Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Mε τη νέα Δημοτική Αρχή και σύμμαχο την τοπική κοινωνία μπορούμε να αξιοποιήσουμε την περιοχή του Ναυαγίου

Δε 30/10/2023  • ΝΑΥΑΓΙΟ

«Είχα επισκεφθεί την Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη και συζητήσαμε για το τι πρέπει να γίνει σχετικά με το Ναυάγιο. Η Εφημερίδα των Συντακτών που συνεχώς ασχολείται μαζί μου με διάφορα άρθρα, ανέφερε ότι ο Βουλευτής Ζακύνθου έχει βαλθεί να σώσει το Ναυάγιο. Αλήθεια είναι αυτό, ακόμα και αν το έγραψαν ειρωνικά, πράγματι κάνω προσπάθειες, ανέκαθεν έκανα και συνεχίζω να κάνω.

Πάντα υποστήριζα ότι η επιτροπή για το Ναυάγιο, ακόμα και η σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας, δεν είναι η λύση. Πρέπει να ασχοληθούμε με τη συντήρηση του πλοίου, όμως για τη γενικότερη διαχείριση της περιοχής, θα πρέπει να συσταθεί ένας Δημοτικός φορέας. Δεν θέλω να έχει τη διαχείριση το κεντρικό κράτος, αλλά η τοπική κοινωνία. Την Τετάρτη θα έχω νέα συνάντηση στο Υπουργείο Τουρισμού για να δούμε τι θα γίνει.

Όταν κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου προκλήθηκα στη Βουλή από τον κ. Πολάκη, στη συνέχεια του διάβασα από το βήμα όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν το Ναυάγιο τις οποίες δεν υλοποίησε ποτέ ο κ. Αρετάκης. Ρώταγα στη Βουλή αυτούς που ασκούσαν κριτική «τι θέλετε επιτέλους να γίνει για το Ναυάγιο;» και απάντηση δεν έπαιρνα.

Θέλω να πιστεύω ότι με τη νέα Δημοτική Αρχή μπορούμε να διασώσουμε αρχικά το πλοίο και με σύμμαχο την τοπική κοινωνία, τον Δήμο δηλαδή, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την περιοχή.

Είμαι αντίθετος στον δρόμο διαφυγής του Ναυαγίου, όπως σχεδιάστηκε. Πριν από δύο σχεδόν χρόνια, είχε πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη στην οποία ήταν παρόν ο Δασάρχης, ο διοικητής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οι δύο Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης αλλά και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βολιμών. Όλοι τότε συμφώνησαν στο να γίνει ένας άλλος δρόμος διαφυγής. Από το πλάτωμα του Ναυαγίου μπορεί να βγει ένας δρόμος, ακόμα και χαλικόδρομος, που στο ύψος της Μονής του Αγίου Γεωργίου θα ενωθεί με τον δρόμο της Αναφωνήτριας και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Δεν χρειάζεται ένας δρόμος δύο χιλιομέτρων σαν αυτόν που σχεδίαζε η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή, ο οποίος είναι και επισφαλής, αλλά ένας δρόμος πεντακοσίων μέτρων. Η Περιφέρεια επέμενε σε έναν άλλον δρόμο και μάλιστα ήθελε να κάνει τη μελέτη ο Δήμος. Φυσικά δεν έγινε ποτέ η μελέτη, αφού προφανώς και ο Δήμαρχος δεν είχε και τον χρόνο να την κάνει αφού αναλωνόταν σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Ο χώρος πάνω από το Ναυάγιο ανήκει στην Ζάκυνθο. Δεν μπορεί να ανήκει σε ιδιώτες και αν τελικά ανήκει σε κάποιον, είμαστε εδώ να τον αποζημιώσουμε αφού ο Δήμος κάνει απαλλοτρίωση της περιοχής.

  • ΛΙΜΑΝΙ

Η τουριστική μαρίνα στην πόλη μας ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Εγώ κάλεσα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πολίτη να έρθει στο νησί, αφού και ο ίδιος ήθελε να δει τι συμβαίνει με τη τουριστική μαρίνα. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι αφενός μικρή, δεν υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη συγγενών δραστηριοτήτων, ώστε να ασχοληθεί ένας επενδυτής και αφετέρου μέσα στο λιμάνι δένουν σήμερα σκάφη αναψυχής, κάτι το οποίο προβλέπεται να συμβαίνει και στο MasterPlan. Εμείς σχεδιάζουμε να βάλουμε συνολικά τέσσερεις αποσπώμενες πλωτές εξέδρες μέσα στο λιμάνι (οι δύο γίνεται να τοποθετηθούν σχετικά άμεσα χωρίς να προηγηθεί εκβάθυνση), κάτι το οποίο είναι αντίθετο στα συμφέροντά του επενδυτή. Εκτός αυτού ο επενδυτής ρωτά τι γίνεται σε σχέση και με το παραλιακό μέτωπο. Για αυτό και λέμε να πάρει ο επενδυτής εκτός από τη τουριστική μαρίνα και τις τέσσερεις εξέδρες στις οποίες θα μπορούν να δένουν τα σκάφη αναψυχής, για να μην υπάρχει θέμα ανταγωνισμού.

Έχουμε την υποχρέωση από τον νόμο, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, να προχωρήσουμε σε στρατηγικές περιβαλλοντικές μελέτες, εκεί που υπάρχει master plan. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια τέτοια στρατηγική μελέτη, όμως πρέπει να βγει και ένα Προεδρικό Διάταγμα, κάτι καθόλου εύκολο διότι απαιτεί τεχνογνωσία. Έχουμε λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο δεν είναι κάποιος ιδιωτικός φορέας, δεν ξεπουλά δημόσια έκταση αλλά την διαχειρίζεται και την αξιοποιεί, και μας λέει ότι έχει ήδη κάνει δύο τέτοιες στρατηγικές περιβαλλοντικές μελέτες για άλλα λιμάνια και έχει βγάλει και το Προεδρικό Διάταγμα. Προθυμοποιείται λοιπόν να τα κάνει αυτά για εμάς, για το λιμάνι της Ζακύνθου και μάλιστα δωρεάν. Άρα, γιατί εμείς να αρνηθούμε μια τέτοια πρόταση;

Πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Λιμενικού Ταμείου και Δήμου για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Θα χρειαστεί περίπου ενάμιση χρόνο για να γίνει η στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη και να βγει το Προεδρικό Διάταγμα. Για τις τέσσερεις αποσπώμενες πλωτές εξέδρες δεν έχουμε θέμα, μπορούμε να τις προχωρήσουμε ανεξάρτητα από τα άλλα και να προσπαθήσουμε να τις έχουμε έως το επόμενο καλοκαίρι.

  • ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κράτησα μια ουδετερότητα στις δημοτικές εκλογές και θυμίζω ότι η ΝΔ δεν έδωσε χρίσμα στον Δήμο. Εκείνος που κερδίζει, κερδίζει μόνος του. Εκείνος που χάνει, του φταίνε όλοι. Στερούνται σοβαρής κριτικής τα όσα λέει για το πρόσωπό μου ο κ. Αρετάκης. Ας αναρωτηθούν αυτοί που έχασαν, αν τους ωφέλησε ή όχι η ανακοίνωση στήριξης από τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος δεν ακολουθεί με το καλάμι, έχει ξεφύγει από την εποχή του Μαυρογυαλούρου. Οι ψηφοφόροι είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι, με κρίση. Οι Ζακυνθινοί τίμησαν και τους δύο υποψήφιους στο δεύτερο γύρο και με μια οριακή πλειοψηφία εκλέχθηκε Δήμαρχος ο κ. Στασινόπουλος έναντι του κ. Τσουρουνάκη. Δεν θέλω να σχολιάσω όλα τα άλλα που λέγονται. Αν εγώ επηρέασα το εκλογικό αποτέλεσμα και στήριξα ανοιχτά τον κ. Στασινόπουλο, τότε πως γίνεται και στο χωριό μου, να κερδίσει ο κ. Τσουρουνάκης; Επίσης άκουσα κάποιες δηλώσεις του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου και νυν Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης κ. Πέττα. Αφού ήταν ανεξάρτητος ο συνδυασμός του κ. Τσουρουνάκη, τότε γιατί έκανε λόγο για κάστρα της ΝΔ που έπεσαν και τα κέρδισε ο συνδυασμός του; Και αφού έπεσαν αυτά τα κάστρα, τότε πως εγώ έπαιξα ρόλο στις εκλογές υπέρ του κ. Στασινόπουλου;

Είναι απαράδεκτο να μην διευκολύνεται ο νέος Δήμαρχος κ. Στασινόπουλος από τον απερχόμενο κ. Αρετάκη. Εγώ, όταν κέρδισε τις εκλογές ο κ. Μποζίκης, του είχα παραχωρήσει το γραφείο μου για να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα για όλα. Ο κ. Αρετάκης δεν παραχωρεί στον κ. Στασινόπουλο έστω ένα γραφείο. Ρώτησα τον νέο Δήμαρχο αν πήρε γραφείο και μου απάντησε πως όχι.»


Current track

Title

Artist

Background