κόμματος στη Ζάκυνθο, όλα συζητούνται δημοκρατικά και με διαφάνεια εντός της Νομαρχιακής της ΝΔ, η οποία συχνά συνεδριάζει, όποτε υπάρχουν θέματα για να συνεδριάσει.

Δεν θέλω με το ζόρι να είμαι και να παραμείνω Βουλευτής Ζακύνθου. Ούτε με ίντριγκες, ή άλλες συμμαχίες. Δεν πιέζω για να παραμείνω σε μια καρέκλα, θέλω να είμαι αρεστός στους Ζακυνθινούς για το έργο που κάνω. Μπορεί ο κ. Γάσπαρος να πιστεύει ότι δεν θα είμαι εγώ ο επόμενος Βουλευτής Ζακύνθου, αλλά εγώ πιστέυω ότι θα είμαι. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός.»


Current track

Title

Artist

Background